HC Energie Karlovy Vary

Přišel čas na odplatu! Energie doma hostí Spartu


Prvním soupeřem, se kterým se energetici po reprezentační pauze potkají, je Sparta Praha. A půjde o souboj opravdu třaskavý. Karlovarští hráči a fanoušci mají ještě v paměti poslední vzájemný duel. Energetici vedli v O2 areně o dvě branky, ale nakonec po třetí třetině museli skousávat porážku. Podaří se jim tentokrát dovést v domácí atmosféře utkání do vítězného konce a srovnají skóre vzájemných zápasů? To uvidíme ve středu 15. února. Úvodní buly padne v 17:30 hodin. Slavnostní buly vhodí nově zvolený prezident České republiky Petr Pavel. Vstupenky je možné zakoupit online nebo přímo na místě. Pokladny budou otevřeny hodinu a půl před zápasem.

Kde utkání sledovat: Online přenos
Vstupenky: Online předprodej

O soupeři

Změna na trenérské lavičce, k níž vedení Sparty přistoupilo ve druhé polovině listopadu, poté co Sparta klesla do nejspodnějších pater tabulky, přináší své ovoce. Výsledkový vzestup pražský celek paradoxně zahájil na karlovarském ledě, když při premiéře Miloslava Hořavy, coby hlavního trenéra, vyhrál 5:1. Trenérský tým doplnil poslední listopadový týden ještě švédský trenér Hans Wallson. Od té doby Sparta prohrála pouze třikrát a se ziskem 84 bodů je aktuálně na druhém místě tabulky s dvoubodovou ztrátou na druhé Vítkovice. Dalším úspěchem nových lodivodů týmu bylo koncem roku 2022 druhé místo v nejstarším hokejovém turnaji na světě Spengler Cupu, kdy pražský tým podlehl ve finále v nájezdech týmu Ambri-Piotta.

Sparta v poslední době již zbrojí směrem k playoff. Do posledního vzájemného duelu s Energií nastoupil švédský obránce Stefan Warg z finského klubu KooKoo. Za jehož příchodem stojí Hans Wallson, který styl hry nového člena týmu zná z týmu Skellefta AIK. Extraligová premiéra se urostlému obránci úplně nepovedla. Po své chybě, kdy promáchl na útočné modré čáře, poslal do akce Tomáše Redlicha, který nabil Martinovi Kohoutovi na třetí branku Energie. Warg se navíc v tomto utkání zranil a od té doby nehrál. Uvidíme, zda si druhý zápas v extralize zapíše na ledě Karlových Varů. Do posledního zápasu s Energií nezasáhla druhá sparťanská posila finský útočník Olavi Vauhkonen z týmu SaiPa. I u něj, stejně jako u Stefana Warga, hrály v jeho angažování velkou roli fyzické parametry. Oba totiž měří ke dvěma metrům a váží přes sto kilo. Pokud ve středečním duelu nastoupí, nejspíše dost znepříjemní energetikům cestu k pátému domácímu vítězství v řadě.

Jak to v kabině Sparty vypadá z pohledu statistik? Nejproduktivnějšími hráči jsou Roman Horák 32 bodů (12 + 20), Michal Řepík 31 bodů (21 + 10), Vladimír Sobotka 30 bodů (13 + 17) a David Tomášek 30 bodů (11 + 19). Nejvíc zblokovaných střel má na svém kontě Martin Jandus, který jich zblokoval 55. O jeden blok méně zapsal Adam Polášek a trojici uzavírá David Němeček, který zblokoval 53 střel.

Z kabiny Energie

S kabinou Energie se na začátku roku rozloučila krize, která se v ní zabydlela na konci října a poslala Energii skoro až na samý konec tabulky. Od začátku ledna se energetici stále častěji radují z vítězství. Ze třinácti zápasů si připsali osm výher. Důležité je ale to, že se jim začalo dařit na domácí půdě a mají za sebou šňůru čtyř výher v KV Areně. Za vítězstvím je doma ženou fanoušci, jejichž počet několikrát překročil pět tisíc. Středeční duel nebude snadný, ale karlovarští hráči jsou bojovníci s týmovým srdcem a poženou se za tím, aby se šňůra nepřetrhla.

Letošní sezónu však týmu dost komplikují zranění a marodka se stále ne a ne vyprázdnit. V obraně již delší dobu chybí Michal Plutnar. Dobrou zprávou v souvislosti s ním je to, že v těchto dnech podepsal v Energii smlouvu na další tři roky. Společnost mu na marodce dělají ještě obránci Lukáš Pulpán a Tomáš Bartejs. Ani u nich se s brzkým návratem nedá počítat. I Lukáš Pulpán již podepsal novou smlouvu a bude dres Energie oblékat ještě v příští sezóně.

Utkání s Třincem nedohrál Vladislav Habal, který v této sezóně září a vyšponoval svou úspěšnost na 91,19 %. Jeho místo zaujal Štěpán Lukeš, který nejenže úspěšně dochytal utkání proti Třinci, ale v následujících čtyřech zápasech si připsal tři výhry a svým výkonem hodně přispívá k pohodě týmu, což je vidět i na ledě. V posledních dnech potěšily fanoušky také podpisy Tomáše Redlicha, který se upsal na tři roky a Tomáše Rachůnka, který své působení v černobílém dresu prodloužil o dva roky.

Právě Tomáš Rachůnek je s 29 body (6 + 23) aktuálně nejproduktivnějším hráčem Energie. Pomyslné stříbro patří Petru Koblasovi 25 bodů (14 + 11) a Jiřímu Černochovi 25 bodů (11 + 14) a bronz bere Ondřej Beránek s 24 body (17 + 7). Energetici mají sice obětavost nejspíše v krvi, ale před výkonem Ondřeje Dlapy, který dosud zblokoval 99 střel, nezbývá než smeknout. Působivý počet bloků má na svém kontě i kapitán Jiří Černoch. Přestože je útočník, tak zblokoval 84 střel. Třetí místo v této dovednosti patří díky 70 blokům Tomáši Havlínovi.

Zápasy proti Spartě jsou stále specifické pro Jiřího Černocha, kapitána Energie „Vždycky to tak bude, na Spartě jsem byl už od přípravky. Ale už to není takové jako před třemi lety, kdy jsem byl ve Varech krátce.“ Poslední duel se Spartou skončil prohrou 6:3 poté, co Energie ve třetí třetině ztratila vedení 3:1. „Každý zápas je jiný. Odehráli jsme dvě výborné třetiny, ale ve třetí nám to tam napadalo. Zápasy s mančafty, jako je Sparta, jsou o tom hrát dobře odzadu. Důležité je, aby zachytal brankář. O to se budeme snažit a věřím, že pak získáme doma nějaké body.“ Vyhlíží středeční náročný zápas karlovarský kapitán.

Čestné buly zvoleného prezidenta Petra Pavla