HC Energie Karlovy Vary

Jan Košťál a Petr Kumstát novými členy Síně slávy karlovarského hokeje

Mezi největší karlovarské legendy vstoupili v neděli dva útočníci, kteří se výrazně podíleli na zisku mistrovského titulu v sezoně 2008/09. Jan Košťál a Petr Kumstát se velké pocty dočkali před utkání se Spartou. V rámci slavnostního ceremoniálu byla rovněž vyřazena jejich čísla, 26 a 46.

Ještě před samotným ceremoniálem se oba hráči zúčastnili speciální autogramiády. Fanoušci si během ní mohli donést podpisové karty obou hráčů, zakoupit unikátní puky, nebo se vyfotit s replikami pohárů za první a druhé místo.

Během slavnostního ceremoniálu, kterého se zúčastnili nejvyšší představitelé klubu - většinový vlastník Dušan Šenkypl, primátorka města Karlovy Vary Andrea Pfeffer Ferklová, prezident Energie Ladislav Trubač a také legendární kapitán Václav Skuhravý - převzali řadu darů včetně pamětních plaket a speciálních dresů. Od karlovarských fanoušků pak parádní choreo a dárkové koše.

Jan Košťál a Petr Kumstát se tak v neděli odpoledne stali nejnovějšími členy Síně slávy karlovarského hokeje, ve které je nově už 31 osobností.

Medailonky nových členů Síně slávy karlovarského hokeje

Jan Košťál

Karlovarský rodák šel v hokejových stopách svého otce Josefa, který v sedmdesátých letech minulého století oblékal karlovarský dres a patřil k důrazným obráncům. Jan prošel všemi mládežnickými kategoriemi Karlových Varů a premiéry v nejvyšší soutěži ELH se dočkal na ledě tehdejšího vládce Vsetína 5. ledna 1999.

Celkem jich v následujících čtrnácti sezonách přidal celkem 717 a všechny v dresu mateřských Karlových Varů. Premiérový extraligový gól vsítil ve svém dvanáctém zápase 10. října 1999 v Havířově a v dalších sezonách jich celkem vstřelil 116.

Jan Košťál nepatřil k talentovaným střelcům, ale vynikal svou neúnavnou pracovitostí po celé ploše hřiště. Trenéři si na něm nejvíce vážili neutuchající bojovnost, maximální nasazení v každém svém střídání. Během své kariéry si vybudoval v týmu pozici nepostradatelného hráče týmu.

Postupně hokejově vyrůstal vedle zkušených Jaromíra Kverky st. a Jana Alinče, až do dnes legendárního útoku Jan Košťál - Václav Skuhravý - Petr Kumstát, který patřil mezi lety 2005 - 2010 k nejobávanějším útokům extraligy. Na ledě, kde vyrůstal, si zahrál i za reprezentační tým, kdy 30. srpna 2007 jej trenér Hadamczik postavil vedle svých klubových parťáků Kumstáta a Skuhravého.

Pochopitelně, že vrcholem pro Jana Košťála byly sezony 2007/08 a 2008/09, kdy Karlovy Vary hrály finále s pražskou Slavií. Byly z toho nejprve stříbrné medaile a poté se slavil v lázeňském městě titul mistra České republiky.

Po titulové sezoně přidal ještě čtyři sezony, ale na jaře 2013 jeho extraligová a karlovarská pouť skončila. Klub začal tým postupně omlazovat a Janu Košťálovi další smlouva nebyla nabídnuta. Svůj další hokejový život spojil s anglickým klubem Sindon Wildcast, kde přidal dalších sedm hokejových sezon. S aktivním hokejem skončil v roce 2020.

Petr Kumstát

Seznámení s hokejem prožil ve svém rodném Prostějově, kde následoval svého staršího bratra Pavla. V hanáckém městě prošel mládeží až do juniorů, kdy odešel na jih Moravy do Znojma, kde také v roce 2000 absolvoval extraligovou premiéru. V dresu Orlů absolvoval celkem tři sezony, kdy si vytáhlého útočníka vybraly Karlovy Vary a na jaře 2003 se hlásil v lázeňském městě.

Od první karlovarské sezony okamžitě zaujal a překvapil všechny. Stal se totiž nejlepším střelcem týmu, ačkoliv nastupoval až ve čtvrtém útoku se postupně během sezony posunul do druhého útoku, ve kterém začala jeho dlouholetá spolupráce s Václavem Skuhravým a ze kterých se pak stalo obávané útočné duo “dvě věže”. Nejlepším střelcem týmu se pak stal ještě šestkrát, celkem za deset odehraných sezon v Karlových Varech to bylo v sedmi případech. S 205 nastřílenými brankami je tak prozatím nejlepším extraligovým střelcem v karlovarských barvách. V sezoně 2011-2012 se dokonce s 27 vstřelenými góly stal nejlepším střelcem základní části celé extraligy.

Nejlepší karlovarské sezony prožil po boku Václava Skuhravého a Jana Košťála. V sezonách 2011 - 2013 těžil ze spolupráce se šikovným centrem Lukášem Pechem a spolupráci s tímto postavou malým, ale velmi šikovným středním útočníkem přenesl i do Sparty, kam přestoupil v roce 2013. Ve slavném klubu přidal dalších šest sezon, 78 branek a se sedmi góly ze Znojma a v reprezentaci se stal členem Klubu hokejových střelců deníku Sport s celkovým počtem 290 vstřelenými brankami.

Petr Kumstát byl velmi důležitým článkem v karlovarských cestách do finálových serií s pražskou Slavií v sezonách 2007/2008 a 2008/2009 ve kterých získal s klubem stříbrnou a zlatou medaili. Další medailové zisky pak přidal ve Spartě, v roce 2013 bronzovou a v roce 2014 stříbrnou.

Fotogalerie