HC Energie Karlovy Vary

Kadlec: Jsem rád, že mi tu trenéři dali šanci

Nejednoduchý start na zkoušce. Martin Kadlec musel skousnout čtrnáctidenní karanténu, proti Litvínovu pak naskočil do svého premiérového klání v dresu Energie. A hned se prezentoval gólem, čímž upravil finální stav na 5:0.

Martine, dočkal jste se premiéry za Energii. Proč se ten debut tak oddaloval?
Byl jsem na tréninku se Sokolovem, pak jsem musel strávit čtrnáct dní v karanténě, takže věc, kterou jsem nemohl ovlivnit. Bylo to těžkých čtrnáct dní, než jsem mohl přijet do Varů.

Bylo to hodně náročné na psychiku?
Myslím si, že to bylo více náročné psychicky, než fyzicky. Člověk nemůže nic dělat, žádný sport, hýbat se, takže i po pár dnech je člověk psychicky unavený, protože ho nic nebaví a bojí se, aby tu koronu náhodou neměl.

Jste tu na zkoušce, vidíte to jako velkou šanci se do extraligy?
Beru to jako šanci, jsem rád, že mi ji tu trenéři dali. Uvidí mě na ledě a co se bude dít potom už je jen na vedení Varů a Sokolova.

Jste z osobního pohledu spokojený s tím, jak jste se zde uvedl v premiérovém klání?
Začal jsem trénovat teprve v neděli, takže pro mě to bylo dost náročné. Možná jsem nečekal, že půjdu hrát už dnes, ale třeba až ve čtvrtek. Jsem za to ale rád, že už jsem naskočil a odehrál jsem ten zápas, takže vše v pohodě.

Cítil jste rozdíl mezi vámi a spoluhráči z formace?
Cítil. Hlavně na sobě jsem cítil, že nejsem tam, kde bych měl nebo chtěl být. Je to však otázka pár dní, nějakého zápasu a bude to dobré.

Bylo to vidět i na hostech, kteří rovněž odehráli první utkání?
Těžko říct, já naposledy proti Litvínovu hrál přípravu tři roky zpátky, takže se to těžko srovnává (smích). Ale samozřejmě o jde znát pro každého spíše z té technické stránky, protože ti kluci nejsou ještě tak sehraní.

Na konci utkání jste se stihl poprvé trefit za Karlovy Vary. Jak vás to těší?
Samozřejmě, že mě to těší. Za pár měsíců se nikdo nebude ptát, takže já jsem rád, že mi gólman nahrál a já mohl dát gól (smích).

Jak na vás zatím působí Karlovy Vary?
Pocházím z Kadaně, takže jak kluky, kteří tam dřív hráli, tak město znám. Cítím se tu skoro jako doma.

Jak se stane, že se nejlepší střelec ligy rozhodně po velmi povedeném ročníku pro poslední tým tabulky? Nyní jste totiž hráčem Sokolova.
Myslím, že Sokolov na tom vloni nebyl tak špatně, jak skončil. Přišly tam nové posily. Bavili jsme se s kluky, kteří tam mají hrát. Viděli jsme to jako dobrou možnost tým zvednout a dostat ho třeba do play-off. Jednání vedení Sokolova bylo prostě top, takže proto jsme se s plno posilami rozhodli tam jít,

Neměl jste myšlenky na extraligu?
Byl to takový můj cíl jít letos do extraligy. Tím, že přišla korona, tak pro všechny kluby i v první lize to bylo náročné s penězi a řešit nové hráče. Přeci jen už mi není třiadvacet, aby po mně hned někdo sáhl do budoucna. Něco se tam rýsovalo, nic konkrétního nevyšlo, takže já jsem rád za tuhle příležitost ve Varech.

Ve své kariéře jste si vyzkoušel i netradiční angažmá v Bělorusku...
Hodně mi to dalo. Zachránilo mi to kariéru, protože kdybych tenkrát zůstal v Čechách, tak bych dopadl jako všichni moji spoluhráči z Kadaně a Chomutova. Asi bych skončil s hokejem nebo někde hrál přebor. Kdo ví, jak by to bylo. Pro mě to byl top krok v hokejové kariéře i životně. Naučil jsem se řeč, poznal jsem novou zemi. Nelituji toho, že jsem odešel do Běloruska.

Doporučil byste tedy dalším hráčům, aby se nebáli těchto méně zvučných zemí?
Kdo na to má hlavu a dokáže zvládnout těžší podmínky v cizině, tak proč ne. Kolikrát je to tady v Čechách pro hráče těžké, protože kvůli tabulkám nemohou změnit klub a jsou závislý na klubu, kde vyrůstali. Proč to nezkusit a pak se rozhodnout, zda s hokejem pokračovat, nebo se vydat jinou cestou.