HC Energie Karlovy Vary

Hamrla draftován do juniorské USHL! Jak si stojí v pořadí do NHL?

Karlovarský brankář Patrik Hamrla je jednou bruslí v zámoří. Ve čtvrtečním draftu do americké juniorské soutěže USHL si ho totiž vybral tým Waterloo Black Hawks. Na nedávno osmnáctiletého mladíka ukázali Jestřábi ve 2. fázi draftu USHL v 6. kole jako 79. v pořadí.

Ve 2. fázi draftu si kluby mohou vybírat všechny hráče juniorského věku (v 1. fázi pouze hráče ročníku 2005). Pro Black Hawks se jednalo o jejich v pořadí 4. volbu, přičemž předtím brali útočníka Jeremy Wilmera a obránce Sama Rinzela a Adama Cardonaa.

Týmem prošla v minulosti i řada známých jmen. Namátkou útočník Joe Pavelski, bývalý kapitán San Jose Sharks, který v NHL odehrál více než tisícovku utkání, další forvard Brock Boeser (aktuálně Vancouver Canucks) či Vinnie Hinostroza (Chicago Blackhawks). Dvě sezony pak ve Waterloo strávil také český útočník Matěj Blümel, který aktuálně bojuje v Rize na MS.

V praxi jsou draftovaní hráči do USHL pozváni v červnu a v červenci do zámoří na try-out, běžně se ho zúčastní 60–80 hráčů daného týmu. Do 10. července pak musí nahlásit seznam hráčů. Jak to bude v letošní sezoně ale s ohledem na pandemii koronaviru a jednotlivá opatření zahrnující čtrnáctidenní karanténu není jisté.

Draft do NHL: Hamrla vládne českým brankářům, mezi evropskými je třetí

Výběr do americké juniorky ale ještě nemusí být úplně posledním, ve kterém se karlovarský gólman ocitne. V závěrečném žebříčku Centrálního skautingu NHL, jenž byl zveřejněn v průběhu čtvrtka, je totiž mezi evropskými gólmany na třetím místě. Před ním jsou jen Švéd Jesper Wallstedt, účastník letošního Mistrovství světa do 20 let, a Alexej Kolosov z Běloruska, gólman, který v 19 letech nastoupil v dresu Minsku k devíti utkáním v KHL a hlavně brankář, který před několika dny zdatně trápil české střelce na světovém šampionátu dospělých v Lotyšské Rize.

Mezi českými gólmany je pak Hamrla v odhadech vůbec nejvýše. Dalším v pořadí je celkově šestý Tomáš Suchánek (Třinec/Frýdek-Místek), se kterým se potkal na letošním MS do 18 let, desátý je Nick Malík (Třinec/Frýdek-Místek) a jedenáctý liberecký Pavel Čajan.

V podobné pozici jako je nyní Hamrla, byl v minulém roce bývalý karlovarský brankář Jan Bednář. Ten v závěrečné prognóze draftu 2020 byl druhý za Rusem Askarovem a nakonec se v 4. kole výběru talentů dočkal, když si jej ze 107. pozice vybral Detroit Red Wings. Letošní draft do NHL proběhne 23. a 24. července.

Osmnáctiletý Hamrla přišel na západ Čech v průběhu loňského ledna z mateřského Zlína. Mladík, jehož otec kdysi chytával i za A-tým Karlových Varů, tak přišel do organizace, kde si rychle našel místo mezi karlovarskými brankáři. Extraligovou premiéru si odbyl už v 16 letech v 51. kole na ledě Vítkovic v sezoně 2019/20.

V letošním ročníku toho Hamrla vinou přerušení a následně předčasného ukončení mládežnických soutěží odchytal určitě méně, než by sám chtěl. Další zkušenosti ale sbíral v nejvyšší soutěži dospělých, kde nastoupil celkem do šesti utkání a na začátku prosince na ledě mateřského Zlína vychytal svou první extraligovou výhru. Do šesti utkání zasáhl také v Chance lize, shodně po třech zápasech odchytal v dresu Sokolova a Kadaně.

Hamrla má na svém kontě starty za reprezentační šestnáctku i sedmnáctku a v letošním roce nechyběl ani v nominaci na Mistrovství světa do 18 let, kde však nakonec do zápasu nenaskočil.