HC Energie Karlovy Vary

Trojice energetiků uspěla v CHL Import Draftu, Záhejský celkovou dvojkou

Po draftu do NHL, který proběhl před několika dny si mladí hokejisté zapsali do svých diářů datum 3. července 2024, kdy v jedenáct hodin východního a tedy v pět hodin našeho času odstartoval 33. CHL Import Draft. Ten probíhal online ve dvou kolech a kluby Kanadské hokejové ligy vybíraly hráče mimo Severní Ameriku. Zájem kanadských juniorek vzbudili také energetici Vít Záhejský, Vojtěch Čihař a Vlastimil Blažek.

2. místo | Vít Záhejský | Kamloops Blazers (WHL)

Druhou volbu v letošním CHL Import Draftu měl tým Kamloops Blazers, hrající v Západní konferenci Western Hockey League a jeho volba padla na Víta Záhejského. Mladičký útočník má za sebou první sezonu v juniorském hokeji a připsal si také premiérový start v a-týmu Energie a zapsal se tím do klubové historie, neboť v den premiéry mu bylo 16 let a 59 dní, takže se stal druhým nejmladším hráčem, který nastoupil za a-tým Energie. Vítek v nejvyšší soutěži naskočil do dvou zápasů.

Za karlovarskou juniorku zapsal čtyřicet devět startů (21 + 25) a dalších pět přidal v dresu dorostu (9 + 3). Vítkovi se dařilo také v reprezentačním dresu. Ve dvaceti pěti zápasech nasbíral dvacet čtyři bodů (6 + 18) a přispěl tak k úspěchu sedmnáctky, která několika turnaji prošla dokonce bez ztráty bodu. Navíc bavil i tím, že si několikrát střihl hertlovku nebo Michigan. Svými výkony si Vít vysloužil smlouvu s klubem, jejíž součástí je i klauzule, která mu umožňuje rozvoj v zahraničí.

V loňské sezoně barvy Kamloops Blazers oblékal karlovarský obránce Matteo Kočí. Kamloops Blazers se neprobojovali do play-off a sezonu zakončili na 11. místě Západní konference. Oba energetici si v příští sezoně, budou měřit síly se svým spoluhráčem z Energie Dominikem Rymonem, který bude opět oblékat dres týmu Everett Silvertips.

38. místo | Vojtěch Čihař | Lethbridge Hurricanes (WHL)

Dalším talentem, který v CHL Import zaujal je útočník Vojtěch Čihař. O služby mladičkého útočníka projevil zájem tým Lethbridge Hurricanes, který hraje ve Východní konferenci Western Hockey League. Vojta má za sebou také velmi úspěšnou sezonu. Zahájil ji v dresu dorostu a po devíti zápasech měl na kontě sedmnáct bodů (10 + 7). Řekl si tak o pozvánku do karlovarské juniorky, za níž poprvé nastoupil 7. října a odehrál za ni čtyřicet dva utkání (16 + 13).

Vojta si rovněž získal pozornost trenérů a-týmu Energie a 7. ledna debutoval v prvním týmu Energie v domácím duelu proti Litvínovu. Bylo mu 16 let 9 měsíců a 9 dní, čímž se stal devátým nejmladším hráčem, který nastoupil za a-tým Energie. Mladičkému útočníkovi se dařilo také v reprezentační sedmnáctce. Za tu odehrál dvacet dva zápasů (8 + 11). Také Vojta svou budoucnost spojil s Energií a podepsal víceletý kontrakt, ale i on má možnost vyrazit sbírat zkušenosti do zahraničí.

Tým Lethbridge Hurricanes skončil v loňské sezoně na 7. místě Východní konference. V posledních dvou sezonách na soupisce nefigurovalo žádné české jméno, ale v minulosti klubem prošli například Martin Růžička a Michal Gulaši.

60. místo | Vlastimil Blažek | Saskatoon Blades (WHL)

Třetím energetikem, který v zámoří zaujal je útočník Vlastimil Blažek. Do sestavy si ho vybral celek Saskatoon Blades, který rovněž působí ve Western Hockey League a hraje ve Východní konferenci. Šikovný útočník zářil v dorostu Energie, kam přišel před loňskou sezonou z Kladna a už od přípravných zápasů o sobě dával vědět. Za karlovarský dorost Vlasta odehrál padesát zápasů s neuvěřitelnou bilancí 86 bodů (44 + 42).

Po základní části extraligy dorostu se stal vítězem kanadského bodování (38 + 38) dalších deset bodů nasbíral v play-off. Mladičký útočník si během sezony zkompletoval pět hattricků. Vlasta koncem prosince debutoval v juniorce Energie. Za tu odehrál tři zápasy a hned ve druhém vstřelil dva góly, celkem si v juniorském dresu připsal tři body. Tři utkání odehrál také za reprezentační sedmnáctku, při svém debutu na Turnaji pěti zemí v Ostravě (0+1).

Saskatoon Blades se stal vítězem Východní konference Western Hockey League a skončil celkově na třetím místě poté, co ve finále konference padl s týmem Moose Jaw Warriors, který se stal celkovým vítězem WHL.