HC Energie Karlovy Vary

Projekt Dukla. Klejna se Šikem míří do Litoměřic

Karlovarské hokejové naděje František Klejna a Otakar Šik stráví příští sezonu v prvoligových Litoměřicích. Oba mladí reprezentanti se zapojí do projektu Dukla, který úspěšně odstartoval už v uplynulé sezoně.

„Do budoucna s oběma hráči počítáme. V osmnácti letech potřebují kluci už větší herní vytížení. Hrát přesilovky, oslabení, všechny důležité herní situace, a to by tady v první sezoně po postupu nedostali. Juniorská extraliga je pro ně už málo,“ uvedl hlavní důvod přesunu obou mladíku do Litoměřic hlavní trenér Energie Martin Pešout.

Oba hráči se i přesto mohou v nové sezoně v dresu Karlových Varů objevit. Ze severu Čech totiž mají do Energie vyřízené střídavé starty. „Kdybychom měli problémy se sestavou, tak víme, že si je kdykoliv můžeme na nějaký čas stáhnout, aby nám vypomohli,“ dodává jedenapadesátiletý kouč.


Otakar Šik (útočník, 4.4.2000)

Útočník, který nedávno oslavil plnoletost, je karlovarským fanouškům známý především ze závěru loňské sezony. V jejím závěru se dostal do základní sestavy A-týmu a v sedmém kole baráže navíc vstřelil premiérovou branku v extralize. Za A-tým loni odehrál celkem 19 utkání, ve kterých zapsal tři body (1+2). V reprezentaci působil ve výběrech do 17 i 18 let, v osmnáctce loni odehrál dva zápasy, ve kterých nebodoval. I přes povedený závěr sezony mu jen těsně unikla nominace na dubnové mistrovství světa.

„Do Litoměřic se moc těším. Bude to pro mě nová zkušenost jak v osobním, tak i v hokejovém životě. Očekávám, že lehké to nebude. Trenéři od nás určitě budou chtít maximum výkonu i dovedností, takže do toho dám sto procent. Trenéři z Energie mi řekli, ať makám a vydám ze sebe všechno, co mužů. Budou sledovat, jak se mi daří, a také mi samozřejmě popřáli hodně štěstí,“ okomentoval rodák z Karlových Varů změnu svého angažmá.

František Klejna (obránce, 1.1.2000)

Osmnáctiletý bek patřil v loňské sezoně ke stálicím reprezentační osmnáctky. V té nastoupil k 26 ostrým zápasům, v nichž si připsal osm bodů za jednu branku a sedm nahrávek. Na konci dubna se zúčastnil i Mistrovství světa hráčů do 18 let v Rusku. Klejna nastupoval v reprezentaci převážně mezi elitní čtveřicí beků, v některých zápasech navíc nastupoval s kapitánským céčkem na hrudi. V uplynulém ročníku si navíc odbyl debut i mezi dospělými, když v rámci 52. kola WSM ligy nastoupil v posledním utkání základní části proti Kadani.

„Že půjdu do Litoměřic, jsem se dozvěděl asi týden před zahájením suché přípravy A-týmu. Domluvili jsme se, že první dva týdny absolvují tady ve Varech a pak se přesunu do Litoměřic. Celé jsme to probírali jak s vedením Energie, mým agentem, tak i s panem Přerostem, který bude zastávat funkci sportovního manažera Litoměřic. Nakonec jsme se shodli, že to pro mě bude asi nejlepší cesta, jakou se teď vydat. Mojí prioritou je hrát seniorský hokej, a proto jsem tuhle nabídku nemohl odmítnout. Dalším důvodem byla možnost být na očích trenérům z národních týmů U20 i U19. Budu se snažit podávat co nejlepší výkony, a třeba moje cesty ještě tuhle sezonu povedou zpět do Karlových Varů, ale to je ještě daleko. Teď se budu hlavně soustředit na to, abych byl platným členem týmu Litoměřic,“ vyjádřil se i druhý z mladíků k přesunu do severočeského klubu.

O projektu Dukla

Projekt Dukla odstartoval na severu Čech před startem prvoligové sezony 2017/18 a nese jméno po bývalých předrevolučních klubech, které ve svém středu soustřeďovaly nejlepší sportovce z řad vojenských rekrutů. Po dohodě s ČSLH působí v Litoměřicích mladíci z reprezentací, kteří dostávají ve Stadionu dostatek herního prostoru a jsou doplněni několika zkušenými hráči.

Litoměřice vede široký realizační tým a hráči mají zajištěný prvotřídní servis ve stravování nebo regeneraci. Tréninky jsou zaměřené především na individuální rozvoj. Od nové sezony povede Stadion jako hlavní kouč David Bruk, který v pozici nahradil Miloše Říhu mladšího. Trenérský tým dále tvoří asistent Daniel Tvrzník, trenér gólmanů Benjamin Sequens a nově do týmu přibude i kondiční trenér. Novým sportovním manažerem klubu se před několika dny stal Miroslav Přerost, dosavadní šéftrenér mládeže hokejového svazu.