HC Energie Karlovy Vary

Příprava je minulostí. Vyústilo to velmi dobře, pochvaluje si Mariška

Hokejisté Karlových Varů vyhlíží start extraligové sezony. Energetici za sebou mají dlouhé přípravné období, které zakončili úspěšnou generálkou s Hradcem Králové, nad nimž vyhráli poměrem 3:1.

Na začátku přípravy se Karlovarští zúčastnili Generali Česká Cupu, který byl příjemným zpestřením tohoto období. „Určitě nás to mrzelo, protože v poháru se hrály opravdu kvalitní zápasy. Soupeři proti nám nastupovali ve velmi dobrých sestavách, což jsme kvitovali. Je škoda, že jsme nemohli pokračovat a přidat další zápasy,“ chválil pohárové duely Mariška. Energetici tak místo play-off Generali Česká Cupu poměřili síly i se dvěma soupeři z Chance ligy – Slavií a Sokolovem. „Na druhou stranu jsme využili dva prvoligové soupeře, kteří nám také pomohli, byť ty zápasy byly zase trochu jiné. Museli jsme improvizovat jak se sestavami, tak se zápasy, ale myslím si, že celkově jsme spokojení s programem.“

Kouče může těšit kromě dvou posledních výher především herní progres. „Věřím, že to vyústilo poměrně dobře. V defenzívě jsme velmi slušně zapracovali na organizaci hry, neměli jsme vzadu zásadní problémy. V útoku nás trápila produktivita, na tom ale stále pracujeme. Na start extraligy bychom měli být připraveni dobře,“ věří svým svěřencům Mariška.

Hráčský kádr procházel změnami i během kolotoče přípravných zápasů. Klub opustil Patrik Machač, do obrany naopak přišli na hostování z Brna Dalimil Mikyska či Libor Zábranský. „Jsme s hráči spokojeni. Ty, které jsme tu chtěli mít, tak tu máme. Tým je ale živý organismus, který se bude vyvíjet dál, není to uzavřená kapitola. Některé hráče jsme vyzkoušeli, některé jsme naopak poslali pro větší vytížení do Sokolova, ale víme, na jakou pozici je tu můžeme využít. S týmem jsme spokojeni, víme, kam sáhnout, nicméně nebudeme se bránit dalšímu posílení či náhradě nějakých hráčů.“

Tou největší peckou pro karlovarské příznivce ale bylo bezpochyby angažování dvou mladých útočníků se zkušenostmi ze zámoří – Davida Kašeho a Jakuba Lauka. Oba jsou pro klub obrovskými posilami jak na ledě, tak mimo něj.

Je zřejmé, že oba hráči budou muset lázeňské město před startem National Hockey League opustit. Na to se však mužstvo aktuálně nesoustředí. „Uvidíme, jaká bude situace s NHL. Nějaký plán máme, ale budeme to řešit, až ti hráči budou muset odejít. Věříme, že je tu budeme mít co nejdelší dobu, protože nám pomáhají neskutečným způsobem zvýšit kvalitu tréninku i v samotných zápasech. Jsme rádi, že je tu máme,“ pochvaluje si osmatřicetiletý kouč.

V brankovišti se Pešoutův štáb bude opět spoléhat hlavně na zkušeného Filipa Novotného, jednoho z nejlepších maskovaných mužů předchozí sezony. Za zády však bude mít dravou konkurenci, po odchodu Jana Bednáře zabojují o místo další mladíci – Patrik Hamrla s Adamem Horákem.

„Máme tu kvalitní mladé gólmany a chceme jim dát příležitost, stejně jako Honzovi Bednářovi. Vraceli nám to výbornými výkony v přípravě, takže se nemusíme bát je tam zařadit. Filip je samozřejmě naše jasná jednička, ale je jasné, že nemůže odchytat celou sezonu sám a potřebuje si i odpočinout v nějakých zápasech,“ vysvětluje asistent trenéra.

Přípravné období je tedy minulostí, nyní nadešel čas soustředit se na start Tipsport extraligy, která pro Západočechy začne pátečním duelem proti Mladé Boleslavi. Energie přivítá Bruslaře na domácím ledě od 17:30.

S čím mužstvo kolem kapitána Václava Skuhravého do sezony vstoupí? „Já bych zůstal při zemi. Určitě se chceme porvat minimálně o předkolo, to je náš základní cíl. Všichni tady v kabině se chtějí o vyřazovací část porvat. Na co to bude stačit se pak uvidí, ta extraliga je extrémně vyrovnaná a letos bude i specifická,“ hlásí Tomáš Mariška.

Výsledky přípravných zápasů


BK Mladá Boleslav - HC Energie 5:7
HC Energie - Bílí Tygři Liberec 4:5pp
HC Energie - HC Verva Litvínov 5:0
HC Verva Litvínov - HC Energie 6:0
HC Energie - BK Mladá Boleslav 3:1
Bílí Tygři Liberec - HC Energie 1:0
HC Energie - HC Slavia Praha 3:0
HC Baník Sokolov - HC Energie 5:4sn
HC Energie - Madeta Motor České Budějovice 8:3
HC Energie - HK Mountfield 4:1