HC Energie Karlovy Vary

Junioři si vylámali zuby na Kavanovi a padli s Kometou

Nadstavbovou část soutěže zakončili junioři duelem s Kometou. I přes střeleckou převahu energetiků se nakonec z výhry radovali brněnští mladíci. A ani pro ně nebylo snadné dostat puk do karlovarské branky. Zatímco naše juniory držel na uzdě Jan Kavan, který se chlubí i úspěšnými starty za a-tým Komety, tak střelce Komety svými zákroky deptal Adam Ebenstreit. Vedení si hráči Komety vystřelili ve dvojnásobné početní výhodě a třetí gól padl do prázdné branky. Jediným úspěšným střelcem Energie byl Vojtěch Steklý. Junioři nyní budou čekat na soupeře pro play-off, které vypukne 18. března. Bude jím nejlepší postupující tým z předkola.
DHL Extraliga juniorů, 28. kolo, so 2.3.2024, Brno, Winning Group Arena
HC Kometa Brno
HC Energie Karlovy Vary
3:1
0:1, 2:0, 1:0
Branky a nahrávky: 23:38 Moravec (5/5), 26:05 Svoboda (Ekrt, Horváth; 5/3), 59:03 Otava (4/5) – 05:18 Steklý (5/5). Rozhodčí: Skopal, Čuňočka – Otáhal, Kráľ. Diváci: 97. Vyloučení: 4:2. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Střely na branku: 37:46. Průběh utkání: 0:1, 3:1.
Rozhodčí: Skopal, Čuňočka – Otáhal, Kráľ
vyloučení4:2
využití1:0
oslabení1:0
střely na branku0:0
zblokované střely0:0
hity0:0
vhazování0:0
diváci97
HC Kometa Brno: Kavan (56. Ondráček, 56. Kavan) – Antony, Bůžek, Ulbricht, Svoboda, Jurný, Pospíšil, Zubíček – Ekrt, Rakus, Horváth, Boltvan, Veselský, Halačka, Pavlík, Habermann, Chludil, Otava, Moravec, Nesvadba.
HC Energie Karlovy Vary: Ebenstreit – Bulka, Postl, Beran, Vogel, Dorot, Magner – Varvařovský, Galnor, Pastor, V. Váňa, Šmajda, Vojáček, Zeman, Steklý, Novotný, Šilhan, M. Váňa, Adámek.

Komentář k utkání

Než se stihl Adam Ebenstreit zabydlet v brance už čelil střele Adama Boltvana a v úvodu druhé minuty si pro gól zkusil dojít Robin Rakus. Ve čtvrté minutě spálil Jan Kavan šanci Davida Varvařovského. Prvním úspěšným střelcem byl nakonec Vojtěch Steklý, který v čase 5:18 poslal puk kolem vzdálenější tyčky za Kavanova záda. Energetikům se povedlo několik útočných akcí a dokonce své hostitele na chvíli uvěznili v pásmu, ale na Jana Kavana nevyzráli. Zasahovat musel také Adam Ebenstreit, na kterého se vypravil Kevin Horváth. Po další sérii pokusů o dobytí branky Komety, kdy si na Jana Kavana se střelami z úhlu nepřišel Matěj Zeman, vyrazili do akce hráči Komety.

Gólový konec neměla, kvůli karlovarskému gólmanovi, ani souhra Dannyho Chludila a Adama Veselského v sedmnácté minutě. V osmnácté minutě energetici dost zatápěli brankáři Komety, ale ten za pomoci svých spoluhráčů, dokázal puk udržet mimo tři tyče. Vedení Energie mohl v prvních sekundách druhé části navýšit David Varvařovský, ale mezera mezi Kavanovými betony zůstala uzavřena. Ve dvacáté třetí minutě srovnání z hole Jáchyma Nesvadby odmítl Adam Ebenstreit. Ten o čisté konto nakonec přišel v čase 23:38 díky Davidovi Moravcovi - 1:1. Snaha Matěje Zemana získat vedení ztroskotala na tyčce brněnské branky. V čase 25:20 šli energetici do čtyř a v čase 25:45 zůstali na ledě pouze ve třech.

