HC Energie Karlovy Vary

Junioři i dorost odstartují sezonu soubojem s Motorem

Ano je to tak, obě nejstarší mládežnické kategorie Energie v prvním kole svých soutěží vyzvou stejný tým. Zatímco juniory první zářijový den čeká cesta na jih Čech, tak dorost se 6. září představí na domácím ledě. A co oba týmy v sezoně čeká?

V první řadě je to změna hracích dnů. U obou kategorií zůstanou soboty a místo čtvrtků bude druhým hracím dnem opět pátek. Ale neznamená to nutně návrat tripů, protože se bude hrát vždy jeden domácí a jeden venkovní zápas. V extralize juniorů se navíc pět kol odehraje v pondělí, kvůli tomu že se tentokrát nebude hrát během Vánoc. Dva pondělky pak do svého zápasového kalendáře zařadí dorost.

Extraliga juniorů

Formát extraligy juniorů zůstal stejný jako v loňské sezoně. Tedy všech šestnáct týmů odehraje základní část. Pro tu budou mužstva rozdělena do dvou skupin podle územní příslušnosti:

Skupina Západ: HC Sparta Praha, BK Mladá Boleslav, HC Energie Karlovy Vary, HC Škoda Plzeň, HC Litvínov, Bílí Tygři Liberec, HC Motor České Budějovice, HC Slavia Praha

Skupina Východ: HC Oceláři Třinec, HC Dukla Jihlava, HC VÍTKOVICE RIDERA, HC Kometa Brno, Berani Zlín, HC Dynamo Pardubice, HC ZUBR Přerov, Mountfield HK

Rozpis zápasů juniorky Energie zde.

Ke změně došlo rovněž ve složení účastníků. Po loňské sezoně totiž sestoupila juniorka Olomouce a naopak z Ligy juniorů postoupili junioři Slavie Praha. Energetici se tak v základní části nebudou potkávat s juniorkou Mountfieldu HK, která se přesune místo Olomouce do skupiny Východ. Uvolněné místo ve skupině Západ zaujme právě Slavie.

Junioři zahájí sezonou na jihu Čech, kdy se 1. září utkají s týmem Motoru. Hned následující den to bude na ledě KV Areny jiskřit, protože druhým soupeřem energetiků bude juniorka Mladé Boleslavi, které karlovarští hokejisté v loňské sezoně vystavili stopku ve čtvrtfinále.

Základní část čítá 28 kol, protože v rámci skupiny se týmy mezi sebou utkají čtyřikrát. Dohráno by mělo být v sobotu 23. listopadu, kdy bude známo pořadí ve skupinách. I tentokrát se svede bitva o první čtyři pozice v každé skupině. Z nich se totiž postoupí do vyšší nadstavby. Celky na pátém a osmém místě pak zamíří do nižší nadstavby. Nadstavbová část extraligy začne 29. listopadu a skončí 3. března. Také v nadstavbě se čtyřikrát bude hrát v pondělí.

Rozpis Extraligy juniorů 2024/25 zde.

První čtyřka z vyšší nadstavby, bude mít jistou vstupenku do čtvrtfinále. Týmy, které skončí na páté až osmé příčce, se utkají s prvními čtyřmi celky nižší nadstavby o postup do vyřazovacích bojů. Druhá pětka z nižší nadstavby bude mezi sebou v šesti kolech bojovat o udržení. Poslední tým pak sestoupí do Ligy juniorů.

Zatím nejsou stanoveny podmínky pro účast overage hráčů, neboť ještě nebyly vydány technické normy extraligy juniorů pro sezonu 2024/2025.

Extraliga dorostu

V extralize dorostu, jak bylo již zmíněno výše, došlo také ke změně v zápasových dnech. Po loňské sezoně i nejvyšší dorosteneckou soutěž opustil tým Olomouce a extraligovou příslušnost si vybojoval dorost Pilsen Wolves. Energetikům tak přibydou k derby s Plzní další třaskavé souboje.

Dvacítka soutěžních celků bude opět rozdělena do skupin podle územní příslušnosti, akorát skupiny nesou označení A a B. Karlovarští mladíci se v základní části už nepotkají s dorostem Tábora, který byl přiřazen do skupiny B, ve které nahradil Olomouc. Namísto Tábora bude ve skupině A nováček soutěže Pilsen Wolves.

Rozpis zápasů dorostu Energie zde.

Skupina A: HC Sparta Praha, Bílí Tygři Liberec, HC Litvínov, HC Pilsen Wolves, HC Škoda Plzeň, Rytíři Kladno, HC Slavia Praha, BK Mladá Boleslav, HC Energie Karlovy Vary, HC Motor České Budějovice

Skupina B: HC RT TORAX Poruba, Berani Zlín, HC Kometa Brno, HC Dukla Jihlava, HC Vítkovice Ridera, HC Tábor, Mountfield HK, HC Dynamo Pardubice, HC Oceláři Třince, HC ZUBR Přerov

V základní části se v rámci skupiny týmy utkají třikrát každý s každým a odehrají tak 27 kol. Dorost Energie díky tomu, že v loňské sezoně skončili na třetím místě, začnou novou sezonu na domácím ledě, kde přivítají dorost Motoru. Cílem prvního výjezdu pak bude Kladno, kde se 7. září energetici utkají s dorostem Rytířů. První část sezony skončí 14. prosince, kdy bude známo deset týmů, které postoupí do vyšší nadstavby (první pětice z každé skupiny). Druhá desítka pak bude bojovat o postup do play-off. V této části soutěže se týmy v obou nadstavbách utkají dvakrát.

Rozpis Extraligy dorostu 2024/25 zde.

Po osmnácti kolech nadstavbových bojů postoupí první čtyřka z vyšší nadstavby rovnou do čtvrtfinále. První dva týmy z nižší nadstavby a zbylá šestice z vyšší nadstavby se o další postup utká v předkole. Postupující tým bude potřebovat dvě výhry. Tým, který skončí po nadstavbové části na posledním místě, sestoupí do Ligy dorostu.