HC Energie Karlovy Vary

Legendy lázeňského hokeje. Kdo patří mezi TOP 10 nejproduktivnějších energetiků historie?

Je tomu již dvacet tři let, kdy se začala psát nová kapitola karlovarského hokeje. V roce 1997 tehdejší Becherovka po 41 letech znovu zavítala na extraligová kluziště a od té doby se již mezi českou hokejovou elitou pevně etablovala, mimo jiné v roce 2009 zvedla nad hlavu mistrovský pohár. Pojďme se nyní společně ohlédnout moderní historií lázeňského klubu a zavzpomínat na deset nejproduktivnějších hráčů novodobé éry Karlových Varů.

10. Marek Melenovský - 135 bodů (59+75), 276 utkání

Jen o jediný bod se před Dávidem Grígerem udržel v desítce nejproduktivnějších energetiků v historii první z mnoha členů zlaté sestavy v tomto žebříčku. Marek Melenovský do Karlových Varů přišel před vicemistrovskou sezonou ze Zlína a dohromady na západě Čech strávil čtyři a půl roku, během kterých zaznamenal 135 celkem bodů. Památné je zejména jeho play-off v roce 2009, kdy se čtrnácti body ovládl bodování týmu, a sehrál tak klíčovou roli při zisku titulu. Kariéru ukončil v roce 2016 v Jihlavě, která jej hokejově vychovala, tam také od té doby působí jako trenér mládeže; letos poprvé jako hlavní kouč dorostu Dukly.

9. Jaromír Kverka starší - 155 bodů (59+96), 242 utkání

Jeho syna stejného jména si pamatují snad všichni, Jaromíra Kverku seniora už ale na bruslích viděl málokterý příznivec lázeňského hokeje. Ještě coby Becherovka získaly tohoto útočníka Karlovy Vary v roce 1998 a nakonec z toho vznikl pětiletý vztah, který Kverka ukončil se 155 body na kontě. V sezoně 2000/01 pak také nosil na dresu kapitánské céčko. Po konci ve Varech hrál hokej ještě dva roky především na severu Evropy, aby se v roce 2008 vrátil na západ republiky a dlouhých jedenáct let působil v organizaci Energie především jako trenér a sportovní manažer. Od letošního ročníku nově asistuje libereckému šéfovi Ctiboru Jechovi.

8. Martin Zaťovič - 160 bodů (88+72), 381 utkání

Mezi zeleno-bílé (teda, tehdy ještě červeno-černé) přišel Martin Zaťovič už jako junior z Přerova. Pevné místo v seniorském kádru si tehdy třiadvacetiletý mladík vybojoval až v sezoně 08/09, ale nemohl si vybrat lepší čas, jelikož mohl na vlastní dres prožít zlatou euforii. Celkem Zaťovič za Energii bojoval osm sezon, z nichž poslední dvě i dirigoval mužstvo coby kapitán, a dohromady nasbíral 160 bodů. Po konci v Karlových Varech dva roky zkoušel, jak hrají hokej v ruském Togliatti, a nyní již pátou sezonu obléká barvy brněnské Komety, kde si už také vybojoval na dres ono céčko.

7. František Skladaný - 167 bodů (73+94), 410 utkání

Jediný cizinec v desítce nejproduktivnějších hráčů Energii posílil po šesti sezonách v Americe před započetím ročníku 06/07 a z první řady sledoval nejlepší éru v novodobé historii klubu. A právě na zlatém úspěchu měl veselý "Fero" klíčový podíl, když při cestě vyřazovacími boji nasázel v šestnácti utkáních osm branek a stal se nejlepším střelcem mistrovského celku. Sedmileté angažmá v Karlových Varech mu vyneslo i 31 startů za slovenskou seniorskou reprezentaci a účast na mistrovství světa 2008. V srpnu letošního roku Skladaný po konci v Olomouci zamířil domů na Slovensko, jeho služby si vyžádal Trenčín.

6. Jakub Flek - 168 bodů (89+79), 270 utkání

Jeden z pouze dvou hráčů na tomto žebříčku, kterého můžete vidět prohánět se s velkým Éčkem na dresu i letos. Jakub Flek pamatuje ještě časy, kdy se v Karlových Varech hrála juniorská MHL, a od jeho debutu za A-tým uplynulo již takřka osm let. Posledních pět sezon pak už patří mezi stálice západočeského mužstva, s nímž zažil nešťastný sestup i rychlý návrat, na kterém má ostatně výrazný podíl. Jeho dlouhodobě skvělé výkony jej loni konečně dostaly do národního týmu, v jehož dresu odehrál celkem tři utkání. V současnosti na jeho kontě nalezneme 168 bodů za Karlovy Vary, není ale pochyb, že toto číslo nejspíš není ani zdaleka konečné.

