HC Energie Karlovy Vary

Sapoušek v boji o MS dvacítek, v akci i další dva energetici

Reprezentační dres opráší útočník Robin Sapoušek, který obdržel pozvánku do národního týmu kategorie U20 a tím získal možnost zabojovat o účast na MS v Kanadě. Za národní tým v kategorii U19 nastoupí na Turnaji pěti zemí v Ostravě obránci Filip Krajčík a Tadeáš Tůma. I oni společně s dalšími nominovanými své kategorie zabojují o účast na světovém šampionátu, i když v jejich případě se bude spíše jednat až o ten následující. Mezi náhradníky se probojovali obránce Ondřej Dorot a útočník Samuel Šmajda.

Robin Sapoušek patří k lídrům karlovarského juniorského týmu. V letošní sezóně je zapsán i na soupisce A-týmu Energie, za který nastoupil ve třech utkáních. Rovných deset utkání odehrál za karlovarskou juniorku. Té nyní v posledních několika zápasech chyběl, neboť ho na pár týdnů vyřadilo zranění, které utrpěl v duelu s juniory týmu Oceláři Třinec. V těchto dnech se již zapojil do tréninků a nejspíše již zasáhne do víkendových zápasů. Jeho bilance v nejvyšší juniorské soutěži je 16 bodů (7 + 9). Poslední reprezentační akcí, které se zúčastnil byl Turnaj čtyř v Rovaniemi. Nastoupil ve dvou zápasech a zapsal si jeden gól a asistenci.

Obránce Filip Krajčík je v Karlových Varech třetí sezónu a svými výkony si také řekl o příležitost v A-týmu, za který odehrál rovněž tři zápasy a dostal se i na soupisku pro letošní sezónu. V juniorské extralize má na kontě třináct zápasů s bilancí 9 bodů (4 + 5). V hodnocení za pozitivní účast na ledě je druhým nejlepším obráncem extraligy. Zajímavé je rovněž to, že ze čtyř gólů, které vstřelil byly hned dva vítězné. Poslední reprezentační akcí, které se zúčastnil byla příprava kategorie U18 v dubnu 2022. Zápasy s týmem Finska a Lotyšska se odehrály v Karlových Varech.

Dalším energetikem, který se ukáže v reprezentačním dresu je obránce Tadeáš Tůma. Ten do karlovarské juniorky přišel před touto sezónou z finského Turku, kde strávil dva roky. Během přípravy odehrál pět zápasů v dresu A-týmu a v derby s Plzní vstřelil i svou první branku v seniorském hokeji. Prosazuje se i v juniorské extralize. V patnácti zápasech získal 12 bodů (4 + 8). Na kontě má už i hattrick ze zápasu proti Bílým Tygrům. Ze čtyř gólů, které si Tadeáš zatím v této sezóně připsal, byl jeden vítězný a to právě v zápase s Bílými Tygry. Barvy národního týmu naposledy hájil na MS do 18 let, kde českým mladíkům utekla bronzová medaile.

Nominovaní hráči se v Ostravě sejdou již v pondělí 7. listopadu a první zápas čeká kategorii U19 ve středu 9. listopadu, kdy proti nim vyjedou hráči kategorie U20 ze Švédska. Se stejně starými hráči Finska se utká národní tým kategorie U20 ve čtvrtek. Turnaj pěti zemí má v mezinárodních soutěžích premiéru. Neboť poté co nemůže nastupovat tým Ruska, spolu soutěžily týmy Česka, Slovenska, Finska a Švédska. Slovenští mladíci se nyní turnaje nemohli zúčastnit a proto za Finsko a Česko nastoupí B-týmy, tedy hráči kategorie U19. Konec turnaje je naplánován na neděli 13. listopadu.

Hráči kategorie U20 se budou snažit udělat dojem na trenéra Radima Rulíka, kterému budou asistovat Jiří Kalous a Marek Židlický. Trénink brankářů bude mít na starosti Ondřej Pavelec. O pozornost trenéra Pavla Gefferta budou bojovat hráči kategorie U19. Asistentem trenéra této kategorie je Tobiáš Slavíček. O trénink brankářů se bude starat Radek Jirátko.

Nominace české dvacítky

Brankáři:
Daniel Král (Liberec), Michal Pittr (Slavia Praha).

Obránci:
Jakub Dvořák, Jakub Šedivý (oba Liberec), Karel Křepelka (Mladá Boleslav), Jiří Ticháček (Kladno), Štěpán Němec (Litoměřice), Matěj Prčík (Vítkovice), Ondřej Cubo (Rauma, Finsko), Aleš Čech (Oulu, Finsko).

Útočníci:
Petr Hauser (Sparta Praha), Robin Sapoušek (Karlovy Vary), Lukáš Plos (Liberec), Daniel Herčík (Pardubice), Matouš Menšík (Olomouc), Eduard Šalé (Brno), Petr Moravec, Lukáš Pajer (oba Hradec Králové), Oskar Haas (Frýdek-Místek), Adam Dvořák (Plzeň), Jakub Kos (Ilves Tampere, Finsko), Šimon Marha (Ticino, Švýcarsko).

Nominace české devatenácky

Brankáři:
Jakub Vondraš(Plzeň), Štěpán Vopravil (Kouvola, Finsko).

Obránci:
Šimon Němec (Mladá Boleslav), Matěj Vovsík (Jihlava), Ondřej Chabada (Pardubice), Filip Krajčík, Tadeáš Tůma (oba Karlovy Vary), František Němec (Kometa Brno), Matěj Houdek (Plzeň), Adam Burian (Zlín).

Útočníci:
Vojtěch Polák (Mladá Boleslav), Jonáš Jungwirth (Jihlava), Michal Ramik (Frýdek-Místek), Jonáš Jobánek (Třinec), Lukáš Strnad (Slavia Praha), Ondřej Hrabík (Sparta Praha), Michal Vitouch (Litoměřice), Alexandr Remeš (Plzeň), David Skuhrovec, Tadeáš Svoboda (oba Litvínov), Matěj Přibyl (Vítkovice), Adam Bareš (Lahti, Finsko).

Náhradníci:

Brankáři: Marek Stuchlík (Mladá Boleslav), Darek Bartošák, Denis Irgl (oba Vítkovice). Obránci: Marek Chvátal (Jihlava), Ondřej Dorot (Karlovy Vary), Antonín Kareš (Třinec), Matěj Hora (Litvínov), Denis Puchala, René Smolka (oba Vítkovice), Matěj Zavřel (Zlín). Útočníci: Vojtěch Malínek (Mladá Boleslav), Dominik Pavlata (Pardubice), Samuel Šmajda (Karlovy Vary), Jan Kučera (Olomouc), Petr Gajda (Litoměřice), Marek Soukup (Plzeň), Jan Ekrt (Litvínov), Matyáš Dědek (Zlín).

Program turnaje pěti v Ostravě-Porubě

Středa 9. listopadu:
18:00 Česko U19 – Švédsko U20

Čtvrtek 10. listopadu:
14:00 Česko U19 – Finsko U20
18:00 Česko U20 – Švédsko U20

Pátek 11. listopadu:
18:00 Česko U19 – Finsko U19

Sobota 12. listopadu:
14:00 Švédsko U20 – Finsko U20
18:00 Česko U20 – Finsko U19

Neděle 13. listopadu:
14:00 Finsko U19 – Švédsko U20
18:00 Česko U20 – Finsko U20