HC Energie Karlovy Vary

Žákovské ligy začínají! Energetiky čekají zajímavá utkání i boj o titul

Začátek žákovských soutěží byl v letošní sezoně posunut a tak malí hokejisté ke svým zápasům vyjedou jako poslední až koncem září. Formát soutěží zůstal v podstatě nezměněný. Pouze šesťákům přibude nadstavbová část, aby došlo ke srovnání sportovní kvality týmů, čímž by mělo dojít k zamezení vysokým rozdílům ve skóre.

Liga mladších žáků "B" 2023/24 - 5. TŘÍDA (U11 - ROČNÍK 2013)

Páťáky v nové sezoně povedou Ondřej Leština jako hlavní trenér a jeho asistenty jsou David Šalamoun a Martin Beneš. Trénink brankářů bude mít na starosti Ondřej Kuchař.

Ve skupině Karlovarská s týmem Energie budou Baník Sokolov, Stadion Cheb, Čerti Ostrov, Rebel město Nejdek, HC Tachov a Meteor Třemošná.

Hráči, kteří letos přešli do páté třídy, budou poprvé hrát ligové zápasy, což pro ně bude znamenat spoustu nových věcí. „Kluci se těší na každou sezonu. Teď je čeká vlastně krok od minihokeje, takže jsou hodně natěšení,“ usmívá se trenér Ondřej Leština. Žákovské ligy v letošní sezoně začínají později, ale karlovarští páťáci rozhodně nezaháleli. To ostatně potvrdil jejich kouč. „Pozdější začátek sezony nám nevadil. Jezdili jsme na turnaje, čímž jsme ta utkání nahradili. Měli jsme hodně práce zejména na fyzičce, aby to kluci ujezdili.“

Ondřej Leština se svými kolegy, vzhledem k věku svých svěřenců neřeší až tak výkony, ale spíše se zaměřují na rozvoj hokejových dovedností. „Určitě, každý kolektivní sport a vlastně sport vůbec je o tom, že ti hráči mají být soutěživí. Samozřejmě chtějí vyhrát a prožít pocit vítězství, ale musí se i vyrovnat s prohrou. Každý hráč v týmu dostane stejný prostor a nebudeme hrát žádné systémy. Budeme klást důraz na to, aby děti bruslily, byly první na kotouči a to je asi to nejdůležitější,“ vysvětluje přístup trenérského týmu hlavní trenér páťáků a doplňuje.

„Pro spoustu kluků, bylo vystoupením z komfortní zóny náročnost přípravy. Na rovinu říkám, že je to pro ně nové. My jsme si vlastně do teď hráli. Využívali jsme implicitní učení, kdy je všechno schované ve hře. I teď pro kluky také děláme různé hry, ale cíl a dovednosti v nich trénované již nejsou tak schované a vysvětlujeme dovednosti v souvislostech s využitím v reálném prostoru na ledě. Každý si zkouší obránce a každý si zkouší útok. Pořád se mění dokola,“ přibližuje způsob práce s mladičkými hokejisty Ondřej Leština.

„Soupeři? Těšíme se na všechny soupeře a všechny potrápíme,“ uzavírá s úsměvem rozhovor o nadcházející sezoně trenér našich páťáků.

Liga mladších žáků "A" 2023/24 - 6. TŘÍDA (U12 - ROČNÍK 2012)

O kategorii výš přešel se svými svěřenci trenér David Šalamoun, kterému budou v rolích asistentů pomáhat Ondřej Leština a Martin Chodounský. Brankáře bude trénovat Pavel Kněžický.

Jedna ze dvou změn, které proběhly v žákovských kategoriích, se týká šesťáků. V letošní sezoně je totiž čeká zpestření v podobě nadstavby. V základní části se spolu týmy v územně členěných skupinách utkají dvoukolově, což znamená dvanáct až čtrnáct zápasů podle počtu účastníků ve skupině. „My jsme pro letošní sezonu přihlášení do Ústecké skupiny. Což je rozdíl oproti minulému ročníku, kdy jsme hráli v Karlovarské skupině,“ říká kouč šesťáků David Šalamoun.

