HC Energie Karlovy Vary

Trio energetiků bude bojovat na World Hockey Challenge

Trenéři reprezentační sedmnáctky po zápasech v Rakousku poskládali tým, který bude bojovat od 2. do 11. listopadu na prestižním turnaji World Hockey Challenge v Kanadě. Pavel Patera do své družiny povolal i tři energetiky. Reprezentační dres na tomto turnaji obléknou brankář Michal Oršulák a útočníci Vojtěch Čihař a Vít Záhejský. Mezi náhradníky byli nominováni obránci Kryštof Dyk a Matěj Pelikán.

Turnaje World Hockey Challenge se zúčastní týmy Finska, Švédska, USA a Kanady. Pořadatelská země opět nasadí dva výběry, které budou nastupovat pod označením Kanada White a Kanada Red. I vzhledem k obsazení je tento turnaj považován za neoficiální mistrovství světa pro hráče kategorie U17.

Trenérský tým neměl při sestavování nominace vůbec snadnou práci, neboť má v letošní sezoně k dispozici široký výběr výborných hráčů. To ostatně po zápasech v Rakousku potvrdil asistent trenéra David Moravec pro web Hokej.cz. „My máme velmi dobré, talentované kluky, které jenom musíme usměrňovat, aby věděli, kdy můžou víc přitvrdit a kdy naopak mají hrát chytře.“ Jeho slova potvrzuje i to, že sedmnáctka z devíti zápasů prohrála pouze jednou, přičemž na Turnaji pěti zemí v Chomutově si svěřenci Pavla Patery poradili i s týmem USA a vybojovali zlato.

O nominaci na tento prestižní turnaj si svými výkony řekli i energetici. Přímo do Kanady odcestují brankář Michal Oršulák a útočníci Vojtěch Čihař a Vít Záhejský. Mezi náhradníky budou na případné povolání do týmu čekat obránci Kryštof Dyk a Matěj Pelikán.

Brankář extraligového dorostu Michal Oršulák si poprvé reprezentační dres oblékl právě v Rakousku, kde se do branky postavil ve druhém zápase a dvaceti osmi zákroky pomohl k výhře národního týmu. Michal si o pozvánku do Kanady řekl nejenom tím, jak se předvedl na reprezentačních srazech, ale i svými výkony na klubové scéně. V extralize dorostu se totiž po dvanácti zápasech dostal na úspěšnost 93,37 % a je na třetím místě soutěže v této statistice. Michal má na kontě i bod za asistenci, když jeho rozehrávku využil David Poizl k otevření skóre sobotního utkání v Plzni.

Ve výborných výkonech z loňské sezony pokračuje Vojtěch Čihař. Šikovný útočník za sedmnáctku poprvé nastoupil rovněž v Rakousku. Odtud si přivezl bod za premiérový gól, který vstřelil ve druhém duelu s rakouskými mladíky a šlo i o gól vítězný. Vojta odehrál v této sezoně deset zápasů v extralize dorostu a připsal si v nich osmnáct bodů (11+7) a stihl si i zkompletovat hattrick. Vojta má za sebou také premiéru v juniorském hokeji. Za juniorku Energie nastoupil poprvé v Liberci začátkem října. Od té doby odehrál pět zápasů, v nichž získal stejný počet bodů (2+3). První góly za juniorku vstřelil minulý týden v Hradci Králové.

Zkušeným reprezentantem je také útočník Vít Záhejský, který už v této sezoně odehrál za sedmnáctku šest zápasů a připsal si čtyři body (2+2). Zranění ho vyřadilo po jednom zápase z Turnaje pěti zemí v Chomutově a posunulo mu začátek sezony. Vít nastupuje v karlovarské juniorce, za kterou odehrál jedenáct zápasů a nasbíral si deset bodů (5+5). Svými výkony si získal pozornost nejen reprezentačních koučů, ale i Davida Bruka, trenéra a-týmu Energie. Ten dal mladičkému útočníkovi šanci v zápase proti mistrovskému Třinci. Vít strávil na ledě přes sedm minut a stal se druhým nejmladším extraligovým debutantem v dresu Energie.

V Rakousku se vůbec poprvé v reprezentačním dresu představil obránce Kryštof Dyk. Ten o sobě dal mimo jiné vědět i několika střelami, ale rakouský gólman mu jeho šance zhatil. Kryštof nastupuje druhým rokem v extraligovém dorostu. Ve čtrnácti zápasech už má na kontě jedenáct bodů (3+8) a do loňského bodového maxima mu už schází pouhých pět bodů.

