HC Energie Karlovy Vary

Energie nezvládla oslabení a ztratila nadějně rozehraný zápas

HC Energie - HC Oceláři Třinec 2:4 (1:0, 1:2, 0:2)
Pohledné utkání dvou nejvzdálenějších extraligových soupeřů vyznívalo zpočátku pro domácí hokejisty, kteří po trefách Petra Kumstáta (na snímku) a Jakuba Čutty vedli již o dvě branky. Stačily však necelé dvě minuty a smrtící přesilovky Třince přinesly vyrovnání. Zatímco energetici pak v dalších početních výhodách vyšli naprázdno, zodpovědně hrající hosté šli v 52. minutě do vedení, aby své zasloužené vítězství potvrdili trefou do prázdné branky. Z posledního letošního utkání v KV Areně si tak domácí neodnesli ani bod.
O2 extraliga, 33. kolo, ne 13.12.2009, KV Arena
Karlovy Vary
Oceláři Třinec
2:4
1:0, 1:2, 0:2
Branky a nahrávky: 13. Čutta (Zaťovič, Kuběna), 21. Kumstát - 24. Seman (Malec, Martynek), 26. D. Květoň (Seman, Peterek), 52. Hrabal (Polanský, M. Růžička), 60. Kohn. Rozhodčí: Turčan, Homola - Kalivoda, Charvát. Vyloučení: 7:9. Využití: 0:3. Diváci: 3721. Průběh utkání: 2:0, 2:4.
Karlovy Vary: Mensator - Němec, Čutta, Dobroň, Mucha, Parýzek, Tribuncovs, Prošek, Brňák - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Melenovský, Kristek, Skladaný - Hluchý, Dej, Pletka - Zaťovič, Kuběna, Zucker
Oceláři Třinec: Hamerlík - Zíb, Hrabal, Seman, Malec, Cartelli, Výtisk, Lojek, Andersons - Kohn, Polanský, M. Růžička - D. Květoň, Peterek, Martynek - Tomas, Bonk, Polák - Pospíšil, Kanko, Hampl

Komentář k utkání

Energetici se snažili zaútočit ihned po úvodním buly. První střelu si připravil Košťál, který si najel do mezikruží odkud vystřelil. Hamerlík kotouč vyrazil. O chvíli později se povedlo Třinci odpovědět, když Polák nebezpečně tečoval odražený kotouč, ale karlovarskou klec minul. Energii tato šance nabudila ještě k většímu úsilí, které vyústilo ve třetí minutě v pořádnou melu před Hamerlíkem. Hluchý si našel odražený kotouč a ihned vystřelil, trefil však jen ležícího brankáře. V prostřední části třetiny se hra přesunula převážně do středního pásma, odkud se oba týmy snažily svého soupeře marně napadat. Obrovskou příležitost ke skórování si vytvořil Skuhravý, který si najel do levého kruhu a měl volnou cestu k bráně, ale byl zahákován Lukášem Zíbem. Nabídnutou přesilovou hru však domácí nevyužili. Nerozhodný stav vydržel pouze do třinácté minuty. Zaťovič si s kotoučem zajel za bránu, odkud si našel volně postaveného Jakuba Čuttu, který střelou z první poslal kotouč přímo za Hamerlíkova záda. Oceláře tato trefa neuspala, ba naopak. Obránci měli co dělat, aby svého brankáře ubránili před sprškou střel. Cartelli mohl již v patnácté minutě vyrovnat, ale jeho střela z první minula odkrytou bránu. Do konce třetiny si energetici své hubené vedení dokázali podržet, a do kabin tak mohli odejít s určitým klidem. Na druhé straně Třinečtí litovali nevyužitého tlaku na konci třetiny.

Do prostřední části hry nastoupili domácí lépe, než si kdo dokázal představit. Petr Kumstát svou první střelou pouze položil Hamerlíka na záda, ale k odraženému kotouči si sám dojel a puk doklepl do horní části klece. O minutu později si za menší potyčku šli sednout Dobroň s Polanským, navíc dostal Zaťovič dvě minuty za krosček. Třinec tuto šanci využil, když si Malec našel na modré čáře Daniela Semana, který střelou z první snížil skóre na kontaktní gól. Třinec jakoby znovu ožil a do hry se položil. Neuběhla ani minuta a na trestnou lavici si znovu šel sednout hráč v zeleném dresu, tentokráte Pletka. David Květoň zakončil rychlou kombinaci hostí střelou po zemi. A bylo srovnáno. Ve třicáté minutě mohl vrátit domácím vedení Kristek, který se dostal společně s Melenovským do přečíslení. Prvně jmenovaný se nakonec místo přihrávky rozhodl pro střelu, kterou však třinecký brankář bez problémů vyrazil. Z protiútoku zahrozili i hosté. Malec, který celý zápas jen zářil, měl na holi třetí branku svého týmu, ale kotouč proletěl jen několik málo centimetrů vedle odkryté brány. Ke konci třetiny hra působila příliš křečovitě a nervózně. Špatné rozehrávky, ofsajdy… Jak domácí, tak i hosté si jistě oddechli, když zazněla siréna ohlašující konec druhého dějství.

Do poslední části hry vstoupily oba týmy znovu za vyrovnaného stavu. Kdo čekal bitvu o rozhodující branku, byl zřejmě zklamaný. Hrálo se především ve středním pásmu a hráči opatrně číhali na chyby soupeře. Hra se přerušovala pouze vyjímečně a první pořádnou střelu si připravil až ve 46. minutě třinecký Cartelli, jehož střela způsobila Mensatorovi značné potíže. Deset minut před koncem utkání se snažil vrátit domácím vedení Dej, který přihrál před bránu číhajícímu Zuckerovi, ale Hamerlík vše s přehledem vychytal. Nakonec to byl Třinec, který se radoval. Hosté potrestali Skuhravého vyloučení, když Josef Hrabal svojí střelou z levého kruhu trefil mezeru mezi Mensatorem a horní tyčí. Tím Třinec dokonal svůj dnešní přesilovkový hattrick. Domácí se ze sevření dostali až ke konci utkání, kdy se odhodlali vrátit vedení na svou stranu. Jenže třinecká obrana se zdála být nepropustná. Při power play už jen Daniel Seman zkorigoval stav svou trefou do prázdné brány přes celé hřiště.

Ohlasy trenérů

Václav Baďouček (HC Energie Karlovy Vary): Během minuty a půl jsme ztratili zápas. Soupeř využil své přesilové hry za naše zbytečné fauly. Poté už bylo vidět, jak Třinec začal lehce kombinovat, byl živější. My jsme se zbytkem zápasu protrápili. Klukům nemohu nic vytknout, ale náš největší problém je pro nás hlava."

Břetislav Kopřiva (HC Oceláři Třinec): Delší dobu se nám venku nedařilo, s hráči jsme určité věci probírali. Dnes u nás byla vidět úplně jiná vůle po vítězství. Byl to úplně jiný výkon než v posledních kolech. U hráčů jsem viděl zvýšenou obětavost, nechali zde srdíčko. Hráčům za to děkuji.

Fotogalerie

Související články

Ohlasy k zápasu | ne 13.12.2009

Jakub Čutta: Dnes jsme prohráli vyhraný zápas

Preview k zápasu | so 12.12.2009

V neděli od čtyř hostí energetici Třinec