HC Energie Karlovy Vary

Energie vyzve v play-off Hradec! Předkolo začne v pondělí venku

Až do posledního zápasu základní části museli energetici čekat, aby se dozvěděli jméno soupeře pro předkolo play-off. Po devítileté pauze ve vyřazovacích bojích se svěřenci trenéra Martina Pešouta utkají v předkole s osmým týmem tabulky, Hradcem Králové. Úvodní duel je na programu již v pondělí 9. března na východě Čech a začínat bude v 19:00.

Olomouc, Zlín, Hradec Králové. Ještě tři varianty byly ve hře před posledním kolem základní části. Výhra Hradce nad Vítkovicemi a zároveň prohra energetiků s Libercem znamenal fakt, Mountfield v konečném účtování obsadil 8. příčku s tříbodovým náskokem na 9. Karlovy Vary. Východočeši tak v prvním, druhém a případném pátém utkání série hrané na tři vítězství nastoupí na domácím stadionu.

Vstupenky

Cena vstupného na domácí zápasy předkola zůstává stejná jako v základní části Tipsport extraligy, a to i se všemi slevami. Permanentní vstupenky budou v rezervaci do půlnoci před čtvrtečním domácím utkáním.

Vzájemné zápasy

10. kolo, 13.10.2019: Mountfield HK – HC Energie Karlovy Vary 1:3
23. kolo, 29.11.2019: HC Energie Karlovy Vary – Mountfield HK 2:3p
36. kolo, 12.01.2020: Mountfield HK – HC Energie Karlovy Vary 5:0
49. kolo, 28.02.2020: HC Energie Karlovy Vary – Mountfield HK 4:3sn

Body ve vzájemných zápasech

Karlovy Vary

1. Vojtěch Polák – 4 body (3+1)
2. Tomáš Rachůnek – 3 body (3+0)
3. Jakub Flek – 3 body (0+3)

Hradec Králové

1. Lukáš Cingel – 4 body (2+2)
2. Matěj Chalupa – 3 body (1+2)
3. Radek Smoleňák – 2 body (2+0)

Brankáři ve vzájemných zápasech

Filip Novotný – 4 zápasy – 12 branek – 90,8%
Marek Mazanec – 4 zápasy – 7 branek – 94%


Klíčoví hráči soupeře

Marek Mazanec

Po letních odchodech Brandona Maxwella a Jaroslava Pavelky musel hradecký Mountfield řešit brankářskou otázku kompletně. Z Chomutova přišel čtyřiadvacetiletý Štěpán Lukeš, hlavní hvězdou se ale měl stát ze zámoří se navrátivší Marek Mazanec. Úvod sezony přitom mistru extraligy s Plzní ze sezony 2012-13, stejně jako Hradci, nevyšel úplně ideálně a písecký rodák se nejednou ocitl pod palbou kritiky. V průběhu ročníku ale rodák z Písku chytl formu a vypracoval se ve výraznou oporu Mountfieldu.

Mazanec letos patří k nejvytíženějším brankářům extraligy vůbec a s 49 starty mu patří druhá příčka hned za Dominikem Frodlem (51 utkání). Stříbrná pozice patří hradeckému gólmanovi i v počtu vychytaných nul, kdy hned pětkrát udržel čisté konto, jednou z toho zastavil při vysoké výhře 5:0 i karlovarské střelce. Lépe si vedl opět jen plzeňský Frodl. Statistika nejdůležitější, procentuální úspěšnost zákroků, řadí Mazance na 9. příčku s 91,3 procenty, s průměrem branek 2,27 na zápas je mezi elitou pátý.

Filip Pavlík

Při absenci zkušeného Petra Zámorského je letošní hradeckou hvězdou v defenzivě jednoznačně Filip Pavlík. Sedmadvacetiletý rodák z Třebíče odehrál 49 utkání, v nichž zapsal hned 17 bodů za 7 branek a 10 nahrávek. S průměrným časem 19:24 je po zahraničních akvizicích Eklundovi a Cibulskisovi třetím nejvytíženějším bekem v týmu, s bilancí +12 pak vůbec nejlepší mezi všemi hráči Hradce.

Když se ale řekne jméno Filip Pavlík, tak se fanouškům napříč celou extraligou jako první vybaví jeho nechytatelná střela. Pravák s dynamitem v ruce i letos ovládl soutěž Extraligová nej, kdy obhájil loňské prvenství a s ranou o rychlosti 181km/h ještě vylepšil své loňské maximum. S tím souvisí i další skvělá čísla hradeckého beka, který letos skóroval již sedmkrát, z toho třikrát v přesilové hře a hlavně tam by si na něj energetici měli dávat velký pozor, prostor pravého kruhu, to je právě Pavlíkovo teritorium. O jeho skvělé ráně svědčí i parádní úspěšnost střelby s hodnotou 7,95 %.

Levý kruh, odtud pálí Pavlík v přesilovce nejčastěji

Radek Smoleňák

Hrát proti němu rozhodně nechcete, ale v týmu byste ho brali všema deseti. Tvrďák a bojovník Radek Smoleňák je navíc i skvělý hokejista. Ve 33 letech prožívá bodově nejúspěšnější sezonu mezi dospělými při působení v Evropě, když v 52 duelech posbíral hned 37 bodů za 23 branek a 14 asistencí, čímž je nejlepším hráčem i nejproduktivnějším hráčem Mountfieldu současně.

Pražskému rodákovi letos náramně sedí spolupráce s Matějem Chalupou a Lukášem Cingelem, této trojici se dařilo i v letošních vzájemných zápasech s karlovarskou Energií, které činili nemalé potíže. Hlavní doménou hráče, který okusil i slavnou NHL, je však důraz a nebezpečný je hlavně v prostoru před brankou, odkud Smoleňák vstřelil většinu ze svých letošních 23 branek.

Většinu svých branek dal Smoleňák letos právě z prostoru před brankou