HC Energie Karlovy Vary

V áčku se víc běhá, usmívá se David Tureček

Ve čtvrtek 7.6. vyrazili energetici do Krásna k letos vůbec prvnímu z tradičních přátelských utkání ve fotbale a změřili síly s hráči domácího Baníku. Karlovarští na soupeře vlétli od samého úvodu a díky hattricku Ondřeje Beránka nakonec zvítězili 5:2. Na výhře měl významný podíl také sedmnáctiletý bek juniorky David Tureček a právě vysoký obránce nám poskytl dojmy z utkání, ale i z přípravy s A-týmem.

Po celou dobu akce panovala přátelská atmosféra a to bylo znát i na zeleném pažitu, všem hráčům šlo jen o zábavu a dobrý pocit. „Nešli jsme do toho s cílem vyhrát, každý si to chtěl užít a jen si zahrát fotbal,“ potvrdil David Tureček. S míčem kouzlili od úvodního hvizdu podstatně více energetici, kteří předváděli skutečně propracované útočné kombinace a vytvářeli soupeřovým hráčům horké chvilky. Výborná souhra vypadala jako z dílny brilantního fotbalového stratéga, nějakou domluvenou taktiku však mladý obránce Energie popíral. „Určitě jsme nic nedomluvali, to ne,“ komentoval s úsměvem.

Ačkoliv díky dobré organizaci byla akce pro návštěvníky vydatná, na hřišti vše probíhalo v trochu náročnějších podmínkách. Červnové letní počasí totiž s sebou přineslo horké teploty a běhat devadesát minut pod neutuchajícím sluncem je skutečně náročné, což potvrdil i v utkání pravý obránce Energie. „Bylo to náročné, ale měli jsme dost vody. Na střídačce byl i led a to nám vše zpříjemnilo,“ vzpomínal Tureček. Hráčům také pomohla i menší úprava fotbalových pravidel zapůjčená z pravidel hokejových, totiž možnost neomezeného střídání v průběhu hry.

Po zápase panovala všeobecná spokojenost z nepříliš častého zážitku a výjimkou nebyl ani vysoký energetik, pro kterého to byla vůbec první fotbalová zkušenost v zelenočerném dresu. „Moc jsem si to užil. Bylo to super, bavilo mě to a přišlo taky hodně lidí.“ V tom měl David Tureček pravdu. Do areálu krásenského fotbalového hřiště zavítalo několik stovek příznivců sportu a ti okamžitě zaplnili připravené občerstvovací stánky i přírodní hlediště. Jenže zatímco zkušenější hokejisté byli na zaplněné tribuny zvyklí, v mládežnických soutěžích jsou i dvoustovkové návštěvy vzácností. Přesto se toho karlovarští junioři nezalekli. „Nervózní jsem nebyl, ani jsem to nevnímal,“ popisovala vztah k zaplněnému hledišti jedna z nadějí lázeňského hokeje.

Kvalit Davida Turečka si všimli i trenéři A-týmu Energie, a v pouhých sedmnácti letech tak karlovarský obránce zahájil přípravu se seniorskými hokejisty. „Jsem za tu příležitost moc rád. Užívám si to a doufám, že tu vydržím co nejdéle,“ komentoval tento úspěch. A v čem se liší příprava A-týmu oproti té u mladších kategorií? „Víc se běhá a jsou delší tréninky a taky jsou narozdíl od mládeže dopoledne. Ale rozhodně jsem spokojený,“ popsal mladý obránce. Díky přípravě s prvním mužstvem se mladému defenzivnímu pilíři výrazně přiblížila extraliga. O své budoucnosti v nejvyšší české soutěži ale mluvil s pokorou. „Nastoupit letos v extralize? To nevím, asi bych předbíhal. Uvidíme v průběhu sezony,“ nepouštěl se do předčasných spekulací. Času má ale David Tureček ještě spoustu, ta nejlepší léta má talentovaný zadák přeci jen teprve prožít...