HC Energie Karlovy Vary

Příběh Jana Košťála, karlovarského patriota

Síň slávy karlovarského hokeje rozšíří už tuto neděli před zápasem se Spartou dvě nová jména, Petr Kumstát a Jan Košťál. Příběhy obou útočníků si představíme právě v těchto dnech.

Vstupenky na utkání se Spartou v prodeji ZDE

Karlovarský rodák šel v hokejových stopách svého otce Josefa, který v sedmdesátých letech minulého století oblékal karlovarský dres a patřil k důrazným obráncům. V lednu 1999 si poctivý pracant odbyl svou extraligovou premiéru v dresu tehdejší Becherovky. Na první branku si musel počkat do října stejného roku. Vstřelil ji proti Havířovu brankáři Pavlu Cagašovi. Mladý „Čoky“ proslul svou pracovitostí a fyzickou zdatností. Díky těmto vlastnostem stoupal sestavou a postupně se stal členem elitního útoku a lídrem mužstva.

I jeho cesta však byla trnitá. Na začátku své dospělé kariéry oblékal krátce dres tehdy druholigového Sokolova a prvoligových Chomutova a Kadaně. Pak si již ale natrvalo vybojoval místo v Karlových Varech. Začínal po boku zkušených hráčů, Jaromíra Kverky st. nebo Jana Alinče. Celkem odehrál v karlovarském dresu 15 sezón a nikdy v extralize neoblékl jiný dres. V dnešní době již unikát, ukázka neskutečného klubismu.

Statistiky Jana Košťála

Jan Košťál odehrál v karlovarském dresu během patnácti sezon 717 soutěžních utkání s bilancí 116 branek a 81 nahrávek.

Vrchol kariéry prožil po boku dvou věží, Petra Kumstáta a Václava Skuhravého. S nimi v elitním útoku nejprve v roce 2008 vybojoval pro Karlovy Vary stříbrné medaile a hned v sezóně následující historický mistrovský titul. Jeden start má také v dresu národního mužstva, kde taktéž nastoupil po boku svých klubových parťáků. Paradoxně to bylo na reprezentační akci hrané v Plechárně.

Sezóna 12/13 byla pro karlovarského mohykána tou poslední. Role v mužstvu již nebyla taková a „Doktor“ se v sestavě propadl až do čtvrtého útoku. Klub začal tým postupně omlazovat a Janu Košťálovi další smlouva nebyla nabídnuta. I proto se rozhodl udělat za extraligovou kariérou tečku a vyzkoušel si zahraniční angažmá. Jeho novým útočištěm se stal anglický klub Swindon Wildcats. Hned ve své první sezóně se mu povedlo udělat 54 bodů ve 34 zápasech. Od následující sezóny 14/15 se stal Košťál v anglickém klubu kapitánem. Kariéru zakončil ve stejném klubu po sezóně 2019/2020. Aktuálně žije v Anglii a v klubu Swindonu pracuje nadále jako trenér.