HC Energie Karlovy Vary

Jako zápasníci MMA! Energetici trénovali v chodovském ELITE Centre

Znovu po roce si karlovarští hokejisté zpestřili letní přípravu unikátním tréninkem. V chodovském ELITE Centre pod dohledem profesionála Michaela Madeje absolvovali fyzicky náročný dril ve stylu MMA, tedy smíšených bojových sportů.

Rok poté. Takřka na den přesně před rokem absolvovali karlovarští hokejisté unikátní trénink ve stylu MMA. Rok se s rokem sešel, slovo dalo slovo a ve čtvrtek odpoledne došlo na opakování. Znovu na stejném místě a pod vedením stejného muže, zkušeného zápasníka a držitele několika titulů v grapplingu - Michaela Madeje.



„Kluci to zvládli na výbornou. Za tu hodinku, co jsem je viděl, to zmákli opravdu dobře. Jeli jsme fyzický trénink ve stylu MMA, co dělají moji zápasníci z klubu. Nic náročného na techniku nebo taktiku, jeli jsme opravdu na fyzičku,“ uvedl muž, pod jehož vedením energetici čtvrteční dril absolvovali.

Ten má s trénováním karlovarských hokejistů již zkušenosti. Kromě loňské týmové premiéry již několik let pod jeho vedením trénuje útočník Jakub Flek. Byly tedy na jeho dočasných svěřencích vidět zkušenosti z uplynulého roku? „Dělali jsme kilometrový test na vesle, takže máme určité srovnání s mými zápasníky. Až se tu potkáme příště, tak už budeme moci srovnávat, jestli se hráči zlepšili,“ líčí Michael Madej.

Ten se přímému srovnávání hokejistů s profi zápasníky ale brání. Přeci jen, jedná se o diametrálně odlišné sporty. „Hokej a MMA je něco úplně jiného. Kluci jsou ale výborně fyzicky připravení, takže je to hlavně o tom tréninku. Pohybově nadaní jsou, takže kdyby někdo do budoucna chtěl zápasit, tak si myslím, že by šanci měl,“ uzavírá hodnocení trenér.



Na slova trenéra smíšených bojových sportů navázal trenér jiný, karlovarský asistent Tomáš Mariška. „Dnes to nebylo úplně o tom, aby si to kluci užili. Je to určitá forma zpestření našeho tréninku. Minulý rok jsme tu měli velice dobrou zkušenost, ať už s trenérem či se samotným sportovištěm. Je to pro nás velmi dobrý funkční trénink, a proto jsme velmi rádi, že se nám to podařilo domluvit tak, aby si kluci zpestřili takovou tu monotónní přípravu,“ líčí hlavní důvody zařazení nezvyklé přípravy trenér Energie.

Ten sice letos jen pozoroval přípravu svých svěřenců, v minulém roce ale osobně okusil, jak takový trénink chutná na vlastní kůži. „Viděl jsem, že se zapojují úplně jiné svaly. Je to trénink celého těla a hráči si tu během krátké chvíle hrábnou na dno. Je to kontaktní trénink, který hráče baví a který si pochvalovali,“ přidává další důvod, proč i letos se svými svěřenci vydal do chodovského ELITE Centre.



Jeho slova potvrzují i samotní hráči. Mezi těmi, kteří si kontaktní sport vyzkoušeli už vloni, byl i útočník Tomáš Vondráček. „Je to skvělé zpestření přípravy, trochu vypadneme od toho stereotypu běhání a posiloven. Madi nám připravil pestrý trénink a za mě osobně je to super věc do přípravy,“ hodnotí útočník, který se rád věnuje posilování.

„Zapojují se úplně jiné svaly, kompletně celé tělo. V posilovně jen zvedáte činky nahoru a dolů. Když tu jednou povolím, tak proti mně někdo stojí, kdo mě vždycky porazí. Musím být pořád zapřený,“ říká důrazný forvard.



Nováčkem v Chodově, nikoliv však s podobným typem tréninku, byl obránce Oldrich Kotvan, který sestavu Energie posílil teprve před několika dny. Ten už se dříve přiznal, že si letní přípravu zpestřil boxem, čtvrteční dril tak pro něj nebyl úplně zcela neznámý.

„Bylo to úplně parádní. Naplňuje mě to, hrozně mě to baví. Je to pro nás velké zpestření a vidíme, jak náročné to mají zápasníci,“ říká nadšeně skoro dva metry vysoký bek.

Pro slovenského obránce se ale nejednalo o úplně novou zkušenost. „Něco podobného už jsem absolvoval s kamarádem, který má co dočinění s armádou, kde takové věci trénují. Něco málo mi ukázal, ale jinak jsem spíš samouk, který si trochu bouchal do pytle v garáži,“ dokazuje Kotvan, že mu bojové sporty nejsou cizí.

Na rozhovor s Oldrichem Kotvanem o jeho vášni pro bojové sporty se můžete těšit už v sobotu.

Fotogalerie