HC Energie Karlovy Vary

Příprava? Úspěšně zvládnutá, usmívá se trenér sedmáků Jan Bečka

S blížícím se závěrem letní přípravy se pomalu ke konci chýlí i náš seriál, v němž jsme vám přinášeli pohledy hráčů a trenérů na nepříliš oblíbenou část sezony. Tentokrát jsme navštívili kabinu sedmáků. Loňské šesťáky nečekal pouze přechod do starší kategorie, kde se už hraje fyzičtější hokej, ale také nový trenér. Do příští sezony je povede Jan Bečka. O kategorii výš své svěřence doprovodí asistent trenéra Martin Chodounský. Mladé gólmany opět trénuje Pavel Kněžický a o fyzičku sedmáků se stará Roman Pásek.

Sedmáci, stejně jako ostatní energetici, měli letní přípravu velmi pestrou a jejich trenéři využívali nejen prostory haly, ale i její blízké okolí, které je opravdu parádní a třeba v lesoparku za bazénovým centrem musí být radost i běhat. Jak přípravu svého týmu hodnotí trenér Jan Bečka? „Zhodnotil bych ji jako úspěšně zvládnutou. Začali jsme standardně na začátku května, což bylo osm týdnů přípravy. Kluci a holky víceméně na tréninky chodili. Někdo víc a někdo míň, ale snažili jsme se je motivovat k tomu, aby chodili co nejvíc. Někteří ale mají i další aktivity a navíc s tím, jak se blížil konec školního roku, tak hodně jezdili na školy v přírodě, výlety a podobně. To je ostatně dáno i tím, že v této kategorii chodí část dětí do šesté a část do páté třídy a právě ti páťáci, protože končí první stupeň, často jezdí na takové akce. Takže tím lehce příprava narušená byla, ale myslím si, že jsme si s tím poradili.“

A jak přípravu hodnotí sami hráči? „Celkem mi to šlo. Bylo to nejdřív trochu divné, než jsme si zvykli, že už máme tréninky každý den. Bylo to docela náročné, hlavně ty běhy, ale bylo to lepší tím, že jsme měli i led a hráli jsme na něm i různé hry. To mě asi nejvíc bavilo a ještě budeme mít testování,“ říká Elen Svobodová. „Přišlo mi, že byla docela těžká. Hodně jsme si zamakali. Něco bylo zábavné a něco moc ne, ale tak to prostě u přípravy je,“ ohlíží se za letní přípravou Adam Lauer.

Jak už bylo řečeno, tak mladé energetiky čeká poměrně náročná sezona a jak se říká, co se v létě natrénuje, v zimě jako když se najde. „Myslím si, že ten přechod je vždy z nějaké části náročný, ale s tím si kluci a holky budou muset poradit, protože v dalších kategoriích to bude těžší a těžší,“ potvrzuje Jan Bečka a doplňuje. „Tréninky byly poměrně intenzivní, ale jeden den v týdnu a o víkendu bylo volno. Měli jsme velkou výhodu v tom, že jsme suchou přípravu mohli prokládat ledem. Takže minimálně dvakrát v týdnu jsme chodili na led.“

I přes tréninky na ledě je hlavní náplní suchá příprava. Tu měla naše mládež poměrně rozmanitou, ale přece jenom jsou činnosti, které nejsou mezi hokejistkami a hokejisty úplně oblíbené a jiné je naopak velmi baví. „Ze suché přípravy se nám nejvíc líbilo, když jsme hráli společně různé hry. Třeba basket. Ten jsme hráli o kolečka. Kdo vyhrál tak míň běhal,“ usmívá se Elen Svobodová. „Nejméně oblíbené? Asi běhání a fyzička, ale třeba v posilovně to je dobrý a nejlepší byly hry. Hráli jsme basket a fotbal a to nás bavilo hodně,“ odpovídá na dotaz ohledně oblíbených a neoblíbených aktivit Adam Lauer.

To že v letošní sezoně měla mládež Energie k dispozici led si pochvalovali jak ostatní trenéři, tak i hráči. Mnozí z nich to navíc považují za velkou výhodu, protože si nebudou muset na led znovu zvykat a led si užívali i svěřenci Jana Bečky. „Na ledě jsme se v drtivé většině věnovali dovednostem a různým hrám, což kluky a holky baví. Navíc tím, že jsme měli led doma jsme ušetřili poměrně dost času, protože jsme nemuseli nikam jezdit,“ říká kouč sedmáků.

Jak už bylo řečeno, tak u týmu došlo pro další sezonu ke změně na pozici hlavního trenéra a tak se jeden z dotazů týkal i toho, jak si na sebe trenér a tým zvykali. „Sžívání ještě probíhá a hodně tomu pomůže soustředění, které nás čeká v srpnu na horách, na Bublavě. Na to se hodně těšíme a tam proběhnou standardní teambuildingové akce. Už teď se samozřejmě známe, ale tam to ještě doladíme do detailů,“ usmívá se Jan Bečka a dodává. „A určitě si to zpestříme i těmi pověstnými sjezdovkami, ale čeká nás tam toho mnohem víc. Měli bychom tam jet v plném počtu, což je skvělé, právě v tom, že se všichni ještě víc poznáme.“

A jak se na soustředění těší sedmáci? „Bojím se, že to bude až moc. Jedeme na Bublavu asi na týden a budeme tam mít různé hry a taky běhat sjezdovku,“ říká Elen Svobodová. Premiérové soustředění čeká Adama Lauera. „Já jsem ještě na takovém soustředění nebyl, protože jsem přišel během sezony, takže se na to hodně těším. Tedy kromě toho běhání na sjezdovku, to bude zajímavé. Ve Varech se mi líbí a jsem tu spokojený. Vím, že si tu něco zlepším, baví mě to tady a máme fajn partu. Já si myslím, že to bude dobrý a tým zůstaneme i do sezony. Možná k nám ještě někdo přibude,“ odpovídá Adam na otázku, jak se mu v Energii líbí a jaká je parta v kabině.

A co říkají sedmáci na nového trenéra? „Ještě si musíme zvykat, ale je to dobré. Styl je trošku jiný, ale asi mi to nevadí,“ odpovídá Elen a stejný podobný názor má také Adam. „Nový trenér mi přijde super. Je fakt dobrej a hlavně milej. Styl hry je trochu jiný, ale zase takový rozdíl to není.“

Místo posledního tréninku na ledě odehráli sedmáci přátelský zápas s osmáky. „Těšili jsme se, že jsme si po dlouhé době zase konečně zahrajeme, ale bylo to náročné,“ usmívá se Elen. Hodně jsem se těšil, ale bylo to těžké. „Byla to docela výzva dát gól a dostat se zase do zápasového tempa,“ hodnotí zápas Adam.