HC Energie Karlovy Vary

Kanadu bych rád zkusil, říká Bačo po draftu do CHL

V uplynulé sezoně to byl pouze Jan Bednář, letos se dostalo během draftu do CHL rovnou na dva energetiky. Kromě brankáře Patrika Hamrly také na útočníka Róberta Bača, který byl vůbec nejvýše draftovaným hráčem Karlových Varů.

Slovenský forvard, který na západ Čech přišel před sezonou 2019-20, přišel na řadu na v závěru prvního kola import draftu. Z 50. pozice si mladého útočníka vybral tým Moose Jaw Warriors. A v kanadském týmu vyvolalo jeho angažování nemalou radost.

„Jsme nadšeni, že se Róbert stal členem naší organizace. Přinese do naší sestavy potřebné fyzické parametry, má skvělou střelu a výborně pracuje kolem branky. Je také solidním bruslařem,“ popsal Bača v tiskové zprávě generální manažer klubu Jason Ripplinger.

A nadšení nekrotil krátce po draftu ani karlovarský forvard. „Měl jsem z toho velkou radost. Dalo mi to ještě další impuls do přípravy, abych na sobě makal ještě víc,“ uvedl Bačo.

Slovenský reprezentant přitom do poslední chvíle nevěděl, zda a který tým si ho vybere. Že by nakonec mohla padnou volba na klub, který hraje kanadskou Western Hockey League, se dozvěděl jen krátce předtím, než se jeho jméno objevilo na displeji.

„Dopředu jsem vůbec, že by si mě mohli vybrat. Agent mi asi až pět minut předtím, než si mě tým vybral, řekl, že je možné, že mě Moose Jaw budou draftovat,“ popsal urostlý mladík průběh draftu do kanadských juniorských soutěží. Jeho možný budoucí zaměstnavatel, který v lize působí od roku 1984, kdy se klub přestěhoval z Winnipegu právě do Moose Jaw v provincii Saskatchewan, dosud na větší týmový úspěch čeká. Nejblíže mu byl v sezoně 2005-06, kdy padl až v samotném finále WHL s Vancouverem.

Klubem ale za takřka čtyři desítky let prošli hokejisté, kteří zanechali výraznou stopu v NHL. Vždyť mezi vyřazená čísla patří ta, která nosili Mike Keane, Theoren Fleury anebo Ryan Smyth, kteří později v nejslavnější hokejové soutěži světa.

„Je to super a hlavně i dobrá vizitka pro samotný klub, že v něm působili takoví hráči. Jsem hlavně strašně šťastný, že jsem dostal takovou příležitost,“ uvedl Bačo k narážce na hráčskou historii klubu.

Bačo ale nebyl jediným slovenským hráčem, který se může během léta stěhovat do Kanady. Během draftu zazněla jména hned osmi jeho krajanů, hned ze čtvrté příčky se dočkal Šimon Nemec, o pět míst později pak také Filip Mešár. To vše v době, kdy Slovensko nehrálo na áčkovém MS do 18 let a béčkové bylo kvůli pandemii koronaviru letos zrušeno.

„Mrzelo nás to hodně. Byli jsme připravení, že se o to popereme a pokusíme se postoupit. Bohužel ale COVID nám to překazil a vůbec se nehrálo. Budu držet palce příští rok, aby se to klukům podařilo,“ litoval.

Mladík, který už má na svém kontě už i dva extraligové starty za Energii, by angažmá v zámoří rád zkusil. „Nechtěl bych o tom dopředu moc mluvit, nic není jisté a vše se ještě může změnit. Uvidíme,“ odpověděl Bačo na otázku, kde bude v příští sezoně působit.

Pro slovenského útočníka by ale import draft do CHL nemusel být během letošního léta tím posledním. Bačo se totiž pravidelně objevoval na listině možných adeptů pro výběr hráčských talentů do NHL. Draftová loterie do kanadsko-americké soutěže je ale nevyzpytatelná, karlovarský forvard se k ní tak příliš neupíná.

„Draft do NHL určitě budu sledovat, ale nechci se k tomu moc upínat, abych pak nebyl zklamaný. S nějakými týmy jsem mluvil, a tak budu doufat, že to třeba vyjde,“ dodal.

Bača letos čekala vůbec poprvé letní příprava s karlovarským A-týmem. Osmitýdenní dril osmnáctiletého mladíka, který na svůj věk už disponuje slušnými fyzickými parametry, bavil.

„Ze začátku to bylo takové rozehřívací, ale potom to byla makačka. Letošní přípravu jsem si ale užil. Kluci byli v pohodě a vzali mě do party, takže všechno bylo super,“ liboval si.

Aktuálně však tráví svůj čas doma na Slovensku. Stejně jako ostatní hráči A-týmu Energie aktuálně čerpá zaslouženou dovolenou, i když…

„V tuhle chvíli odpočívám, ale jak se říká, aktivně. Momentálně jsem v Košicích a s mým kondičním trenérem se připravuji v posilovně i na ledě,“ dodává na závěr Bačo.