HC Energie Karlovy Vary

Tomáš Andrys: Doufám, že příští sezona bude zase výborná

Svěřenci Tomáše Andryse bezezbytku splnili cíle, které si společně dali před a v průběhu sezony, a to dostat se v obou částech Extraligy dorostu do první čtyřky. V základní části i v nadstavbě skončili energetici na druhém místě. Jejich jízdu, i přes nasazení které předvedli, však ve čtvrtfinále stopl tým Mladé Boleslavi. I přestože se karlovarským mladíkům nepodařilo postoupit, tak se rozhodně, i podle kouče Tomáše Andryse, nemají za co stydět a získané zkušenosti jim pomohou dojít dál v příští sezoně.

Také v Extralize dorostu došlo v letošní sezoně ke změnám. Místo třiceti týmů jich bylo dvacet čtyři a z toho čtyři celky čekal sestup. Další změnou bylo prohození týmů ve skupinách. Do skupiny A byly zařazeny Sparta a Slavia a do skupiny B místo nich putoval Liberec a Mladá Boleslav. Složení skupiny A: Škoda Plzeň, Sparta Praha, Energie Karlovy Vary, Piráti Chomutov, Litvínov, Slavia Praha, Rytíři Kladno a Hvězda Praha. Týmy se utkaly dvoukolově a po čtrnácti zápasech následovala nadstavba. Do bojů o pořadí v play-off postupovaly týmy z prvních čtyř příček.

Ve čtrnácti zápasech základní části si energetici připsali jedenáct výher a tři prohry. Bez bodů odešli ze dvou zápasů. Zisk třiceti dvou bodů jim vynesl druhé místo a na první Plzeň měli ztrátu pouze dva body. Karlovarští mladíci vstřelili 74 gólů, což bylo nejvíce ze všech týmů. V úspěšnosti střelby se dostali s 13,4 % na první místo ve skupině a druhé v celé extralize. Sami inkasovali 35 gólů což bylo společně s Plzní a Slavií nejméně v základní části. Úspěšnost využití početních výhod se zastavila na čísle 14,75 % a s 92 % ubránění oslabení byli energetici na druhém místě ve skupině.

V top deset kanadského bodování ve skupině měla Energie hned sedm hráčů. Vítězem bodování se stal Vít Záhejský, který měl nejvíc bodů v celé extralize. Druhé a třetí místo si s Adamem Benákem (Plzeň) dělil Matěj Zeman. Pátý byl Tobiáš Pastor. Osmnáct bodů vyneslo šesté místo Viktoru Wardasovi. Jediným obráncem v první desítce byl Pavol Cipko, který vybojoval osmé místo. Devátý skončil Jakub Galnor a desítku uzavíral Vojtěch Váňa. Oba strážci karlovarské branky se dostali mezi deset nejlepších brankářů skupiny. Adam Ebenstreit s úspěšností 92,13 % obsadil třetí místo a Michal Oršulák byl sedmý s úspěšností 90,28 %. Oba gólmani si vychytali jedno čisté konto.

Nejproduktivnější hráči základní části:

Vít Záhejský 14 zápasů 27 bodů (11+16)
Matěj Zeman 14 zápasů 24 bodů (13+11)
Tobiáš Pastor 12 zápasů 19 bodů (4+15)
Viktor Wardas 12 zápasů 18 (6+12)
Pavol Cipko 14 zápasů 17 bodů (2+15)

Ve vyšší nadstavbě, tedy ve skupině o pořadí v play-off byly s Energií týmy Škoda Plzeň, Sparta Praha, Slavia Praha, Mladá Boleslav, Bílí Tygři Liberec, Mountfield HK, Dynamo Pardubice, Berani Zlín, Vítkovice Ridera, RT TORAX Poruba a Oceláři Třinec. Energetici odehráli dvacet dva kvalitních zápasů a bilance šestnáct výher, tři prohry v prodloužení a tři prohry v základní hrací době jim vynesly čtyřicet šest bodů a zisk druhého místa. Od prvního místa je tentokrát dělili tři body.

Energetici v nadstavbě vstřelili 96 gólů, což bylo opět nejvíc ve skupině a s úspěšností střelby 12,1 % ovládli skupinu. Inkasovali 57 gólů, méně ve skupině už jich inkasoval jenom Třinec. V nadstavbové části si energetici vylepšili statistiku využití početních výhod na 17,28 % a naopak o fous se jim snížila úspěšnost ubránění oslabení 86,96 %, ale i tak to stačilo na třetí místo v této statistice. Kanadské bodování ve skupině ovládl opět Vít Záhejský se ziskem čtyřiceti bodů (16+24) na třetím místě byl Vojtěch Čihař, který si připsal třicet pět bodů (17+18). Adam Ebenstreit odchytal třináct zápasů a s úspěšností 93,74 % byl druhý ve skupině. Michal Oršulák se do branky postavil v osmi zápasech a s úspěšností 91,18 % byl osmý. I v této části si oba gólmani vychytali čisté konto.

Nejproduktivnější hráči nadstavby:

Vít Záhejský 22 zápasů 40 bodů (16+24)
Vojtěch Čihař 21 zápasů 35 bodů (17+18)
Viktor Wardas 20 zápasů 25 bodů (12+13)
Jakub Galnor 16 zápasů 20 bodů (10+10)
David Poizl 22 zápasů 16 bodů (7+9)

Pro play-off bylo na soupisce týmu patnáct hráčů. V osmifinále se svěřenci Tomáše Andryse utkali s Kometou Brno. Pro postup do čtvrtfinále bylo potřeba dvě vítězství, což energetici i přesto, že v prvním zápase jich hrálo dvanáct plus brankář, zvládli ve dvou zápasech.

