HC Energie Karlovy Vary

Holoubek: Jsem přesvědčen, že je klub v dobrých rukou

Třicet let byl majitelem HC Energie a zároveň významným partnerem. Stojí za doposud největším úspěchem, kterým je zisk mistrovského titulu v roce 2009. Zažil ale i těžké chvíle, sestup, přesto s podporou klubu nikdy nepřestal. Řeč je o karlovarském srdcaři a ex-majiteli Karlu Holoubkovi, jenž na čtvrteční tiskové konferenci oznámil, že nadále nebude majitelem klubu. Zároveň ale slíbil, že zůstane minimálně v dalších deseti letech významným sponzorem.

Vaše éra zdaleka nekončí. Jak jste ale rád, že přišel nový a silný investor a že by to s hokejem v Karlových Varech mělo zase vypadat dobře?
Není to nic jednoduchého, předat klub po třiceti letech. Na druhou stranu věřím tomu, že nový investor ve spolupráci s městem posune hokej někam dál. Klub má velmi dobře fungující management, což je základ. Já z toho taky úplně neodcházím. Ale strategické rozhodnutí už nepůjdou úplně za mnou. Jsem každopádně rád, že to takto dopadlo a pevně věřím, že to bude dobrý.

Hokej ale není jen extraliga. A nový investor deklaroval, že chce investovat zejména do mládeže, která vyroste pro zdejší A tým. To je něco, co v českých podmínkách není úplně obvyklé, souhlasíte?
HC Energie hodně pracuje s mladými a snaží se je zpracovávat do extraligy, což určitě musíte sami vidět. Na jednu stranu se na tom vyplácí, protože produkujeme hokeji výborné mladé hráče. Na druhou stranu je to riziko, protože mladí kluci chybují a potřebují se mít od koho učit. Takže asi úplně nelze mít s mladými kluky ty nejvyšší ambice a hrát o titul. Ale je potřeba, aby naši čeští mladíci dostávali prostor v extralize a tím získávali zkušenosti. Doposud to tak úplně není a trpí tím náš hokej celkově.

Bude tedy klub v této filozofii pokračovat?
Nové vedení to avizovalo na tiskové konferenci a já jsem rád, že v tom budou pokračovat. Ba naopak, možná to budou ještě více podporovat. Ale to už je na nich. Myslím si, že ta cesta je správná. Mladé kluky je prostě potřeba do hry pouštět. Na druhou stranu se nesmíte bát, že třeba někdy prohrajete.

Mluvíte zejména o mládeži. Ale je něco, co by se mělo s novým vedením klubu změnit?
Myslím si, že nic zásadního není potřeba měnit. Minimálně v rámci České republiky máme mládež na vynikající úrovni. Samozřejmě, vždy se dají najít nové cesty, o kterých já třeba nevím a povedou ke zlepšení. Za mě se ale vždy dbalo na to, aby mládežnický hokej byl budován a podporován více než na sto procent.

Už nebudete majitel klubu. Deklaroval jste však, že nadále zůstanete jeho nedílnou součástí. Jak tomu přesně rozumět?
Po dobu minimálně dalších deseti let budu asi největším sponzorem klubu.

Odcházíte po dlouhých třiceti letech. Jak těžké rozhodnutí to bylo? Nešlo si nevšimnout, že vám šly během projevu na tiskové konferenci slzy do očí…
Nebylo to samozřejmě nic jednoduchého. Protože když něco děláte třicet let, vybudujete si k tomu hrozně blízký vztah. Na druhou stranu věřím, že celá situace dopadne tak jak je nalajnovaná a to mi dodává potřebný klid. Jsem totiž přesvědčen, že tento investor je pro karlovarský hokej ten správný.

Takže se Vám ulevilo, chápu to správně?
Samozřejmě. Přichází někdo, kdo má chuť, finance a zkušenosti. Navíc se tím chce zabývat osobně a dívá se na to jako na dlouhodobý projekt, což je ve sportu strašně důležité.

Děkujeme za rozhovor.