HC Energie Karlovy Vary

ODM 2023: Medaile byly rozdány a olympijský oheň zhasl. Letošní jubilejní ročník je minulostí


Ve čtvrtek byl ve Špindlerově Mlýně slavnostně ukončen jubilejní 20. ročník Olympiády dětí a mládeže 2023. Pořadatelem X. Zimní olympiády dětí a mládeže byl Královehradecký kraj a medailová klání se odehrávala ve Špindlerově Mlýně, Vrchlabí, Trutnově a Nové Pace. V deseti zimních sportech o cenné kovy zápolilo 1200 mladých sportovkyň a sportovců ze všech krajů České republiky. Tým Karlovarského kraje se umístil na sedmém místě, když získal 6 zlatých, 3 stříbrné a 12 bronzových medailí. K tomuto výsledku bodově přispěl i hokejový výběr Karlovarského kraje, který se umístil v hokejovém turnaji na osmém místě.

Účastníci olympiády podávali výborné sportovní výkony a o mnohých z nich v budoucnu jistě ještě uslyšíme. Důležité je, že nikdo neodjížděl s prázdnou, neboť všichni olympionici si odvezli spoustu nových zkušeností, zajímavých zážitků a třeba i nových přátelství. Kromě bojů o medaile pro ně totiž bylo připraveno velké množství doprovodných akcí a setkání s různými osobnostmi nejen ze světa sportu.

V závěru slavnostního zakončení byla sejmuta olympijská vlajka, která byla předána zástupcům Jihočeského kraje, který bude v červnu 2024 pořadatelem XI. ročníku Letní olympiády dětí a mládeže. Za zvuků hymny Českého olympijského výboru byla svěšena vlajka České republiky a Královehradeckého kraje a uhašen olympijský oheň. Definitivní tečkou za letošním ročníkem Olympiády dětí a mládeže byl ohňostroj, po němž následovala after party.

Konečné pořadí turnaje v ledním hokeji

Pořadí Tým Body
1. Moravskoslezský kraj 20
2. Plzeňský kraj 16
3. Liberecký kraj 13
4. Královéhradecký kraj 11
5. Jihomoravský kraj 10
6. Kraj Vysočina 9
7. Pardubický kraj 8
8. Karlovarský kraj 7
9. Středočeský kraj 6
10. Hlavní město Praha 5
11. Jihočeský kraj 4
12. Ústecký kraj 3
13. Zlínský kraj 2
14. Olomoucký kraj 1

Výsledky hokejového týmu Karlovarského kraje na ODM 2023:

Středa 25. ledna 2023

Jihomoravský kraj – Karlovarský kraj 7:1 (1:0, 2:1, 4:0)
Branky a nahrávky: 15. Kubín (Tomek, Brodecký), 25. Daněk (Kerbler), 29. Daněk (Kerbler), 35. Kubín (Ruml, Hartl), 37. Meissner (Šichtař), 37. Tomek (Čermák, Polák), 40. Hartl (Tomek) – 21. Franc (Zolnaj, Mähler)

Karlovarský kraj – Olomoucký kraj 4:2 (2:1, 1:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 14. Žalud (Kočárek, Slavík), 14. Mähler (Vaníček, Jílek), 21. Vaníček, 31. Skála (Slavík, Žalud) – 5. Vrba (Andrle), 39. Ryšavý (Drábek, Kočara)

Úterý 24. ledna 2023

Hlavní město Praha – Karlovarský kraj 2:3 (0:1, 1:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 29. Pojkar (Hartman, Hess), 37. Pelikán (Cvikl, Hartman) – 3. Šedivec (Jílek, Mähler), 30. Slavík (Šedivec, Mähler), 35. Slavík (Kyncl)

