HC Energie Karlovy Vary

Talent Kupčo pokračuje v zámoří. Věřím, že příští sezona bude ještě lepší, říká

V loňské sezoně v juniorce Karlových Varů zářil, a tak nebylo divu, že po něm sáhli v zámořské juniorce. Devatenáctiletý útočník L’ubomír Kupčo po premiérové zkušenosti s americkou juniorkou bude za oceánem pokračovat i v nadcházejícím ročníku.

31 utkání - 56 bodů, to byla Kupčova parádní bilance z úvodu sezony v juniorce Energie. Slovenský talent zaslouženě podepsal s klubem profesionální kontrakt a pak už vyrazil za první zámořskou zkušeností.

„Nad odchodem do Ameriky jsem už uvažoval dříve. V Karlových Varech jsem ale podepsal smlouvu a tak jsme se dohodli, že odejdu až ve chvíli, kdy bude mít juniorka jistou záchranu, z extraligy totiž padalo hned šest týmů,“ uvedl Kupčo detaily svého přesunu pro server slovenského hokejového svazu https://www.hockeyslovakia.sk.

Jenže místo boje o záchranu energetici s nejmladší sestavou v lize hned po Salzburgu váleli a drželi se v popředí extraligové tabulky, k čemuž výrazně přispěl i slovenský forvard. Odchodu do zámoří už nic nebránilo.

„V klubu mi sami říkali, že mě to může ještě dále posunout,“ ocenil Kupčo přístup Energie, která nechtěla bránit rozvoji mladého hráče.

Na hokej na menším hřišti si košický rodák rychle zvykl. V 27 utkáních v dresu Des Moines Buccaneers zaznamenal 17 bodů.

„Moc se mi to líbilo. Byl to úplně jiný hokej a hlavně jsem měl na vše daleko méně času. Zvykl jsem si ale poměrně rychle a ke konci sezony jsem už hrál podle svých představ. Věřím, že příští sezona bude ještě lepší,“ uvedl Kupčo, který hlavně těžil ze svých bruslařských schopností, což ocenili i v jeho novém působišti.

Před příchodem do nového prostředí ale měl Kupčo přeci jen jisté obavy.

„Přišel jsem v průběhu sezony a měl jsem trochu strach, aby mi neměli za zlé, že někomu beru místo. Všichni jsou ale naprostí profesionálové a přijali mě úplně bez problémů. Moje angličtina sice nebyla úplně skvělá, ale snažili se se mnou komunikovat,“ popisuje své začátky za „velkou louží.“

Zatímco v kabině se mu dostalo pohodového přivítání, na ledě už to bylo o něčem jiném.

„Hned v prvním zápase jsem dostal pořádný strom a v tu chvíli jsem si uvědomil, že to bude těžké. Trenér mi ale řekl, že na to musím být připravený. Zvykl jsem si a potom už jsem hrál svou hru,“ dodává ke startu v Des Moines.

Ve městě, které je dle jeho slov typické americké, ačkoliv má frankofonní název, se ale moc často neohřeje.

„Nebydlíme přímo ve městě, ale v obci, která je asi 20 minut od stadionu. Celé dny byly jen o hokeji. Do haly jsme odjížděli o jedenácté a v sedm hodin jsme se vraceli,“ popisuje každodenní stereotyp.

Po zkušenostech se zámořským hokejem může Kupčo pomýšlet i na ty mezinárodní v podobě premiérové účasti na mistrovství světa do 20 let.

„Měli jsme dva srazy, ale netlačím na pilu. Nominace na šampionát by byla příjemným bonusem, ale soustředím se hlavně na svou letní přípravu. Americká juniorka je kvalitní a chci se tam vrátit dobře připravený,“ říká.