HC Energie Karlovy Vary

Hejtman Cup: Titul putuje do Mladé Boleslavi! Energie končí bez medaile

Zlaté medaile z 21. ročníku turnaje O pohár hejtmana Karlovarského kraje míří do Mladé Boleslavi! Bruslaři si v napínavé rekapitulaci loňského finále poradili s Hradcem Králové těsně 2:1 zásluhou tref Gardoně a Křepelky, a ukončili tak tříletou dominanci Mountfieldu na turnaji. Bronz získal Kolín, který přehrál pořadatelské Karlovy Vary 3:1. V souboji o pátou příčku se pak vedlo lépe Třinci, ten porazil Mannheim 6:4.

Odehrané zápasy

Neděle 14. srpna

Finále: Mountfield HK – BK Mladá Boleslav 1:2 (0:0, 1:2, 0:0)
Branky a nahrávky: 31. Mach (Idžan) – 22. Gardoň (Moyseyev), 27. Křepelka (Malínek, Gardoň).

Jiří Janoušek ml. (Mountfield HK): "Prohráli jsme ve finále, což samozřejmě trochu kazí dojem z celého turnaje, ale myslím si, že jsme tu odehráli dvě slušná utkání. Dneska na nás asi dopadla únava z předchozích zápasů, ale na to se nemůžeme vymlouvat. Soupeř byl dvě třetiny dravější, agresivnější, a zaslouženě vedl. Ve třetí třetině jsme ještě zmobilizovali síly a měli jsme nějaké šance, které, kdybychom měli více štěstí, mohly skončit gólem. Boleslav si ale dnes za svůj výkon v prvních dvou třetinách výhru zasloužila a my jí gratulujeme k prvnímu místu. Jelikož jsme na turnaji již počtvrté, víme, co od něj čekat. A také letos jak úrovní zápasů, tak servisem okolo, potvrdil svoji vysokou kvalitu. Chtěl bych poděkovat všem, kteří se na organizaci turnaje podílí, rádi přijedeme zase."

O bronz: Kölner Haie – HC Energie Karlovy Vary 3:1 (1:0, 1:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 16. Gaidel (Kopietz), 29. Grasmik (Büsing), 59. Büsing – 56. Šmajda (Sapoušek).

Jiří Parkmann (HC Energie Karlovy Vary): "V kvalitně obsazeném turnaji jsme odehráli tři výborné zápasy. V prvním zápase s Mannheimem jsme měli větší štěstí v prodloužení. Ačkoliv si myslím, že proti Hradci jsme byli lepším týmem, bohužel jsme utkání ztratili v nájezdech. V dnešním souboji o třetí místo jsme neproměňovali šance, a proto jsme prohráli. Se slabou produktivitou jsme se potýkali celý turnaj, vytvářeli jsme si obrovské množství příležitostí, ale chtělo to větší důraz v brankovišti, nedokázali jsme těchto šancí využít. A právě to nás dnes stálo třetí místo. Byl to kvalitní zápas, hrálo se ve velké intenzitě, jenže jsme se trápili v koncovce. Kluci předvedli skvělý a bojovný výkon, za což bych je chtěl pochválit, bohužel kontaktní gól přišel pozdě."

O páté místo: Jungadler Mannheim – HC Oceláři Třinec 4:6(1:2, 0:1, 3:3)
Branky a nahrávky: 17. Renner (Rollinger, Sarto), 45. Sarto (Rollinger), 47. D'Acunto (Khaydarov), 48. Brandl (Saffran, Tschwanow) – 7. Jobánek (Bartoš, Moškoř), 10. Ulrych (Jobánek, Šilar), 21. Jobánek (Hrůzek), 44. Kozlík (Jobánek, Moškoř), 46. Jobánek (Moškoř, Bartoš), 51. Moškoř (Hrůzek).

René Mucha (HC Oceláři Třinec): "Tento turnaj je prestižní a má tradici, takže my jsem jezdíme velmi rádi a jsou to pro nás hodně důležité zápasy. Řekl bych, že jsme první utkání neodehráli špatně, ale de facto stejně jako v celém turnaji jsme se potýkali s koncovkou a správným řešením zakončení. To nás provázelo ve druhém utkání s Kolínem i teď s Mannheimem. Zápasy s oběma německými týmy jsme měli velmi dobře rozehrané a našimi chybami a nedisciplinovaností jsme nechali soupeře dostat se dobře. Dnes nám to zaplaťpánbůh vyšlo, takže jsme rádi, že se vracíme s vítězstvím, ale měli jsme to dotáhnout ještě k lepšímu výsledku."

Sobota 13. srpna

Kölner EC – HC Oceláři Třinec 3:2 (0:1, 1:1, 1:0 - 1:0)
Branky a nahrávky: 36. Rieke, 41. Büsing (Kopietz), 61. Giesen – 11. Pánek (Šutý, Hrůzek), 29. Šilar (Ulrych).

