HC Energie Karlovy Vary

Žraloci dvakrát deklasovali Spartu, ligu vedou o šest bodů

Karlovarští para hokejisté zatím suverénně proplouvají základní částí nejvyšší soutěže. Obhájce titulu z loňské sezony o posledním víkendu dvakrát deklasoval pražskou Spartu. Tabulka ligy aktuálně vedou s šestibodovým náskokem před Olomoucí.

Česká para hokejová liga, 5.11.2022 - 7. kolo

SKV Sharks Karlovy Vary - HC Sparta Praha sledge hokej 9:1 (0:0, 5:1, 4:0)
Branky a nahrávky: 16. Zelinka (Sedláček, Geier), 22. Sedláček, 22. Veselý (Zelinka, Sedláček), 26. Sedláček (Veselý, Wágner), 30. Veselý (Sedláček, Geier), 34. Sedláček (Zelinka, Veselý), 35. Veselý (Sedláček, Zelinka), 37. Veselý (Wágner), 45. Veselý. Rozhodčí: Jakub Suchý, Oldřich Orel. Vyloučení: 2:2. Využití: 2:0. Diváci: 32.

Předzápasové prognózy slibovaly zajímavou podívanou mezi nejlepším útokem a nejlepší obranou soutěže. Hosté však přijeli z Prahy v nekompletní sestavě, chyběla zkušenost v podobě Zdeňka Krupičky, Miroslava Novotného nebo Jana Zapletala. I tak první třetina nabídla vysoce kvalitní parahokej. Žraloci s chutí útočili a Sparta pozorně a hlavně efektivně bránila, oba týmy zdobilo skvělé bruslení a vysoké tempo hry. Většina útočných snah domácích se rozdrobila ještě než přišlo zakončení na brankáře Matoušíka, přesto musel mladý gólman několik střel z hokejek Zelinky nebo Geiera vyřešit. Na druhé straně se Berger musel mít na pozoru při úniku Ohara, který si vysloužil aspoň menší trest pro vracejícího se Zelinku. Prvních patnáct minut i přes vysoké nasazení trefu do sítě nepřineslo.

Po přestávce už bylo všechno jinak. Radek Zelinka brzo otevřel skóre zpoza branky, za minutu a půl však vyrovnal ranou pod víko nebráněný Jiří Raul. Šancí na karlovarské straně však začalo přibývat, když už tak omezená sestava Sparty ještě přišla o zraněného Sebastiana Bečváře. Geier se ještě zastřeloval, ale ve 22. minutě si najel před brankoviště Patrik Sedláček a obnovil vedení Sharks. Navíc po pouhých 24 sekundách z podobné pozice zvýšil Filip Veselý a domácí šli do trháku. I když to z ojedinělé šance zkusil Ohar, další trefu za Matoušíkova záda přidal po hezké souhře celého útoku Patrik Sedláček. Do šatny vsítil pátou branku Filip Veselý krátce po ubráněném oslabení a kurz utkání byl prakticky nastaven. Sparta za třetinu inkasovala stejně branek jako za všech šest předchozích zápasů dohromady.

Bezstarostná třetí část přinesla vylepšení statistik nejmladších Žraloků, hattrick zkompletovali Patrik Sedláček i Filip Veselý. Druhý jmenovaný navíc přidal další dva přesné zásahy. Sparta už další gól nedala, v největší šanci vychytal Berger Raula a vysloužil si za povedený zákrok sympatickou pochvalu od autora střely.

Česká para hokejová liga, 6.11.2022 - 8. kolo

HC Sparta Praha sledge hokej - SKV Sharks Karlovy Vary 0:9 (0:2, 0:4, 0:3)
Branky a nahrávky: 4. Zelinka (Wágner, Geier), 12. Sedláček (Geier), 18. Zelinka (Geier, Veselý), 23. Geier (Veselý, Zelinka), 26. Kovářík (Sedláček), 27. Veselý (Geier, Sedláček), 38. Veselý (Sedláček, Wágner), 41. Karafiát (Zelinka, Veselý), 43. Zelinka (Geier). Rozhodčí: Tomáš Výborný, Michal Kubas. Bez vyloučení:. Diváci: 14.

Po den staré domácí výhře 9:1 se Sharks přesunuli do Prahy, aby si zopakovali zápas se Spartou. I přes posílení sparťanské sestavy pražský led Žralokům chutnal a výsledek ještě vylepšili na 9:0.

Sparťané pro odvetu dispnovali navíc Miroslavem Novotným a Janem Zapletalem a utkání začalo brzkými zákroky obou gólmanů. Do karlovarské branky se tentokrát posadil Bohumír Mach, tu pražskou strážil opět Tomáš Matoušík. Oproti den starému utkání se ovšem nečekalo dlouho na góly, už ve 4. minutě Matoušíka prostřelil z vnitřní hranice kruhu Radek Zelinka. Zvýšil mohl po výborném napadání Veselý, nestalo se. Geiera v přečíslení zase zastavil offside. Po šesti minutách se u mantinelu opřel do puku Ohar a bombou otestoval kvalitu Machovy lapačky.

Zajímavý parahokej pokračoval nadále, Veselému tváří v tvář Matoušíkovi přeskočil kotouč hokejku, zatímco Kapko nezvedl puk po přebruslení obránce ideálně a Mach si prostor u tyčky pohlídal. Skóre úvodní třetiny určil ve 12. minutě Patrik Sedláček, který uspěl s podobné pozice jako Zelinka, a tak o přestávce svítil na tabuli stav 0:2.

Překonat brankáře Sparty dokázal Radek Zelinka podruhé už po dvou minutách prostřední části, ujala se přízemní střela z mezikruží. Vzápětí ztroskotal Karafiát v úniku dvou na nikoho, po Veselého nahrávce pálil mimo. Karlovarské vedení tak zvýšil až Michal Geier ve 23. minutě po hezkém založení útoku, na jehož konci byl sám před brankou. Na 0:5 zaokrouhlil Václav Kovářík, který doklepával u tyčky puk od Sedláčka. Další trefu přidal Filip Veselý jednoduše do prázdné klece a až v závěru třetiny se probrala i Sparta, vyvinula tlak na brankovišti, který ale v gól nevyústil.

Nejpovedenější pasáž z pohledu domácích přišla v poslední třetině, kdy se delší minuty hrálo v obranném pásmu Sharks. Mach musel řešit několik ošemetných situací, hlavně po pokusech Ohara a Raula. Když se ale Sparta ani tentokrát neprosadila, přelila se hra na druhou stranu včetně gólového vyjádření. Filip Veselý dostal od obránců prostor a sám před Matoušíkem nezaváhal, nepokrytý Lukáš Karafiát usměrnil zblízka a z voleje Zelinkův pas a gólový účet i svůj hattrick uzavřel v situaci dvou na nikoho sám Radek Zelinka. Daleko nebylo i k desáté brance, Kovářík však v brejku nastřelil jen tyč.

Sharks pošramotili Spartě dosavadní statistiku nejlepší obrany ligy, v sezóně si připsali první vítězství s čistým kontem a zůstávají jediným neporaženým celkem.