Soupeři jeho svěřenců budou v základní části týmy HC Děčín, Piráti Chomutov, HC Litvínov, Baník Sokolov, HC Teplice, Mostečtí Lvi a Slovan Ústí nad Labem. Kromě nového systému soutěže čekají karlovarské šesťáky tedy i noví soupeři. „Nová výzva,“ usmívá se David Šalamoun a dodává. „Moc se těším. Já jsem hodně soutěživý, takže se těším hodně, protože to bude, jak jsem říkal nová výzva, směje se kouč šesťáků. „Budeme vědět, kde jsme oproti ostatním a na čem pracovat,“ vyhlíží nadcházející zápasy David Šalamoun.

Do nadstavby postoupí celky z prvních dvou míst plus čtyři nejlepší ze třetích míst. Zbývající týmy pak budou hrát ve skupině o umístění. S novým uspořádáním soutěže se nabízí otázka, jaké si trenéři s týmem stanoví cíle. „Priorita je nadstavba. Bylo by to asi zklamání, kdybychom si ji nevybojovali. Neříkám, že to bude jednoduché. Myslím si, že opravdu prioritou bude dostat se do nadstavby, protože tam jsou kvalitnější zápasy. To jsme už loni poznali i s osmáky, že zápasy v nadstavbě jsou úplně jiné,“ vysvětluje cíle týmu David Šalamoun.

A jak se na nové soupeře těší jeho svěřenci? „O soupeřích se nebavíme, protože kluci a holky by zase měli v hlavě, koho by chtěli porazit, a těm že dají deset a tak podobně. Takže půjdeme malými krůčky zápas od zápasu. Oni vůbec neví, s kým začínáme,“ směje se trenér našich nadějí a doplňuje. „Půjdeme prostě zápas od zápasu, krůček po krůčku s tím, že chceme udělat co nejlepší výsledek. Budeme muset na soupeře reagovat a být vždy o krok dopředu.“

Liga starších žáků "B" 2023/24 - 7. TŘÍDA (U13 - 2011)

Společně se šesťáky, které vedli v loňské sezoně, se do kategorie U13 přesunuli kouč Ondřej Leština a asistent trenéra Josef Šlár. Sehrané duo doplnil Jan Bečka. I brankáře sedmáků bude mít na starosti Pavel Kněžický.

Ve skupině Karlovarská s týmem Energie budou Baník Sokolov, Stadion Cheb, Čerti Ostrov, Rebel město Nejdek, HC Tachov a HC Mariánské Lázně.

Hráči sedmých tříd si poprvé vyzkouší systém, kdy se hraje základní část a nadstavba. S tímto uspořádáním se v soutěžích pátých a šestých tříd zatím sedmáci nesetkali a nebude to pro ně snadné. To ostatně potvrzuje i jejich trenér Ondřej Leština. „Bude to náročná sezona. Je to vlastně dvou ročníková soutěž. My budeme hrát především s mladšími kluky, tedy ročník 2011. To znamená, že to pro nás bude opravdu náročné. Zatím probíhala velice intenzivní příprava a musím říct, že celý tým jsou bojovníci. Jsou to válečníci připraveni na ten sportovní boj a nemůžeme se s realizačním týmem dočkat toho, až kluky budeme sledovat v sezoně,“ je na své svěřence hrdý Ondřej Leština.

I sedmáci si čas do začátku sezony krátili účastí na různých turnajích. „Měli jsme turnaj v Karlových Varech, kdy jsme hráli proti Spartě, Plzni a Mannheimu. V Libereckém kraji, jsme hráli proti extraligovým soupeřům. Máme za sebou také intenzivní týden, kdy jsme měli celodenní program od rána do večera. Kluci se už nemohou dočkat na to, až půjdou do sezony,“ shrnul před sezonní program kouč sedmáků.

Jak už bylo řečeno, v lize starších žáků B se v základní části rozhodne o týmech, které postoupí do nadstavby. Ze skupin Ústecká a Karlovarská do nadstavby postoupí týmy z prvních tří míst. O první až čtvrté místo se utkají týmy, které v nadstavbě skončí do čtvrtého místa.

Jaké cíle si stanovili trenéři a hráči sedmé třídy Energie? „Cíl v sezoně, a říkám to s absolutní pokorou, je dostat se do postupové trojky, abychom šli hrát s vítězi ostatních skupin do nadstavby, kde jsou hodně kvalitní zápasy,“ usmívá se Ondřej Leština a na dotaz ohledně soupeřů, kteří je čekají, odpovídá. „Ke každému soupeři budeme přistupovat stejně a do každého utkání půjdeme stoprocentně připraveni.“

Liga starších žáků "A" 2023/24 - 8. TŘÍDA (U14 - ROČNÍK 2010)

Karlovarské osmáky povede trenér David Šalamoun společně s asistenty Adamem Sýkorou, Janem Bečkou a Romanem Páskem. Trénink gólmanů bude mít na starosti Marek Zapletal.