Dvojnásobné oslabení vydrželi hájit do času 26:08, kdy Denis Svoboda z mezikruží poslal puk pod víko karlovarské branky - 2:1. Ještě v oslabení se před Kavanem zjevil Jakub Galnor. V souboji tváří v tvář byl úspěšnější gólman Komety. Ten ustál i následné střelecké pokusy. Oddechnout si mohl krátce před polovinou třetiny, kdy se pod palbou ocitl Adam Ebenstreit. Do konce třetiny bylo živo před oběma brankami, ale k vidění bylo také několik marných pokusů o přechod do pásma jak na straně Komety, tak i Energie. V závěru této části získali energetici početní výhodu, ale i přes veškerou snahu se skóre neměnilo.

To mohlo přestat platit ve čtyřicáté první minutě, kdy to na Jana Kavana opět zkoušel Jakub Galnor. Tentokrát brněnský gólman jeho střelu vyrazil ramenem. V následujících minutách se nenudil ani Adam Ebenstreit. Svého gólmana energetici osvobodili útočnou akcí, ale po otočení hry si terč na karlovarské brance namalovali Dominik Halačka a chvilku po něm Kevin Horváth. Jen milimetry dělili od srovnání Matyáše Adámka, po jehož střele drnčela tyčka u branky Komety. Pokud by oba gólmani soutěžili v úspěšnosti zákroků, bylo by to v této části zápasu nerozhodně, protože po zákroku jednoho nepustil za svá záda puk ani druhý maskovaný mladík. To si na vlastní kůži vyzkoušeli brněnský David Moravec a i karlovarský obránce Kryštof Bulka.

Po jednom ze zákroků během tlaku Energie, skončil Jan Kavan na ledě, ale po chvíli byl už opět v pohotovosti. Ve čtyřicáté deváté minutě pak zůstal na ledě ležet Matěj Zeman, který teprve po chvíli ledovou plochu opustil v doprovodu zdravotníka. Energetici získali dlouhou početní výhodu, protože Jakub Bůžek byl za nedovolený zásah do hlavy a krku poslán do sprchy. Hráči Komety se i přes několik šancí Energie zvládli ubránit a dokonce Adam Ebenstreit musel hasit únik Adama Boltvana.

Nejblíže srovnání byl krátce poté Ondřej Dorot, ale i on byl na Jana Kavana krátký. V čase 55:38 se do brněnské branky postavil Jan Ondráček, protože Jana Kavana na chvilku vyřadil zásah pukem. Jan Ondráček si nakonec stihl připsat jeden zákrok a Jan Kavan se do své branky po pár sekundách opět vrátil. V čase 58:04 získali energetici početní výhodu. Po oddechovém čase Energie zůstal Adam Ebenstreit na střídačce a poměr sil na ledě byl šest na čtyři. Přesně po minutě ze svého pásma poslal puk do prázdné branky Roman Otava - 3:1. Energetici v posledním nadstavbovém duelu branku Komety zasypali čtyřiceti šesti střelami, z nichž jim Jan Kavan povolil pouze jeden gól. Adam Ebenstreit si připsal třicet čtyři zákroků.

Ohlasy trenérů

Karel Beran: (HC Kometa Brno):

Chtěl bych klukům poděkovat za zápas, jak ho zvládli. Měli jsme trošku vlažnější první třetinu, ale postupně jsme naskakovali do tempa. Bojovností jsme získali tři body. Honza Kavan nás držel ve hře celý zápas, byla to naše jistota. Rozhodly maličkosti, zblokované střely. Jsme moc rádi, že jsme uhájili druhou příčku. Musím klukům poděkovat za to, jak odehráli nadstavbu, teď už se ale samozřejmě soustředíme na play off. Kabina drží, kluci jsou skvělí a věřím, že nám to vydrží minimálně další dva měsíce.

Pavel Arnošt (HC Energie Karlovy Vary):

Bylo to poslední utkání v nadstavbě, jak Brno tak my jsme chtěli zápas zvládnout a vítězně tuto část sezóny zakončit. Ze začátku jsme měli malinko navrch, bohužel jsme neproměnili šance. Pak soupeř lacino vyrovnal, trošku to ovlivnilo průběh utkání. Ač jsme se snažili, zápas už jsme nedokázali otočit. Ke konci soupeř střelou do prázdné branky korigoval skóre utkání.