HC Energie Karlovy Vary

Patera o letní přípravě: Kluci se vydali. Teď to musí přenést na led

Deset týdnů dřiny mají energetici za sebou. Letní přípravu zvládli karlovarští hokejisté dle trenérského štábu Pavla Patery velmi dobře a nyní je potřeba, aby nabranou kondici přenesli také na led do ostrých soutěžních bojů.

Pane trenére, máte za sebou deset týdnu letní přípravy. Splnila očekávání?
Příprava proběhla podle našich představ. Byl jsem rád, že jsme vyjma hráčů z ciziny, kteří se připojí později, mohli trénovat pohromadě. Všichni hráči trénovali velmi dobře. I když by to měla být samozřejmost, tak to tak ne vždy je. Kluci se ale vydali a je potřeba, abychom to přenesli na led.

Tým je z velké části nový. Byl týmový trénink důležitý i z hlediska poznávaní se?
Bylo to důležité. Tým se tvoří právě v těch nekomfortních podmínkách a ty během letní přípravy nastávají. Kluci to zvládli a myslím si, že mají k sobě blíž.

Tým trénoval pohromadě, ale každý hráč je jiný. Snažili jste se v některých věcech přípravu hráčům ušít na míru?
Ano, měli jsme hráče rozdělené do několika skupin, každý z hráčů potřeboval pracovat na trochu jiných věcech. Myslím si, že to splnilo účel.

V rámci letní přípravy jste nechodili na led, vyjma individuálních dovednostních tréninků. Byl to záměr?
Přiznám se, a to bude mluvit za nás oba s Davidem (Moravcem, asistentem trenéra - pozn. redakce), že to moc neuznáváme. V létě si spíš kluci potřebují od ledu odpočinout. Je to ale samozřejmě náš názor, každý to může vidět jinak. Zaměřili jsme se tak hlavně na tu suchou číst přípravy. Kluci měli ledy ale zařízené a kdo chtěl, tak mohl jít. Nechali jsme to na každém z nich.

Vyjma hráčů z ciziny jste tak trénovali v kompletním složení. Omezovaly Vás nějaké zdravotní potíže?
Všichni hráči se, vyjma Ondřeje Dlapy, který absolvoval operaci, zapojili do letní přípravy a zvládli ji tak, jak jsme si představovali. Ondrova rekonvalescence postupuje tak, jak bychom si přáli a uvidíme, kdy se bude moci zapojit do plnohodnotného tréninkového procesu s týmem.

Kdy se ostatní hráči z ciziny zapojí do přípravy?
Všichni se k týmu připojí po skončení dovolené na konci července. Kluky jsme ale díky technice mohli sledovat na dálku, pravidelně nám reportovali svá cvičení a údaje a společně s kondičním koučem jsme viděli, jak trénují.

Jaký nyní čeká hráče program, než se znovu sejdou ke společné přípravě?
Všichni kluci nyní dostali týden úplného volna. Každý z nich pak dostal individuální tréninková plán, který si bude plnit během dalších čtrnácti dní.

Na konci července pak hráče čeká druhé kolo testování na FTVS v Praze a pak už začneme s přípravou na ledě. Obecně srpen je asi období, které mají hráči nejméně rádi. Budeme chtít zachovat opět jednofázové tréninky, ale opět ve vysokém tempu. Čeká nás devět přípravných zápasů, a to si myslím, že je dostačující.