HC Energie Karlovy Vary

Energie se loučí s pěticí hráčů

Sestava karlovarské Energie se bude muset v příštím extraligovém ročníku obejít bez služeb čtyř obránců a jednoho útočníka, kteří na západě Čech působili v sezoně 2020/21. Energii opouští Petr Šenkeřík, Tomáš Mikúš, Dalimil Mikyska, Daniel Kowalczyk a Libor Zábranský mladší. Vedení klubu děkuje všem hráčům za odvedené služby a přeje hodně štěstí v jejich dalším angažmá.

V Karlových Varech neprodloužil smlouvu zkušený obránce Petr Šenkeřík. Na západ Čech přišel třicetiletý bek v průběhu postupové sezony 2017/18, po úspěšně zvládnuté baráži, kdy se tým vrátil do extraligy, dostal Šenkeřík šanci během letního try-outu a tu chytil za pačesy. Z muže na hraně sestavy se vypracoval až do pozice elitního zadáka Energie, pevné místo měl v první obranné dvojici i na vrcholu první přesilovkové formace. Během čtyřleté štace u energetiků odehrál Šenkeřík 186 utkání, ve kterých zapsal 77 bodů (16+61).

Dalším hráčem, který se rozhodl v západočeském klubu nepokračovat, je útočník Tomáš Mikúš. Slovenský forvard přišel do Karlových Varů před sezonou 2018/19 a zařadil se mezi stále postavy sestavy Martina Pešouta. Během tří let v Karlových Varech odehrál 162 soutěžních zápasů, ve kterých týmu přispěl 25 góly a 41 nahrávkami.

Do brněnské Komety se po konci hostování vrací trio mladých beků. Dalimil Mikyska v Energii odehrál už předchozí sezonu 2019/20, o rok později se na západ Čech vrátil znovu a své konto rozšířil o 43 extraligových startů. Mladý bek na ledě trávil v průměru přes 13 minut na zápas, i díky tomu, že byl jednou z prvních voleb trenéra Pešouta na hru v oslabení.

V Karlových Varech odehrál kompletní sezonu i další mladý bek Libor Zábranský. Bývalý kapitán reprezentační dvacítky vynechal v celém ročníku jediné utkání, když nastoupil včetně play-off do 55 zápasů, ve kterých zapsal solidních 14 bodů (7+7). Zábranský trávil na ledě v průměru více než 16 minut, nastupoval pravidelně ve třetí obranné dvojici se zkušeným Lukášem Pulpánem.

Poslední z trojice mladých brněnských beků je dvacetiletý Daniel Kowalczyk. Vysoký obránce strávil v Karlových Varech už předsoutěžní období, posléze se ale vrátil na Moravu. Na začátku února se ale do Energie vrátil a v letošním ročníku nastoupil do 18 zápasů, v 51. kole na ledě Pardubic se dočkal i premiérové branky v nejvyšší soutěži.

„V současné chvíli má klub za všechny odcházející hráče již domluvené adekvátní náhrady. Jedná se o dva útočníky a čtyři obránce. ,“ uvedl ke změnám hlavní trenér Energie a sportovní manažer klubu Martin Pešout.

Více informací nejen k sestavě, ale i ohlédnutí za minulou sezonou či plány na tu nadcházející, přineseme v nedělním rozhovoru s Martinem Pešoutem na našem webu.