5. Jan Košťál - 197 bodů (116+81), 717 utkání

Jen jeden jiný hokejista odehrál za Energii, potažmo Becherovku, více než 717 zápasů. Právě toto číslo zvládl karlovarský odchovanec Jan Košťál, který za seniorské mužstvo ze svého rodného města nastupoval již od roku 1998. Dohromady strávil v Karlových Varech patnáct sezon a nejen 197 body se podílel na všech významných úspěších lázeňského hokeje. Ačkoliv mu je nyní již čtyřicet let, v uplynulé sezoně ještě stále hrál hokej ve druhé britské lize za Swindon Wildcats, kam zamířil právě po svém konci v Energii v roce 2013, a kterému po většinu svého angažmá také na ledě šéfoval.

4. Tomáš Rachůnek - 226 bodů (83+143), 311 utkání

Pravý křídelník nejúdernější karlovarské lajny posledních několika let Flek-Gríger-Rachůnek prožil v lázeňské metropoli dosud nejlepší roky své kariéry. V roce 2015 jej Energie získala z Olomouce a nakonec se z toho všeho vyklubalo pět parádních společných let, během kterých Tomáš Rachůnek zaznamenal 226 bodů a s průměrem 0,73 bodu na utkání je také nejefektivnějším šutérem mezi elitní desítkou historického bodování klubu. Po loňském kariérním maximu 52 bodů a čtvrtém místě v tabulce produktivity celé extraligy ale Karlovy Vary opustil, spolu s Dávidem Grígerem zamířili pod Ještěd.

3. Lukáš Pech - 289 bodů (117+172), 483 utkání

"Lukáš Pech se trefuje! V čase 52:39. Dolní Kamenná se třese v základech!" Slova Jiřího Hölzela jsou možná dodnes tím prvním, co se každému fanouškovi karlovarského hokeje vybaví ve spojitosti se jménem malého, ale o to šikovnějšího útočníka. Právě hbitý centr dokonal historický obrat z 0:3 v šestém finále v roce 2009 a vystřelil Energii zlaté medaile. Pro Lukáše Pecha to je zřejmě nejlepší vzpomínka na jeho celkem dvanáctileté a 289 body ozdobené působení v Karlových Varech, kam přestoupil z Jihlavy ještě jako junior. Zejména ke konci svého angažmá předváděl ty nejlepší výkony, které mu vynesly nejen osmnáct reprezentačních startů, ale také transfer do pražské Sparty, kde od sezony 13/14 patří k hlavním tahounům doteď.

2. Petr Kumstát - 386 bodů (205+181), 557 utkání

O trochu vyšší z legendárního tandemu Dvě věže se navždy zapsal do kroniky karlovarského hokeje. Třetí největší porce utkání v dresu Energie, 557, a druhé největší množství bodů, 386, to je vizitkou Petra Kumstáta za rovných deset let strávených na západě Čech. Vůbec nejlepší rok celé své kariéry si vybral v naprosto ideální moment, během ročníku 08/09 totiž se 45 body v padesáti zápasech ovládl bodování Karlových Varů a dalšími deseti body se výrazně zaloužil o zlatý triumf. Spolu s Lukášem Pechem pak v roce 2013 zamířil do Sparty a v hlavním městě odehrál celkem šest let, než loni v dubnu pověsil své obří brusle na hřebík.

1. Václav Skuhravý - 472 bodů (214+258), 947 utkání

Legenda. Tahoun. Kapitán. To vše vystihuje lídra všech historických tabulek klubu Václava Skuhravého. Ten poprvé za tehdejší Becherovku naskočil už v roce 1998 a letos si v lázeňské metropoli kroutí svou jubilejní dvacátou sezonu a už jedenáctou s céčkem na dresu. Právě on byl ostatně tím, kdo z pozice kapitána jako vůbec první v moderní historii Energie zvedl nad hlavu pohár pro mistry České republiky. A Karlovým Varům přispívá Václav Skuhravý nejen na ledě, ale poslední dva roky i jako městský zastupitel. Už nyní ve svých jedenačtyřiceti letech dává zabrat všem hokejovým zákonitostem, pokud však ještě chvíli u tohoto sportu vydrží, může překonat nejen hranici 500 bodů za Energii, ale také magickou hranici 1000 odehraných utkání.

⏳ | Zase o den blíž, Tipsport extraliga začíná už za 3️⃣4️⃣ dní! 🤟 Číslo 34 netřeba více představovat, kapitán vládne...

Posted by HC Energie Karlovy Vary on Saturday, August 15, 2020