Karlovarský kraj - Plzeňský kraj 2:4 (1:1, 0:1, 1:2)
Branky a nahrávky: 7. Slavík, 45. Šedivec (Slavík) – 6. Theodore (Fiala), 23. Sokol (Pitter), 42. Popovych (Dvořák, Fodor), 44. Maxa (Tománek, Theodore)

Pondělí 23. ledna 2023

Moravskoslezský kraj – Karlovarský kraj 6:3 (2:1, 2:2, 2:0)
Branky a nahrávky: 6. Řípa (Weiss), 9. Hrček, 20. Trnka (Kajzar), 28. Weiss (TS), 44. Řípa (Glos, Weiss), 45. Řehák – 14. Franc, 16. Slavík (Mähler), 16. Kyncl (Žalud)

Ústecký kraj – Karlovarský kraj 2:3 (0:1, 0:1, 2:1)
Branky a nahrávky: 34. Kharboutli (Procházka, Heller), 43. Kváš (Novák) – 5. Mähler (Bednář), 27. Žalud, 41. Vaníček (Kyncl, Slavík)

Tabulka skupiny B

Pořadí Tým Skóre Body
1. Moravskoslezský kraj 28:8 11
2. Plzeňský kraj 24:11 11
3. Jihomoravský kraj 18:20 6
4. Karlovarský kraj 16:23 6
5. Hlavní město Praha 15:16 4
6. Ústecký kraj 14:22 3
7. Olomoucký kraj 10:25 1

Podrobný rozpis, výsledky, startovní listiny, online přenosy a záznamy zápasů hokejového turnaje naleznete zde.

Složení jednotlivých skupin:

Skupina A:
Královehradecký kraj, Jihočeský kraj, Zlínský kraj, Středočeský kraj, Pardubický kraj, Kraj Vysočina, Liberecký kraj

Skupina B:
Moravskoslezský kraj, Hlavní město Praha, Jihomoravský kraj, Ústecký kraj, Plzeňský kraj, Olomoucký kraj, Karlovarský kraj

Hokejový tým Karlovarského kraje

Brankáři:
Martin Psohlavec (KV), Radek Novák (SOK).

Obránci:
Matěj Bauer (KV), Ondřej Bednář (KV), Marek Jílek(KV), František Nešvera (KV), Lukáš Pech (KV), David Schrottenbaum (KV), Luka Kočárek (PLZ).

Útočníci:
Adrian Benda (KV), Damian Franc (KV), Marek Kubík (KV), Jakub Kyncl (KV), Maik Mähler (KV), Matyáš Šedivec (KV), Lukáš Slavík (KV), Jonáš Vaníček (KV), Adam Zolnaj (KV), Filip Žalud (KV), Dominik Skála (SOK).

Náhradníci: Kašpar Petr (B-KV), Hanek Adam (O-KV), Krček David (Ú-KV), Suchý Josef (O/Ú-KV)

Více jak tisícovka mladých sportovkyň a sportovců ze všech krajů České republiky složila v neděli 22. ledna olympijský slib a společně se členy svých realizačních týmů přihlížela vyvěšení olympijské vlajky a zapálení olympijského ohně. V Hradci Králové začala slavnostním ceremoniálem Olympiáda dětí a mládeže 2023. Po zahajovacím ceremoniálu se účastníci přesunuli do Špindlerova Mlýna, Vrchlabí, Trutnova a Nové Paky, kde až do čtvrtka budou probíhat klání o olympijské medaile.


Jedním ze sportů, v němž se bude soupeřit o zisk cenných kovů je i lední hokej. I Karlovarský kraj má své želízko v ohni. Krajský tým mladých hokejistů vedou Tomáš Mariška a Tomáš Andrys. Zápasy základní skupiny B, do které Karlovarský kraj patří, se budou odehrávat v Turnově. Každý z týmů odehraje dva zápasy denně. Do boje o medaile postoupí první dva týmy ze skupiny. Závěrečné boje proběhnou ve čtvrtek.

