HC Energie Karlovy Vary

Novotný prvním přímým střelcem branky. Kdo z gólmanů se ještě trefil?

Tipsport extraliga v pátek přepisovala svou historii. Filip Novotný se v utkání na ledě Mladé Boleslavi stal historicky prvním gólmanem, který vstřelil branku přímou střelou. Česká nejvyšší soutěž na tento unikát musela čekat 11102 utkání. Ještě před Novotným se ale přiznané branky dočkali i další dva brankáři.

Filip Novotný (29.1.2021, 40. kolo, Mladá Boleslav – Karlovy Vary 1:3)

Běžela poslední minuta zápasu 40. kola a energetici brání na ledě Mladé Boleslavi těsný náskok 2:1. Domácí Kotala ve snaze nahodit kotouč do pásma ale nezvolil šťastné řešení. Pro nahozený kotouč si vyjel z branky Filip Novotný a přímou střelou jako první gólman v extraligové historii vstřelil branku.

„Viděl jsem, že mladoboleslavský hráč nahazuje puk, tak jsem si pro něj dojel do rohu. Pak jsem si řekl, že to zkusím vyhodit směrem na bránu a ono to tam dojelo. Byl jsem si jistý, že je všechny přehodím a dostanu puk alespoň do středního pásma. Měl jsem na to i dost času, pěkně se to na mne odrazilo. S jistotou jsem tedy puk vyslal, a to, že tam dojel bylo jen štěstí,“ popsal historickou situaci karlovarský gólman.

Marek Čiliak (24.10.2014, 15. kolo, Zlín – Kometa 3:6)

Na trestné lavici sedí brněnský Vojtěch Němec, Zlín hraje přesilovou hru pět na čtyři a drží Kometu v obranném pásmu. Po dalším faulu zamíří na trestnou lavici Michal Kempný, ale než se tak stane, domácí v ponechané výhodě odvolávají brankáře a hrají v šesti. Ke střele se dostává Vlach, jeho střelu vyráží brankář Komety Marek Čiliak do rohu. Pro kotouč míří právě autor střely a naslepo za sebe se snaží najít hráče na modré. K překvapení všech ale kotouč nenachází nikoho ze zlínských hráčů ale přes celé kluziště míří do opuštěné zlínské branky.

„Netušil jsem, že máme ponechanou výhodu. Byl jsem pod tlakem, tak jsem to poslal narychlo na modrou čáru na Holíka," popsal situaci Vlach. „Pak už jsem jen viděl, jak puk míří do naší odkryté brány," komentoval pro Zlín nešťastný moment syn hlavního kouče PSG. „Něco podobného se holt někdy stane, ale nám se to stalo v tu nejméně vhodnou chvíli," řekl tehdy Vlach po utkání v rozhovoru pro Českou televizi.

„Prostě jsem jen zasáhl a oni si to pak už do brány dali sami. Ale jsem rád, že jsem přispěl k výhře i gólem," řekl s úsměvem Čiliak.

Podobný kousek se mu prý už jednou podařil. „To samé se mi stalo na Slovensku, kdy jsem zasáhl ramenem a byla to taková rána, že puk se ode mne odrazil až do soupeřovy brány," uvedl Čiliak.

Dominik Furch (1.4.2012, play-out, Litvínov – Slavia 2:1)

Vůbec prvním gólmanem, který se mohl pochlubit brankou, byl slávistický Dominik Furch v utkání sešívaných na ledě Litvínova. Litvínovský Kafan se protáhl kolem Hertla, který jej podrazil a domácí v ponechané výhodě odvolali brankáře Fraňka. Furch následně vyráží Ručinského střelu betonem a kotouč míří do středního pásma. Tam se jej v souboji s Michalem Vondrkou snaží Richard Jareš backhandem odehrát do vlastního pásma, udělal to však tak nešikovně, že trefil vlastní odkrytou klec.

„Tohle je kuriózní gól, takže první reakce byla smích - nic jinýho nejde dělat," přiblížil Furch, co se v něm odehrávalo po málo vídané situaci. Gólovou trefu vyslal pravým betonem, od toho se Ručinského rána odrazila. „Musíte správně nastavit úhel a pak je z toho gól," smál se před osmi lety v rozhovoru pro Aktuálně.cz Furch při své nadsázce.

Furch je sice prvním střelcem mezi gólmany v české extralize, ale on sám již vstřelenou branku na kontě má. „Já už jsem dal takovýhle gól v první lize, kdy jsem rozhodl prodloužení, takže vím jaký to je," řekl novinářům Furch.