HC Energie Karlovy Vary

Vítězství po třech porážkách? Příjemný pocit, přiznává Dominik Graňák

Asistent kapitána Dominik Graňák nastartoval gólový obrat svou přihrávkou. Sám se ještě neprosadil, jak sám řekl "Pokud se nám ale bude dařit vyhrávat a já pomohu alespoň přihrávkami, tak to nebude až taková tragédie."

Dominiku, stál jste u zrodu dnešního brankového obratu, jak ta gólová situace vznikla?
Nejprve jsem dostal dobrou přihrávku od Michala Plutnara, který naznačil střelu. Já jsem následně vystřelil z první a před bránou nastal takový chaos. My jsme si celou dobu říkali, že se musíme hýbat v jejich pásmu, protože oni hrají do obrany dost osobně. Díky tomu tam vzniká prostor pro nás a nakonec i ten gól. K puku se dostal myslím Jakub Flek, který jej dostal z jedné strany na druhou, já jsem tam měl dost prostoru a jakmile se bránící hráči posunuli, zůstal střed úplně volný. Tam už byl Tomáš Rachůnek, který přihrávku výborně zpracoval a s přehledem skóroval.

Až do třetí třetiny se vám podařilo skórovat jen jednou. V čem si myslíte, že spočívá ta gólová neúroda z posledních zápasů?
Těžko říci. Měli jsme jednu část sezóny, kdy jsme nehráli tak dobře, ale dávali jsme hodně gólů. V posledních utkáních je to přesně naopak. Výkon proti Litvínovu by nám mohl pomoci k tomu, abychom to zase otočili. Myslím si totiž, že hra byla po většinu zápasu slušná.

Litvínov asi není vaším oblíbeným soupeřem. V letošní sezóně jste jednou zvítězili v prodloužení a druhé utkání jste prohráli…
Nemyslím si, že zrovna Litvínov by byl tím soupeřem, který by nám vyloženě neseděl. Když se člověk podívá na výsledky tak je mu jasné, že jsou tu týmy, jejichž styl hry nám vyhovuje trochu více. Naopak tu jsou pak týmy, proti kterým je těžší se prosadit. Verva je takový nevyzpytatelný soupeř, mají velkou ofenzivní sílu. Jsou to šikovní útočníci, a tak se ty zápasy těžko předvídají. Paradoxně v nich však moc branek nepadá.

V polovině třetí třetiny jste měli tlak před bránou, pak i přesilovku. Z toho se vám podařilo vstřelit jen jeden gól. Co chybělo k té rozhodující třetí brance?
Už jen malé detaily. Tlak tam byl a šance jsme měli, bylo tam i dost střel. Vladimír Eminger trefil tyčku, Vojtěch Polák dvě minuty před koncem měl volnou bránu, všiml si jí však pozdě. To zakončení nám prostě nešlo, a to nás stálo třetí bod.

Druhý zápas v řadě, který se rozhodoval až po základní hrací době. Čím to, že nestačí 60 minut?
Liga je všeobecně vyrovnaná. Jak už jsem říkal tak ze začátku sezóny jsme měli takové divoké výsledky v náš prospěch. Teď je to lepší, i když nepadá tolik gólů, ani jsme jich tolik nedostali. Jako například v Brně, to byl ale jen jeden zápas. Musíme vrátit k tomu, abychom získávali body a stouplo nám trochu sebevědomí. Věřím, že potom budeme dávat i více gólů a diváci si přijdou na své.

Vítězství po třech neúspěšných duelech, jaký to je pocit?
Samozřejmě příjemný. Bylo by to lepší, kdybychom získali i ten třetí bod. V této situaci, kdy jsme od Vánoc nezískali moc bodů, bychom se od tohoto utkání mohli do dalších zápasů odrazit.

Myslíte si, že by vám to mohlo pomoci do dalších zápasů? V tomto klání, než jste se rozehráli, tak to trochu vypadalo, že na vás dopadá ta „deka“ z těch tří proher.
To bych ani neřekl. Hráli jsme proti soupeři, který je v náročné situaci. Pokud bych to měl srovnat tak „deka“ by měla být spíše na nich. Je ale pravda, že ze začátku nám ta jiskra trochu chyběla. Potom co jsme dostali ty dva góly tak to bylo náročnější, ale vzpruha to pro nás určitě bude.

Na soupisku se v letošní sezóně již po několikáté dostal i mladík Otakar Šik. Jak vnímáte tohle zařazování mladých tváří do týmu?
Je to jednoznačně správně. Každé mužstvo potřebuje mladé hráče. Je to i dobrý odkaz pro hráče co jsou u nás v mládeži. Konkrétně u Oty je to stoprocentně zasloužené. Nemyslím si, že by to mělo fungovat tak, že někdo dostane příležitost jen kvůli tomu, že mu je tolik a tolik let. On je opravdu šikovný hokejista, který i když je velmi mladý působí velmi hokejově. Na ledě je chytrý a dělá ty věci správně.

Vám osobně se v letošním ročníku ještě nepodařilo skórovat. Čemu tuto skutečnost přisuzujete?
Vždy jsem byl spíše takový rozehrávač/nahrávač. Nějaké góly jsem ale dával. Teď je to takový nepozitivní extrém. Věřím, že to prolomím. Není to věc, na kterou bych se úplně soustředil, ale zase to není tak, že bych to tam neměl vůbec. Pokud se nám ale bude dařit vyhrávat a já pomohu alespoň přihrávkami, tak to nebude až taková tragédie.

Čeká vás venkovní utkání s Hradcem Králové a pak doma v pátek Mladá Boleslav. Jak bude probíhat příprava na tyto dva silné týmy?
My máme přípravu již zažitou. Trochu se liší, když je zápas za čtyři, nebo za dva dny. Trénink den po utkání nebude příliš dlouhý, budeme se připravovat přímo na soupeře, protože se týmy od sebe dost liší stylem jakým hrají. Hra Hradce se od doby co proběhla změna v trenérském štábu změnila. Předtím to byl velmi ofenzivní a agresivní tým. Nyní se o dost více zaměřují na obranu. My jsme s nimi již jedno utkání s takovou taktikou sehráli. Nevím, jak hráli tentokrát (Hradec Králové – Mladá Boleslav 2:3pp, pozn. redakce), předtím ale vyhráli čtyři utkání v CHL, takže formu mají. Tým je to silný, kádr mají plný kvalitních hráčů a známých jmen. Mladá Boleslav je tým, který je právě agresivnější. To je ale příliš daleko.

Díky za rozhovor!

Související články