HC Energie Karlovy Vary

Věřím, že se bude vyhrávat i dál, říká Lukáš Kozák

Sezonu začal ve slovenském Popradu, v úterý večer se ale sbalil a vydal se na 700 km dlouhou cestu na západ. Už ve středu se tak hlásil Martinu Pešoutovi jako nejnovější posila Energie, sedmadvacetiletý obránce Lukáš Kozák se po třech letech vrací do české extraligy.

„S agentem jsem už delší dobu řešil, že bych chtěl odejít do zahraničí, v létě se to nepodařilo. Když se naskytla možnost jít do Karlových Varů, tak jsem neváhal,“ říká Lukáš Kozák krátce po svém příchodu do Energie.

Před osmi lety dva zápasy v tehdy prvoligovém Hradci Králové, o pět let později přidal prvních dvanáct extraligových startů za Kometu. Teď se Lukáš Kozák vrací do Česka potřetí.

„Chtěl jsem jít zpátky do Čech, protože to tu už znám, i když posledně jsem odehrál v Kometě jen 12 utkání. Neměli jsme tehdy moc dobrou sezonu a tak jsem v lednu odešel do Slovanu. Věřím, že tentokrát si v extralize zahraji víc zápasů a to působení tady bude úspěšnější,“ věří s úsměvem v úspěšnější ročník sedmadvacetiletý rodák z Martina.

Jedním z hlavních iniciátorů přestupu Kozáka do Karlových Varů byl hlavní trenér Energie Martin Pešout. Ten slovenského obránce vedl už kdysi ve Skalici a o pár let později už při zmiňovaném angažmá v moravské metropoli. Vědomí o extralize si ale obránce udržoval i po svém odchodu z Brna před třemi lety.

„Českou extraligu jsem sledoval, viděl jsem, že se Energii v poslední době daří. Kluci vyhráli hodně zápasů, což je super. Těším se, že to tak bude pokračovat i dál,“ říká k aktuální formě energetiků sedmadvacetiletý Slovák.

Ten se v karlovarské kabině potká hned se třemi svými krajany. V sestavě aktuálně osmého týmu tabulky už delší dobu působí útočník Dávid Gríger, před sezonou energetiky doplnili ještě další dva forvardi se slovenským pasem, Tomáš Mikúš a Adam Lapšanský. Kozák se tak i na západě Čech může cítit trochu jako doma.

„S kluky už se znám, kromě Dávida Grígera, delší dobu. Adama Lapšanského jsem potkal v reprezentaci a s Tomášem Mikúšem jsme spolu hráli ve Skalici, ještě když jsme byli mladší kluci,“ říká účastník mistrovství světa do 18 a 20 let a mnohonásobný slovenský reprezentant.

Právě národní tým je kromě klubového úspěchu s Energií další motivací Lukáše Kozáka pro aktuální sezonu. Ze slovenské reprezentace totiž vloni vypadl, k tomu se navíc letošní Mistrovství světa uskuteční právě v Kozákově domovině na Slovensku.

„Do reprezentace bych se chtěl zase určitě vrátit. V loňské sezoně jsem z ní poprvé po třech letech vypadl. Věřím, že když se mi bude dařit a budu platným hráčem pro mužstvo, takže se tam případně vrátím,“ doufá 188 centimetrů vysoký bek.

Ačkoliv Kozák přijel do Karlových Varů už ve středu, mnoho z krás vyhlášeného lázeňského města ještě neviděl, snad tedy vyjma zázemí karlovarské haly.

„Máte krásný stadion, do města jsem se ale ještě nestačil podívat, protože jsem včera přijel a šel jsem rovnou na trénink a pak jsem se šel hned vyspat. Doženu to příští týden, až budeme mít volno,“ myslí na procházku po kolonádě. Ta bude asi posledním odpočinkem pro karlovarskou posilu, ta už netrpělivě vyhlíží obnovenou extraligovou premiéru.