I osmáci budou nastupovat ve skupině Ústecká. čekají je tak utkání s týmy Piráti Chomutov, Verva Litvínov, Slovan Ústí nad Labem, Stadion Litoměřice, HC Louny a HC Teplice.

V loňské sezoně si osmáci díky druhému místu v základní části vybojovali nadstavbu, ve které skončili v silné konkurenci na čtvrtém místě. V nadstavbové části se sejdou zajímaví soupeři a utkání jsou tak pro mladé hokejisty přínosná v jejich rozvoji. S tím souhlasí trenér našich osmáků David Šalamoun. „Jde o nový tým, který budu mít první rok. Cílem pro nás bude dostat se mezi první tři týmy, protože ti opět postoupí do nadstavbové části. V nadstavbě pro nás bude motivací, to že se letos poprvé hraje o titul. I když bude potřeba samozřejmě zůstat nohama na zemi,“ usmívá se při nástinu plánů pro sezonu David Šalamoun a dodává.

„Takže opět půjdeme zápas od zápasu, protože už mám zkušenosti s tím, že když jsem něco plánoval a počítal s něčím dopředu, tak to nevyšlo. Nemá to prostě smysl,“ směje se zkušený kouč.

Konkurence v boji o titul Mistra ligy starších žáků bude veliká, neboť do soutěže vstupuje 55 týmů, do nadstavbové části postoupí 24 týmů a pouze čtyři se dostanou do semifinálových a finálových bojů.

O tom, že jeho svěřence čeká nelehká cesta má jasno trenér osmáků. „Přesně tak, vyhrát budou chtít všichni. Trofej je ale jenom jedna,“ usmívá se kouč osmáků. „Myslím si, že když uděláme první krok, což je vybojovat nadstavbu, tak se pak můžeme dívat dopředu. Už to bude podle mého názoru úspěch, protože tito kluci se ještě vůbec nepotkali s extraligovými týmy. Letošní soutěž by pro ně měla být určitá motivace pro to, co by chtěli příští rok do extraligy devátých tříd, aby vůbec věděli jak to chutná,“ usmívá se při vyhlídce na nadcházející zápasy David Šalamoun.

To, že se letos v lize starších žáků A hraje o titul, mladé hokejisty už trochu připravuje na extraligu devátých tříd, kterou většina z nich bude hrát příští sezonu a o to náročnější to letos pro hráče bude. S tím souhlasí i David Šalamoun. „Pro kluky to bude velké, protože zatím hráli, dá se říct kolem komína, a zápasy, které je čekají, ještě neměli. Takže to pro ně bude nové a pro mě to s tímto týmem bude také všechno nové.“

A jak se tým společně s trenéry na sezonu těší? „Těším se a kluci samozřejmě také. Už je nebaví stále běhat, trénovat a poslouchat pořád to pískání,“ směje se David Šalamoun a prozrazuje. „Už máme domluvené, že od začátku sezony budou mít kluci na zápasy dress code, který mám u svých kategorií zavedený od svého návratu z Ameriky. Za mořem je normální, že hráči na utkání přicházejí v kalhotech, košili a kravatě, protože zápas je událost. Tím, že se hráči takto připravují, už při oblékání přemýšlí, proč tam jdou a to jim dodává takové to zdravé sebevědomí. Když pak vejdou do haly, tak je z nich cítit nejen sebevědomí, ale i připravenost a odhodlání. Takže kluci se už chystají a protože je to pro ně nové, tak se už nemohou dočkat,“ usmívá se kouč osmáků.

Letošní ročník žákovských soutěží začne až koncem září, ale osmáci se rozhodně nenudili. „Měli jsme kvalitní přípravu. Týden před zahájením sezony jsme hráli s týmy Škoda Plzeň a Pilsen Wolves, což byly zajímavé zápasy,“ přiblížil trenér osmáků program týmu před začátkem soutěže.

Na závěrečnou poznámku, že kluci tedy naskočí nastartovaní do nové sezony, reagoval David Šalamoun se smíchem. „Přesně tak, doufám, že se ten motor nastartuje.“