HC Energie Karlovy Vary

Tisková zpráva HC Energie při startu Tipsport extraligy

Netradičně v den úvodního domácího zápasu uspořádala HC Energie tradiční tiskovou konferenci ke startu nejvyšší soutěže. Na otázky novinářů odpovídali Daniel Tobolka, jednatel a spolumajitel klubu, hlavní trenér Pavel Patera a sportovní ředitel Energie Jiří Kalous.

CÍLE PRO SEZONU 24/25

Cíle pro novou sezonu stanovilo vedení klubu jasně, umístit se lépe než v předcházejícím ročníku 2023/24, kdy mužstvo rychle skončilo po vyřazení v předkole play-off.

„Základním cílem je být lepší než naposledy, kdy byl výsledek zklamáním. Vyústil v radikální přestavbu mužstva, která bude ještě pokračovat v nadcházejících sezonách. Rádi bychom také zvýšili počet výher v domácím prostředí, kde se nám vloni nedařilo,“ uvedl k cílům jednatel klubu a jeho spolumajitel Daniel Tobolka.

FINANCE: ROZPOČET, SPONZOŘI A PERMANENTKY

Rozpočet klubu se oproti minulé sezoně navýšil, celková částka se vyšplhá na 155 milionů korun. „Celý karlovarský hokej včetně mládeže, tak jak je, tak se bude pohybovat minimálně nákladově okolo 155 miliónů korun za sezónu. Je to opravdu transparentní vyjádření, kolik dnes celý karlovarský hokej stojí, jsou v tom započítány veškeré finanční náklady,“ říká Tobolka.

Energii se daří udržet si stávající partnery a dále toto portfolio rozšiřovat. „Přístup všech partnerů je grandiózní, bez nich by tohle nebylo. Získali jsme i partnery mimo karlovarský region, což nás opravdu těší. Nesmíme ale zapomenout ani na naše fanoušky, kteří patří také k velkým podporovatelům a i těm moc děkujeme,“ dodává Tobolka s tím, že prodej permanentek se i přes neúspěch v loňské sezoně podařilo mírně zvýšit o pět procent.

HRÁČSKÝ KÁDR

Sestava A-týmu karlovarské Energie prošla během aktuálního přestupového období velkou proměnou. Kádr prošel velkým řezem, odešlo 12 hráčů a stejný počet jich do klubu přišel.

„Chtěli bychom stabilizovat sportovní výkon týmu na ledě. Stabilizovat v tom smyslu, aby výkonnostní výkyvy byly co nejmenší, abychom se postupně zlepšovali, krok po kroku, aby opravdu ty výkony měly stoupající tendenci. Chtěli bychom se oproti minulým sezónám posunout v tabulce na vyšší místa. Další důležitá věc pro organizaci je, že bychom chtěli do týmu prosazovat a zabudovat mladé hráče, což je pro nás nesmírně důležité a pokud budou potvrzovat tu výkonnost, jakou zatím mají, tak si myslím, že by si mohli říct o stabilní místo v kádru. Velmi dobře se jeví Vojtěch Čihař, Robin Sapoušek a David Moravec, to jsou právě ti, kteří bojují o své místo v sestavě a já věřím, že budou mít dobře našlápnuto do budoucna,“ říká k aktuální soupisce sportovní ředitel Energie Jiří Kalous.

Tým posílili také kvalitní hráči z ciziny, obránci Roberts Mamčics, Janis Jaks a Tarmo Reunanen, v útoku pak Arttu Ilomäki a Eirik Salsten.

„Je to trošičku loterie, ale Jaks, Mamčics, Salsten, všichni byli na mistrovství světa, často v prvních lajnách, což by nám mělo dát jistotu, že jsou kvalitními hráči. Ilomäki v minulosti vyhrál světový šampionát, jeho historie nás opravňuje k optimismu, taky Reunanen hrál za Finsko. Procházeli jsme si kluby, kde působili, ptali jsme se na jejich charaktery,“ přiblížil výběr cizinců hlavní trenér Pavel Patera. Ten by měl v tuto chvíli k ruce již hotový kádr, ale v případě potřeby je vedení klubu připravené tým doplnit.

„V současné době je kádr hotový, ale určitě jsme otevření, pokud se objeví na trhu zajímavý hráč, jednat,“ podotkl Jiří Kalous, sportovní ředitel Energie.

Kapitánem týmu zůstal, stejně jako v loňské sezoně, Jiří Černoch, za asistenty byli ve volbě samotných hráčů zvoleni Vít Jiskra a Arttu Ilomäki.

REALIZAČNÍ TÝM

Ke změnám došlo i v realizačním týmu. Pozici trenéra brankářů po více než 20 letech opustil Pavel Kněžický, který se v klubu bude i nadále věnovat mládeži, pomyslné žezlo předal svému bývalému svěřenci Lukáši Mensatorovi, který bude nově také vedoucím týmu. Na pozici kondičního trenéra Martina Iterského vystřídal Martin Pospíchal.

PARTNERSKÝ SOKOLOV

I v letošní sezoně bude pokračovat prohlubující se spolupráce s prvoligovým Baníkem. Za Energii budou i nadále v rámci střídavých startů nastupovat hráči Baníku, Sokolovu na oplátku budou vypomáhat hráči, kteří nebudou mít stabilní místo v základní sestavě Karlových Varů. Již v úvodu sezony tak za Sokolov naskočili obránci Adam Rulík a David Tureček, výrazně pak v prvních zápasech pomohli k výhrám i David Kofroň s Ondřejem Procházkou.

„Vstupujeme do druhé sezóny spolupráce se Sokolovem a dává nám velký smysl. Umožňuje nám mít širší kádr, kdy hráči mezi oběma týmy pendlují. Chtěli jsme být konkurenceschopnější vůči soupeřům, tak i samozřejmě vytvořit zdravou konkurenci uvnitř týmu. V Sokolově jsou i další mladí hráči, takže ta možná rotace a šířka kádru je větší, což je pro nás důležité z toho důvodu, když přijdou nemoci, nebo i zranění, tak z hlediska zdravé konkurence, aby bylo možné eventuálně mít kam sáhnout. Jsme velice rádi, že ta spolupráce je na vynikající úrovni a ten trojúhelník Akademie, Baník Sokolov a HC Energie Karlovy Vary, tak si myslíme, že nastartovala výbornou spolupráci a cílem této spolupráce je "vygenerovat" hráče pro Energii,“ říká ke spolupráci Jiří Kalous.