HC Energie Karlovy Vary – Mountfield HK 3:4sn (1:1, 1:1, 1:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 14. M. Váňa (Šmajda, Šmíd), 28. Kusak (Bulka, Sapoušek), 45. Dorot (Šmajda, Sapoušek) – 18. Gisel (Novotný), 25. Matěj Beneš (Nevšímal, Boukal), 53. Prášek (Nevšímal, Havlíček), rozh. náj. Hora

Pátek 12. srpna

BK Mladá Boleslav – HC Oceláři Třinec 4:2 (1:0, 2:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 18. Rajgl (Hradec, Vlasák), 29. Malinek (Hruška), 38. Křepelka (Gardoň), 45. Vyroubal (Křepelka) – 40. Ulrych (Šilar), 52. Bartoš (Šotkovský, Volas).

Jungadler Mannheim – Mountfield HK 1:3 (0:0, 0:1, 1:2)
Branky a nahrávky: 53. Hecht (Hildebrand, Benz) – 32. Hora (Hrbek, Nevšímal), 50. Matěj Beneš (Michal Beneš, Havlíček), 59. Idžan (Bezpalec).

Čtvrtek 11. srpna

Jungadler Mannheim – HC Energie Karlovy Vary 4:5p (2:1, 1:0, 1:3 – 0:1)
Branky a nahrávky: 11. Bender (Niehus, Sarto), 18. Hecht (Khaydarov), 46. Pinna (Müller), 59. Tschwanow (Bender) – 2. Sýkora (Váňa), 53. Kusak (Dorot), 54. Kusak (Sapoušek, Bulka), 57. Sapoušek (Bulka, Krajčík), 65. Krajčík (Sapoušek).

Už od začátku se hrálo jako na houpačce. Samotný úvod utkání byl pod taktovkou energetiků, kteří to stvrdili rychlým gólem. Následně se ale ke slovu začali hlásit hráči Mannheimu a ještě v první třetině zvládli otočit. Drtivý tlak v druhé části Karlovarským ke gólu nepomohl, a navíc se ve třetí periodě dostali Orli do dvoubrankového vedení. To jim vydrželo do 53. minuty, kdy dvěma rychlými trefami srovnal Michal Kusak.

Po něm se prosadil ještě Robin Sapoušek a dokonal bleskový obrat Energie. Minutu před koncem se ale po skrumáži před Adamem Dybalem zjevil puk v jeho síti a bylo opět srovnáno. Po infarktovém prodloužení plném samostatných úniků se k odraženému kotouči dostal Filip Krajčík, který přesnou trefou rozjásal domácí střídačku a zařídil Karlovým Varům vítězný vstup do turnaje.

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): "Vstoupili jsme do turnaje zápasem s velmi houževnatým soupeřem. Myslím si, že začátek utkání jsme měli velmi dobrý. Hráli jsme to, co jsme chtěli, dali jsme rychlý první gól. Hráli jsme opravdu dobře, dařily se nám kombinace a drželi jsme se na kotouči. Bohužel jsme udělali zbytečný útočný faul a soupeř se v přesilové hře dostal zpátky do hry. Potom jsme se po zbytečné chybě dostali o gól pozadu. Tlačili jsme se do soupeře, vytvářeli si šance, ale nebyli jsme dostatečně důrazní a efektivní v předbrankovém prostoru. Proto trvalo až do třetí třetiny, než jsme se dokázali znovu prosadit, a otočili jsme utkání na naši stranu. To, že se nám nepodařilo se v poslední minutě ubránit a vyhrát za tři body, je škoda, ale myslím si, že tohle vítězství je cenné. Tým potřeboval zažít těžkou výhru, semknul se a nepoložil zápas, což je pro nás velmi důležité do dalších fází přípravy a věřím, že nám to pomůže i do následujících utkání."

Kölner EC – BK Mladá Boleslav 2:3 (1:1, 0:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 6. Grasmik, 44. Kopietz (Gaidel) – 19. Moyseyev (Gardoň, Hradec), 34. Gardoň (Zvagulis, Rajgl), 51. Hruška (Vyroubal).

Skupina A

- Tým Z V VP PP P Skóre Body
1. Mountfield HK 2 1 1 0 0 7:4 5
2. HC Energie Karlovy Vary 2 0 1 1 0 8:8 3
3. Jungadler Mannheim 2 0 0 1 1 5:8 1

Skupina B

- Tým Z V VP PP P Skóre Body
1. BK Mladá Boleslav 2 2 0 0 0 7:4 6
2. Kölner EC 2 1 0 0 1 5:5 3
3. HC Oceláři Třinec 2 0 0 0 2 4:7 0

Účastníci turnaje

Skupina A
HC Energie Karlovy Vary
Mountfield HK
Jungadler Mannheim

Skupina B
BK Mladá Boleslav
HC Oceláři Třinec
Kölner EC

Herní systém

Turnaj se odehraje ve dvou skupinách. Vítězové skupin postoupí do finále. Druhé týmy hrají o bronz. Třetí týmy ve skupinách se utkají o 5. místo. Za vítězství po 60 minutách 3 body, v případě remízy po 60 minutách následuje prodloužení (hraje se 3 na 3 max. 5 minut), případně rozhodne série 5 nájezdů o zisku druhého bodu. Poražený tým v prodloužení či po nájezdech získává 1 bod.

Kritéria pro určení konečného pořadí ve skupině:
1. Počet bodů
2. Vzájemné utkání, při shodě tří týmů skóre z minitabulky
3. Brankový rozdíl
4. Vyšší počet vstřelených branek