HC Energie Karlovy Vary

Koučův recept na sezonu: Soudržnost, skvělí brankáři a diváci

V karlovarském A-týmu loni poprvé působil jako hlavní trenér a svůj osudový klub provedl nástrahami prvoligových stadionů i psychicky náročné baráže. Martin Pešout díky tomuto úspěchu povede Energii do 21. extraligové sezony v novodobé historii klubu. Potvrdí s týmem příslušnost mezi čtrnáct nejlepších?

Loni jste v ročence karlovarské diváky zval na útočnou hru. Budete si ji moci dovolit i v sezoně 2018/19, kdy kvalita soupeřů bude řádově vyšší?
Budeme chtít hrát stejně. Nemůžeme měnit styl, na který máme hráče. V našem týmu převažují hráči mladšího věku a byla by velká škoda nevyužít jejich potenciálu, ať už je to bruslení nebo zdravá mladická agresivita. Upustit od útoku by tedy podle mě bylo chybou.

V úvodu přípravy jste dostávali poměrně hodně branek. Nezapomnělo mužstvo po loňských útočných hodech trochu bránit?
Spíše bych to přisuzoval tomu, že se hodně trénovalo a často se měnila sestava. Přivedli jsme čtyři nové hráče a bylo potřeba vyzkoušet různé vazby. Také se hodně točili brankáři.

Co dalšího vám přípravná utkání ukázala?
Ukázala nám, že pokud nepodáme stoprocentní výkon, není kvalita kádru taková, abychom zápasy vyhrávali.

Jaké jsou podmínky pro to, aby staronové působení Energie v extralize opět neskončilo sestupovými starostmi?
Budeme mít nejnižší rozpočet v historii. Musíme to tedy kompenzovat týmovou hrou, výbornými výkony brankářů a soudržností s diváky. Tu jsem v minulé sezoně pociťoval jako jeden z velmi důležitých faktorů, které přispěly k postupu. Pokud nás opět fanoušci celou sezonu podrží, pak jsem přesvědčený, že extraligu udržíme.

Můžete představit nováčky v týmu a proč jste po nich sáhli?
Nechtěl jsem do mužstva nikoho, koho neznám. Na roční hostování jsme přivedli dva hráče z Brna, Havránka a Vágnera. Oba jsou mladí a nebýt nabitého kádru Komety, tak by v extralize pravidelně nastupovali. Tomáše Mikúše jsem v sedmnácti letech postavil ve Skalici do A-mužstva, také jej tedy dobře znám. A Adama Lapšanského jsme měli vytipovaného už před několika lety. Tenkrát šel do Sparty, ale nyní se nám ho podařilo získat.

Loni vám museli pořádně zamotat hlavu brankáři. Filip Novotný si famózně počínal v základní části a play-off, Tomáš Závorka si formu schoval do baráže...
Výkony obou našich gólmanů musím opravdu vyzdvihnout. Jak jsem uvedl, zranění Filipa Novotného v baráži pro nás byl nejtěžší moment, i když jsme to z taktických důvodů neoznámili. Kdyby nebylo Tomáše, který doslova zavřel bránu, tak bychom se dnes o extralize nebavili. Do sezony půjdeme jako loni. Budeme chtít, aby se v každé čtvrtině o zátěž podělili.

Ve druhém až pátém kole vás čeká blok čtyř domácích zápasů. Berete to jako šanci sezonu dobře nastartovat?
Je to dvousečné. Pokud by se nám série nepovedla, můžeme se dostat do problémů. Ale myslím si, že to pro nás bude výhoda, loni jsme doma téměř neprohrávali. Věřím, že i v extralize se nám v domácím prostředí bude dařit a že alespoň v polovině těch zápasů uspějeme. Mohlo by nám to psychicky hodně pomoc.

V platnost vstupují nová a aktualizovaná pravidla. Jak tyto změny vítáte?
Podle těchto pravidel jsme mužstvo učili hrát už loni, když bylo jasné, že budou zavedena. Přípravné zápasy ukázaly, že dané změny nám mohou spíše vyhovovat. Měli jsme minimum vyloučení a naopak jsme hráli hodně přesilovek. Na početních výhodách musíme ještě zapracovat, abychom této výhody dokázali využívat.

Jaký cíl si před sezonou kladete?
Jednoznačně chceme udržet nejvyšší soutěž. Rádi bychom mužstvo stabilizovali. Až zdravá kostra současného týmu, která nyní je mezi 22 a 25 lety, vyzraje, pak bychom za dva tři roky mohli bojovat o nejvyšší příčky. Takový by měl být cíl nás všech.

Jak jste strávil letní dny volna, na jaký zážitek nejraději vzpomínáte?
Určitě na chvíle se svým synem a na veškeré sportovní aktivity, které spolu děláme. S přítelkyní jsme byli na dovolené v Itálii a s kamarády jsme se pobavili na golfových soubojích ve Varech.

Co před sezonou vzkážete fanouškům?
Ať stojí při nás a jsou trpěliví jako loni, kdy nás podporovali, i když se zrovna nedařilo. Mužstvu se pak hraje daleko líp.