HC Energie Karlovy Vary

Extraliga dorostu začíná! Natáhnou energetici vítěznou šňůru z přípravy?

Týden po posledním přípravném zápase čeká dorost Energie první extraligový duel. Na domácí půdě energetici přivítají tým Slavia Praha. Vzhledem k tomu, že na hlavní hale KV Areny bude hrát svoje poslední přípravné utkání A-tým Energie, tak se tento duel odehraje na tréninkové hale KV Areny. Úvodní buly padne ve čtvrtek 7. září v 17:00 hodin.
Kde utkání sledovat:
Online přenos

O soupeři

Hráči Slavie odehráli o dva přípravné zápasy víc než jejich karlovarští vrstevníci. Stejně jako energetici změřili síly s tuzemskými i zahraničními soupeři. V úvodu přípravy pořádal pražský klub tradiční turnaj Memoriál Jiřího Baráka, kterého se zúčastnily týmy Trnava Gladiators, Dresdner Eislöwen, VHK ROBE Vsetín a Rytíři Kladno.

Domácí hráči prošli turnajem neporaženi a stali se celkovými vítězi. Nejužitečnějším hráčem byl vyhlášen Tobiáš Tichý a nejlepším útočníkem další pražský mladík Viktor Šámal. Dalším ze zahraničních soupeřů v přípravě byl i německý celek Jungadler Mannheim. Nechyběl ale ani duel obou pražských „S“, kdy z obou utkání vyšel vítězně tým Slavie.

Druhým turnajem, na který pražští mladíci vyrazili, byl Hejtman Cup v Pardubicích. Kromě domácího Dynama se Pražané utkali s Libercem, Mladou Boleslaví a Českými Budějovicemi. Na tomto turnaji se Slavii moc nevedlo a skončila na čtvrtém místě.

Přes sérii porážek nakonec pražští mladíci přípravu zakončili vítězně, když se jim povedla odplata proti kladenským Rytířům. V souhrnu však bilance z přípravy nebyla vůbec špatná. Z patnácti zápasů jich Slavia vyhrála deset.

Ani kádr Slavie se nevyhnul změnám, kdy někteří hráči přešli do starších kategorií nebo odešli do jiných týmů jako například Maxmilian Curran (Tri-City) a Danny Chludil (Kometa). Naopak nové posily už jsou rozhodně vidět, a to nejen na klubové, ale i na reprezentační úrovni. Nový tým dorostu Slavie ukazuje, že s ním bude třeba rozhodně počítat.

Z kabiny Energie

Třináct zápasů, třináct výher. Dorost Energie se do extraligy sveze na vítězné vlně. Karlovarští mladíci mají za sebou náročnou přípravu, kterou prokládali různými zpestřeními. Jedním z nich byla například účast na sokolovském čtvrtmaratonu, kterého se zúčastnila téměř polovina týmu.

Tréninkové běhy kluci velmi dobře zužitkovali, neboť hned čtveřice z nich se umístila v první desítce a útočník Viktor Wardas si doběhl pro stříbro. Dobré bylo, že této akce se zúčastnili i nováčci v týmu, takže se kluci mohli více poznat i mimo kabinu. Ostatně ke stmelování týmu opět posloužilo soustředění, které dorost absolvoval na Měděnci před začátkem přípravy na ledě.

Ani energetikům se nevyhnuly změny v týmu. Loňská parta se sice rozpadla, ale většinou se kluci, kteří v týmu zůstali, budou se svými bývalými spoluhráči potkávat, protože ti vesměs přešli do juniorky Energie. Do týmu na druhou stranu přišli hráči z mladších kategorií, ale několik posil přestoupilo i z jiných klubů. „Tým se obměnil jenom trochu. Nebylo to tak strašné. Je tady pár nových kluků a myslím si, že tým si sedl velmi dobře. Věřím klukům a věřím týmu, že sezona bude pozitivní.“ říká ke změnám v kádru trenér dorostu Tomáš Andrys.

To, že v týmu vše funguje výborně, potvrzují ostatně i výsledky v přípravě. Přípravné zápasy energetici zkombinovali s účastí na turnajích v Třinci a ve Zlíně. Na třinecký President Cup přijeli karlovarští mladíci v pozici obhájce loňského vítězství a jako jednomu z mála týmů v historii turnaje se jim povedl husarský kousek a turnaj ovládli podruhé v řadě. Útočník Petr Tomek byl oceněn jako nejužitečnější hráč turnaje. Zlato si energetici následně odvezli i z turnaje ve Zlíně, kterým rovněž prošli neporaženi. Nejlepším útočníkem turnaje byl vyhlášen Vojtěch Čihař.

Přípravu tedy měli naši mladíci více než úspěšnou. A co na výkony svých svěřenců říká Tomáš Andrys? „V přípravě jsme odehráli třináct utkání. Byli jsme opět na President Cupu v Třinci, který se nám výsledkově povedl. Myslím si, že ani po herní stránce to nebylo vůbec špatné. Začal se nám tvořit tým tak, jak bychom si představovali směrem do sezony.

To znamená, že chceme hrát zase hlavně útočně. Dále jsme se zúčastnili turnaje ve Zlíně, kde jsme odehráli čtyři utkání. Ve Zlíně jsme museli hodně točit obránce směrem k útoku, protože jsme měli hodně hráčů zraněných, nemocných nebo v reprezentaci. Turnaj opět po výsledkové stránce dopadl dobře a stejně tak po herní stránce to nebylo vůbec špatné.“ Shrnuje přípravu kouč dorostu.

Přípravné zápasy sloužily Tomáši Andrysovi a Martinovi Gombárovi k tomu, aby poskládali sestavu do sezony. To jak to aktuálně vypadá, vysvětluje Tomáš Andrys. „Více měně máme jasno, jak bychom na začátek chtěli nastoupit. Nicméně stále máme hráče, kteří jsou zranění, takže nebudeme mít k dispozici úplně všechny. Věřím ale, že i s hráči se kterými aktuálně nastoupíme, budeme hrát pořád ten samý styl hokeje a budeme se hlavně tlačit dopředu.“

První extraligový zápas klepe na dveře. Jaká je nálada v kabině a jak úvodní duel se Slavií hráči i trenéři vyhlížejí. „V každém případě se těšíme. Slavie je dlouhodobě velmi kvalitní soupeř. Vždy víte, že to bude opravdu velmi těžké. Bude to hokej nahoru a dolů a věřím, že na konci z toho vyjdeme lépe než Slavie,“ říká s úsměvem kouč dorostu.

V loňské sezoně jízdu karlovarského dorostu zastavila ve čtvrtfinále Mladá Boleslav. Tým Energie si v soutěži vybojoval celkové šesté místo. A jaké jsou cíle pro nadcházející sezonu? „Chceme samozřejmě jít zápas od zápasu. Takový náš první malý cíl je, že bychom chtěli udělat první pětku, která by nás posunula do nadstavby, tedy přípravy na play-off. To je tedy náš prvotní cíl, za kterým si chceme jít,“ usmívá se Tomáš Andrys.