Ve čtvrtfinále karlovarští mladíci narazili na Mladou Boleslav. Hrálo se na tři vítězné zápasy. Energetici si výhrou ve čtvrtém zápase vynutili pokračování série, jenomže ve třetím zápase přišli o útočníky Jakuba Galnora a Víta Záhejského. Do posledního rozhodujícího duelu tak nastoupili opět ve dvanácti hráčích plus brankář, ale na Bruslaře i přes svůj neuvěřitelný výkon nestačili a padli s rozdílem jedné branky. Obětavý výkon hráčů Energie ocenil i Jan Hanzlík, trenér Mladé Boleslavi. „Klobouk dolů před soupeřem ve dvanácti lidech hrát takovýto hokej. To jsem hodně dlouho neviděl a hodně dlouho jsem to nezažil. Opravdu klobouk dolů před karlovarskými hráči.“ Všech sedm zápasů play-off odchytal Adam Ebenstreit s úspěšností 93,72 %.

Nejproduktivnější hráči play-off:

Jakub Galnor 5 zápasů 8 bodů (4+4)
Vít Záhejský 5 zápasů 6 bodů (5+1)
Vojtěch Čihař 7 zápasů 5 bodů (3+2)
Vojtěch Váňa 7 zápasů 4 body (1+3)

I přesto, že svěřenci Tomáše Andryse neprošli do play-off, byla jejich sezona velmi vydařená. O tom ostatně svědčí nejen týmové, ale i individuální statistiky. Nejdůležitější však bylo, že kluci opravdu vytvořili tým. Navzájem si věřili, drželi při sobě a podporovali se. A to je pro ně podle mě ta největší výhra, a i když se jejich cesty v příští sezoně rozejdou, tak získali přátelství na celý život. Ostatně týmového ducha vyzdvihl i Tomáš Andrys.

Pane trenére, základní část jste již hodnotil dříve. Nyní je na řadě play-off…

Po základní části na nás vyšla Kometa. Věděli jsme, že je to těžký soupeř. Kádr jsme zúžili na patnáct hráčů, kdy nám nějací kluci popadali, ale nicméně si myslím, že výsledkově i herně jsme osmifinále zvládli na výbornou a i když to bylo těžké, tak jsme přes Kometu postoupili do čtvrtfinále. Tam jsme narazili na Mladou Boleslav, což je velmi složitý soupeř pro nás i historicky. Je to velmi silný a disciplinovaný tým. Nám to trošku ztroskotalo na zraněních některých klíčových hráčů. Kluci se s tím podle mého názoru poprali naprosto perfektně a nemají se absolutně za co stydět. Škoda, že ke konci to trošku nevyšlo. Myslím si, že ta šance tam byla, ale bohužel se to nepovedlo. Věřím, že se nám příští sezonu povede to, co se nám nepovedlo letos.

Bylo v týmu hodně kluků, pro které to bylo první play-off?

Myslím si, že stoprocentně to byla víc než polovina kluků, ne-li víc. Kluci poznali, o čem to je. Viděl jsem je v zápasech konečně ze sebe vydat úplně všechno. Opustili tu svou komfortní zónu.

Vzpomněl byste si na nejlepší zážitek ze sezony?

Myslím si, že jako nejhezčí zážitek se nedá vybrat jeden. Vzal bych to jako souhrn a celkově bych zařadil to, že tým i bez některých hráčů byl pokaždé pohromadě jako jeden celek. Ať už byli kluci zranění nebo nemohli hrát, tak s týmem vždy zůstali. To se potvrdilo i v play-off, kdy se nám nepodařilo postoupit, ale viděl jsem tam tu obrovskou soudržnost týmu a tu skvělou partu. To bych za sebe bral určitě jako ten největší zážitek, ten kolektiv v kabině v letošní sezoně (úsměv).

Jak moc se vám obmění tým do příští sezony?

Bude to podobné jako v té letošní. Někteří hráči zůstávají, jsou hráči, kteří přijdou z deváté třídy nebo z b-týmu dorostu. Přijdou i noví hráči na doplnění a plus minus to zůstane půl na půl. Věřím, že ti mladí kluci si přinesou něco z letošní sezony a ty negativní věci převedou na pozitivní a pozitivní ještě vylepší. Doufám, že příští sezona bude zase výborná (úsměv).

Vrátím se ještě k Boleslavi. Přišlo mi, když jsem ty zápasy sledovala, že kluci vlastně hráli proti sobě. Tedy, že tým Boleslavi byl také obětavý, houževnatý, hráči dobře napadali, padali do střel, drželi spolu a rvali se za tým stejně jako Energie, víte co tím myslím?

Jasně, samozřejmě. Bolka je tímto známá. Jsou silný a pracovitý tým. Neřekl bych, že by tam úplně měli nějakou osobnost, na kterou bychom si měli dávat větší pozor. Jejich tým byl opravdu kvalitní a hráli pospolu. V drtivé většině byli v jejich týmu hráči ročníku 2006, takže o to to pro nás bylo těžké. Pro kluky to však bylo samozřejmě jenom plus. Čím více takových soupeřů, tím lépe pro nás.

Děkuji za rozhovor.