HC Energie Karlovy Vary

Očekáváme maximální nasazení, vyhlíží přípravné zápasy kouč juniorů Pavel Arnošt

Prvním mládežnickým týmem, který vyjel po volnu na led je juniorka. Už v závěru druhého týdne přípravy na ledě odehrají mladí energetici první přípravný zápas, kdy do Varů zavítá tým Slavie. Junioři si před soutěží ještě změří síly například se Spartou a v plánu je rovněž západočeské derby. Zajímavá budou také přípravná utkání se zahraničními soupeři z Německa, Švýcarska a Norska. Vrcholem přípravy bude tradiční Hejtman Cup. Kromě toho co jeho svěřence čeká během přípravného období, se kouč juniorky Pavel Arnošt vrátil také k letní přípravě a testování akademií.

Pane trenére, jste zpátky na ledě, jak jste se těšili?

My jsme i v letní přípravě byli často na ledě. Během května a června jsme měli šest tréninkových jednotek týdně. Takže jsme se na led vrátili po měsíční pauze a myslím, že jsme tam rádi (úsměv).

Tento týden máte dvoufázové tréninky, budete v nich i pokračovat?

Příprava je naplánovaná, takže dvoufázové tréninky jsou velmi často.

Ve čtvrtek hrajete první přípravný zápas s týmem Slavie, který je v extralize nováčkem, takže půjde o takové vzájemné oťukávání?

Je to první přípravné utkání a očekáváme maximální nasazení a hráči budou chtít ukázat, že do týmu patří. Slavie se vrací do extraligy, ale určitě potvrdí svou historii a bude mít kvalitní tým.

Letní příprava je sice minulostí, ale když se za ní ohlédnete, jaká byla?

Byla kratší než v loňské sezoně. Myslím si ale, že byla intenzivní a její kvalita byla potvrzena při testování akademií na Fakultě tělesné výchovy a sportu.

Tím, že máte širší kádr a kluci trénují ve dvou skupinách, jsou pro trenérský tým tréninky náročnější nejen v tom, že jich máte dvakrát více, ale ve sledování hráčů?

Určitě to je náročnější, ale už jsme to aplikovali v letní přípravě v loňské sezóně. Chceme udržet kvalitu, i když máme větší počet hráčů v přípravném období.

Zmiňoval jste testování akademií. Umístili jste se v něm na děleném pátém místě…

Jednalo se o motorické testy, které mají svoji historii po desetiletí. Myslím si, že jsme uspěli, i když jsme samozřejmě chtěli být lepší. Byly tam i sankce vůči trenérům, pokud by tým neuspěl. Náš tým to však zvládl bez problémů. Myslím si, že kluci předvedli výborné výkony. Vyhráli jsme v běhu na 1500 m. V dalších silových disciplínách jsme splnili všechny limity, které svaz nastavil, což beru jako úspěch. Osmdesát procent testovaných týmů minimálně jednou nesplnilo nastavené limity.

Před volnem jste absolvovali krátké soustředění na Božím Daru ...

Soustředění bylo opravdu krátké. Měli jsme turnaj ve florbale, beach volejbale a kopané. Večer proběhlo společné grilování a ráno běžecký závod na sjezdovce.

Jak to aktuálně vypadá se sestavou?

Nevyhnuly se nám odchody, kdy kluci sice opouštějí tým, ale pokračují v cestách, které v klubu máme. Znamená to hraní v nejlepších juniorských ligách, což je například CHL, kam byl draftovaný Víťa Záhejský, Vlasta Blažek a Vojta Čihař, který ale zůstává v A-týmu Energie. Pak jsou to cesty, které jdou směrem studia a hokeje a to je případ Jakuba Galnora, který by byl letos určitě dominantním hráčem nejen v týmu, ale i v juniorské extralize. Bohužel nás mrzí, že někteří hráči pak odcházejí i do nižších soutěží, které ani nejsou pod hlavičkou IIHF a nedává to takový smysl, obzvlášť vzhledem ke kvalitě těchto hráčů.

Před sezonou vás čeká poměrně pestrý program, kdy se utkáte i se zahraničními soupeři a samozřejmě také tradiční Hejtman Cup. Vzhledem k tomu, že zůstal zachován formát soutěže se vám takto kvalitní utkání budou do úvodní, nejdůležitější části, sezony velmi hodit ...

Máme hodně zahraničních soupeřů, což se nám nabízí i díky poloze Karlových Varů. Utkáme se s Němci, Švýcary a na turnaj dorazí i Norové. Jsme rádi za to, že hrajeme i takové zápasy, protože loni se nám stalo, že jsme hráli dvanáctkrát s Boleslaví, což je pak v sezoně už dost. Využili jsme tedy spíše tyto možnosti sehrát zápasy se zahraničními soupeři a uvidíme, jakou budou mít kvalitu a zda to byla správná volba. Budeme hrát také mimo jiné s Plzní, Spartou a Slavií. Tyto týmy budou jistě patřit ke špičce extraligové soutěže. Většinu zápasů navíc odehrajeme doma, což je jistě zajímavé i pro fanoušky (úsměv).

Rozpis přípravných zápasů juniorského týmu Energie

Máte opět poměrně široký kádr, takže i tato kvalitní utkání vám pomohou vybrat základní sestavu?

Určitě. Budeme stavět dva týmy. Budeme se snažit využít v maximální míře hráče vidět v co nejvíce utkáních, abychom po Hejtman Cupu a turnaji v Sokolově měli jasno o základní sestavě.

Děkuji za rozhovor.