HC Energie Karlovy Vary

Obranu Energie vyztuží Joona Huttula

Sestava karlovarského A-týmu hlásí novou posilu! Defenzivní řady Energie doplní finský obránce Joona Huttula, který s klubem podepsal smlouvu do konce letošní sezony.

Pětadvacetiletý zadák není pro české fanoušky úplně neznámým jménem. Před příchodem na západ Čech totiž v osmi duelech hájil barvy hradeckého Mountfieldu. V nichž zaznamenal tři asistence, jenže ani to na jeho pokračování v Hradci nestačilo. S ohledem na návrat zraněných hráčů do sestavy vedení východočeského klubu Juttulovi pokračování kontraktu nenabídlo.

Finský bek ale nezůstal na listině volných hráčů dlouho, už v úterý se totiž stal hráčem karlovarské Energie!

„Příchodem Joony reagujeme na dlouhodobé zranění Martina Rohana, ze sestavy nám vypadl v posledních duelech i Lukáš Pulpán. Využili jsme toho, že byl Joona po konci v Hradci na trhu volných hráčů a jsme moc rádi, že se jeho příchod podařilo tak rychle dotáhnout. Nadále platí, že tým chceme posílit ještě i v útočných řadách,“ uvedl k nejnovější změně v kádru hlavní trenér David Bruk.

Huttula se již zapojil do přípravy Energie a neměl by chybět v sestavě Energie pro dnešní duel proti Olomouci.

Joona Huttula (obránce, 7.1.1997)

Joona Huttula se narodil ve třetím největším finském městě Tampere, jeho mateřským hokejovým klubem je ale téměř 500 km severně vzdálený Kärpät Oulu. Právě v něm prošel mládežnickými kategoriemi a posbíral několik medailí (zlato v U16, bronz v U17 a zlato v U18), než se vydal v sezoně 2015/16 na zkušenou za moře, konkrétně do Massachusetts, kde nastupoval za univerzitní Islanders.

Po jednom roce se vrátil zpět do své domoviny a táhl juniorku svého týmu, v sezoně 2017/18 si ještě coby mládežník vyzkoušel 13 zápasů elitní Liigy. A rovnou zapsal i první body za gól a asistenci a pomohl k zisku mistrovského titulu. S juniorkou bral navíc stříbro, rok na to opět zlato. Od ročníku 2019/20 je pravidelně součástí nejvyšší finské soutěže, postupně však vyměnil Kärpät za tým SaiPa.

Sezonu 2022/23 však zahájil ve druhé finské lize, konkrétně v mužstvu Ketterä, odkud pak odešel v průběhu října do již zmíněného Hradce. Po konci měsíčního tryoutu už bude ale další extraligové starty sbírat v dresu Energie.