Hokejový výběr Karlovarského kraje má za sebou druhý den turnaje na Olympiádě dětí a mládeže 2023. V úterním ranním zápase si svěřenci Tomáše Marišky a Tomáše Andryse poradili s jedním z favoritů, týmem Hlavního města Prahy. V odpoledním duelu s týmem Plzeňského kraje vyšli hokejisté Karlovarského kraje naprázdno. Poslední dva zápasy základní skupiny odehrají mladí hokejisté ve středu a už večer budeme znát týmy, které ze základních skupin postoupí do závěrečných bojů.

Do dějiště olympijského turnaje zavítal i trenér Václav Varaďa, který nejenže bude sledovat probíhající turnaj, ale bude zde mít i trenérsky seminář Dialogy. Kromě něj a fanoušků hokejové zápasy sledují také reprezentační trenéři, skauti a hokejoví agenti. Mladí hokejisté tak mají možnost předvést své umění a otevřít si dvířka třeba do národního týmu.

První dva dny bojů svých svěřenců zhodnotil trenér Tomáš Mariška. „V pondělí jsme odehráli vyrovnaný zápas s týmem Moravskoslezského kraje. Díky dobrému vstupu do druhé třetiny jsme otočili vývoj z 0:2 na 3:2. Do konce třetiny se ale skóre otočilo, a o jeden gól vedl soupeř. Ve třetí třetině jsme bojovali o vyrovnání, ale v závěru utkání jsme dvakrát inkasovali a prohráli jsme 6:3. Další dva zápasy jsme ubojovali díky velmi dobrému týmovému a obětavému výkonu, který byl podpořený výkonem gólmana Martina Psohlavce. Udrželi jsme se tím ve hře o postup do vyřazovací části turnaje, i přes dnešní prohru s výběrem Plzeňského kraje. V tomto utkání jsme bohužel narazili na lepšího soupeře. Ve středečních zápasech se rozhodne, zda budeme hrát i ve čtvrtek a věřím, že pro to všichni hráči udělají maximum.

Třetím dnem skončila základní část olympijského hokejové turnaje. I ve středu si krajský hokejový výběr připsal jedno vítězství a jednu prohru a skončil se šesti body na 4. místě základní skupiny, poté co ho se stejným počtem bodů, ale lepší bilancí ze vzájemného zápasu přeskočil výběr Jihomoravského kraje. Zástupci Karlovarského kraje tak již do zítřejších bojů o 1. až 6. místo nezasáhnou. A ačkoliv si mladí hokejisté z Krkonoš nepřivezou medaile, budou mít jistě dlouho na co vzpomínat. Nejenom, že si mohli poměřit síly s jinými týmy, ale měli možnost se zúčastnit i různých akcí a setkání.

Jedním z nich byla beseda s útočníkem Matoušem Menšíkem, stříbrným medailistou z MS juniorů. Ten vyprávěl nejen o zážitcích z mistrovství, ale také zavzpomínal na rok 2018, kdy se on sám zúčastnil Olympiády dětí a mládeže. A vzpomínky jsou to velmi pěkné, neboť díky jeho gólu v prodloužení získal Kraj Vysočina zlatou medaili. Motivací pro mladé hokejisty, může být i to, že v roce 2018 se olympiády účastnila většina stříbrného týmu z MS. Kraj Vysočina kromě Matouše Menšíka tehdy zastupovali také Daniel Král a David Moravec. Za Moravskoslezský kraj hrál Gabriel Szturc. V roce 2018 se olympijského hokejového turnaje také zúčastnili Martin Ryšavý, Tomáš Suchánek, Stanislav Svozil (všichni Olomoucký kraj), David Jiříček, David Špaček, Marcel Marcel, Petr Hauser (všichni Plzeňský kraj), Jiří Ticháček (Středočeský kraj), Aleš Čech a Tomáš Hamara (oba Hlavní město Praha), Adam Měchura (Liberecký kraj), Robin Sapoušek (Karlovarský kraj), Jakub Brabenec a Jakub Kos (oba Jihomoravský kraj), Oliver Šatný (Jihočeský kraj) a v roce 2020 ve výběru Jihomoravského kraje zářil Eduard Šalé.