Obránce Matěj Pelikán debutoval v reprezentaci v závěru loňské sezony, když s reprezentační šestnáctkou bojoval na turnaji ve švédském Tranasu, kde se blýskl dvěma body (0+2). Za sedmnáctku Matěj nastoupil poprvé na Turnaji pěti zemí v Chomutově, kde svými výkony přispěl k tomu, že národní tým prošel turnajem neporažen a získal zlato. Také Matějovi se ve druhé sezoně v níž hraje za dorost daří. Ve čtrnácti zápasech nasbíral osm bodů (0+8) což je o čtyři body méně než bylo jeho loňské maximum.

Nominovaní mladíci ještě v sobotu 28. října odehrají zápasy ve svých soutěžích a večer se sejdou ve Velkých Popovicích odtud v neděli ráno vyrazí do kanadského Summerside. První zápas národní tým odehraje ve čtvrtek 2. listopadu, kdy si hned na úvod turnaje změří síly s týmem Kanada White.

Nominace české sedmnáctky

Brankáři:

Ondřej Štěbeták (Jihlava), Michal Oršulák (Karlovy Vary), Matěj Tuláček (Pardubice).

Obránci:

Rostislav Šilhavý (Mladá Boleslav), Tomáš Malínek (Sparta Praha), Radim Mrtka, David Lukas Holub (oba Třinec), Filip Zimovčák (Ambri-Piotta, Švýcarsko), Štěpán Černý (Hradec Králové), Tomáš Mikel (Zlín).

Útočníci:

Vít Záhejský, Vojtěch Čihař (oba Karlovy Vary), David Rozsíval (Liberec), Jakub Lev (České Budějovice), Jakub Frolo (Ilves Tampere, Finsko), Václav Nestrašil (Sparta Praha), Tomáš Poletín (Pelicans Lahti, Finsko), Adam Novotný (Hradec Králové), David Krčál (Pardubice), Dominik Pavlík (Kärpät Oulu, Finsko), Artur Matějovský (Slavia Praha), Matěj Pekař (Ambri-Piotta, Švýcarsko), Šimon Fasner (Vítkovice).

Náhradníci:

Brankáři: David Höhlig (Slavia Praha), Martin Fajmon (Ilves Tampere, Finsko). Obránci: Lukáš Ehrenberger, Jakub Seidl (oba Liberec), Kryštof Dyk, Matěj Pelikán (oba Karlovy Vary), Marek Vyhlídal (Kometa Brno), Max Pšenička (Slavia Praha), Radoslav Cichoň (Sparta Praha), Jakub Winkelhöfer (Litvínov). Útočníci: Vojtěch Beran, Adam Kurka (oba Mladá Boleslav), Tomáš Přibyl (České Budějovice), Michal Rybnikár, Robin Švančara (oba Třinec), David Hrubý (Sparta Praha), František Netušil (New Jersey Rockets, USA), Adrien Bartovič (Malmö, Švédsko).

Program World U17 Hockey Challenge 2023

Čtvrtek 2. listopadu:

16:00 Kanada White – Česko (Summerside)
23:00 Kanada Red – Finsko (Charlottetown)
23:00 USA – Švédsko (Summerside)

Pátek 3. listopadu:

19:00 Česko – USA (Charlottetown)
23:00 Finsko – Švédsko (Summerside)
23:00 Kanada White – Kanada Red (Charlottetown)

Sobota 4. listopadu:

19:00 Kanada Red – Česko (Charlottetown)
23:00 USA – Finsko (Summerside)
23:00 Švédsko – Kanada White (Charlottetown)

Pondělí 6. listopadu:

17:00 Finsko – Česko (Charlottetown)

Úterý 7. listopadu:

0:00 USA – Kanada White (Summerside)
0:00 Švédsko – Kanada Red (Charlottetown)
20:00 Česko – Švédsko (Summerside)

Středa 8. listopadu:

0:00 Kanada Red – USA (Charlottetown)
0:00 Kanada White – Finsko (Summerside)

Pátek 10. listopadu:

0:00 1. čtvrtfinále (Summerside)
0:00 2. čtvrtfinále (Charlottetown)
18:00 zápas o 5. místo (Charlottetown)

Sobota 11. listopadu:

0:00 1. semifinále (Summerside)
0:00 2. semifinále (Charlottetown)
17:00 zápas o 3. místo (Charlottetown)
22:00 finále (Charlottetown)

Začátky jsou uvedeny v českých časech, v místě konání bude o 4, respektive o 5 hodin (od 5. listopadu) méně.