HC Energie Karlovy Vary

Vary měly velký zájem! Ví, co jsem za hráče, říká Kangasniemi

Měl by patřit mezi největší posily Energie v nové extraligové sezoně. Útočník Iikka Kangasniemi v sobotu před polednem přiletěl do Česka a už v pondělí se hlásil na tréninku svého nového týmu, kterému chce pomoct uspět a naplnit jeho ambicióznější cíle.

Neplánovaně na ledě tréninkové haly rozjel Iikka Kangasniemi své nové angažmá. Na hlavní ploše KV Areny totiž probíhala zkouška ozvučení a energetici tak museli vzít zavděk výrazně chladnějším prostředím. Že by ale zima nějak zastavila rychle kmitající finskou posilu Energie, to se rozhodně říct nedá.

„Bylo to trochu náročné, ale tak to bývá, když jdete poprvé na led. Cítím se trochu unavený, trénink byl ale dobrý a byla to zábava,“ zhodnotil své první seznámení s týmem Kangasniemi.

Ten už během prvního tréninku prokázal, proč o sobě tvrdí, že je dobrým bruslařem a rád si hraje s kotoučem. Na ledě jste ho totiž i přes jeho nižší fyzické parametry nepřehlédli.

Když se zkraje roku začalo spekulovat, že Kangasniemi bude jednou z hvězd nového ročníku Tipsport extraligy, málokdo asi tušil, že zamíří právě do Karlových Varů. Není ale úplně nelogické, že zamířil právě do Energie.

„První kontakt proběhl už někdy v lednu, nebo únoru. Karlovy Vary o mě měly veliký zájem. V klubu říkali, že mě sledovali poslední dva roky, a tak ví, co jsem za hráče. To je ten hlavní důvod, proč jsem tady,“ přibližuje pozadí jeho přesunu právě do nejznámějšího lázeňského města v Česku.

Kangasniemi se ze své rodné země vydal teprve na své druhé zahraniční angažmá. Před třemi lety sice odehrál dvanáct zápasů za švédské MODO, až nyní ale stráví celou sezonu mimo Finsko. I když nějaké kontakty proběhly už dříve, zavděk vzal až karlovarskou nabídkou.

„Je to pro mě nová příležitost, nová výzva. Myslím si, že to vůbec nebude snadné. Viděl jsem několik zápasů a extraliga je opravdu kvalitní soutěž. Už se nemůžu dočkat, až naskočím do zápasu,“ říká hráč, pro kterého ale nebude čeština úplně cizím jazykem.

V Lahti, kde strávil většinu své dosavadní kariéry, totiž poslední dva roky nastupoval s útočníkem Lukášem Jaškem, poslední sezonu i s brankářem Patrikem Bartošákem. A i od nich získával informace o české nejvyšší soutěži.

Do ní vstoupí v dresu Energie už 15. září na ledě Vítkovic. A všichni v klubu věří, že potvrdí velká očekávání a bude jedním z klíčových hráčů týmu.