O tom, že právě olympijský turnaj může být pro některé hráče odrazovým můstkem do nejmladšího reprezentačního týmu kategorie U16 svědčí i přítomnost hlavního trenéra této kategorie Milana Razýma, který se společně se svazovými trenéry a dalšími pozorovateli zúčastnil turnajových bojů ve Vrchlabí i v Trutnově, kde sbírali poznatky o jednotlivých hráčích.

Co všechno u jednotlivých hráčů sledují upřesnil Milan Razým pro web Hokej.cz: "V první řadě dovednosti. Bruslení, vedení kotouče, střelbu, přihrávku, jestli koukají kolem sebe, jak vnímají hru, jak se dokážou přizpůsobit hře, jak reagují v herních situacích. V podstatě nesledujeme týmové výkony, ale výkony jednotlivých kluků. Co se tak bavíme o ročníku 2008, tak v předchozím možná bylo více individualit, ale tady je možná zase širší portfolio kluků, kteří mají vyšší výkonnost. To znamená více adeptů na reprezentaci."

Uvidíme, kteří z hráčů si svými výkony na letošním ročníku Olympiády dětí a mládeže řekli o pozvánku do národního týmu kategorie U16 v příští sezóně.

Ale vraťme se k hokejovému turnaji. Už v úterý večer bylo jasno o postupujících ve skupině B. Těmi se staly týmy Moravskoslezského (1. místo) a Plzeňského kraje (2. místo). Ve skupině A se o semifinalistech rozhodlo ve středu a do bojů o medaile postoupily týmy Královehradeckého (1. místo) a Libereckého kraje (2. místo). O 5. a 6. místo si zahrají výběry Jihomoravského kraje a Kraje Vysočina, které ve svých skupinách skončili třetí. Hokejový tým Karlovarského kraje skončil na celkovém osmém místě.

Program hokejového turnaje skupiny B na ODM 2023

Pondělí 23. ledna:

9:00 Moravskoslezský kraj – Karlovarský kraj
10:45 Hlavní město Praha – Olomoucký kraj
12:30 Jihomoravský kraj – Plzeňský kraj
14:15 Ústecký kraj – Karlovarský kraj
16:00 Moravskoslezský kraj – Hlavní město Praha
17:45 Olomoucký kraj – Jihomoravský kraj
19:30 Plzeňský kraj – Ústecký kraj

Úterý 24. ledna:

9:00 Hlavní město Praha – Karlovarský kraj
10:45 Jihomoravský kraj – Moravskoslezský kraj
12:30 Ústecký kraj – Olomoucký kraj
14:45 Karlovarský kraj – Plzeňský kraj
16:00 Hlavní město Praha – Jihomoravský kraj
17:45 Moravskoslezský kraj – Ústecký kraj
19:30 Olomoucký kraj – Plzeňský kraj

Středa 25. ledna:

9:00 Olomoucký kraj – Moravskoslezský kraj
10:45 Jihomoravský kraj – Karlovarský kraj
12:30 Ústecký kraj – Hlavní město Praha
14:15 Moravskoslezský kraj – Plzeňský kraj
16:00 Karlovarský kraj – Olomoucký kraj
17:45 Jihomoravský kraj – Ústecký kraj
19:30 Plzeňský kraj – Hlavní město Praha

Play off

Čtvrtek 26. ledna:

8:30 semifinále A1 – B2 (Vrchlabí)
8:30 semifinále B1 – A2 (Trutnov)
10:30 utkání o 5. místo A3 – B3 (Vrchlabí)
12:30 utkání o 3. místo (Vrchlabí)
14:50 finále (Vrchlabí)