HC Energie Karlovy Vary

Adrenalin až do konce! Souboj juniorů s Kometou rozsekly samostatné nájezdy

Poprvé v sezoně energetici změřili síly s juniorkou brněnské Komety. Po první třetině karlovarští mladíci vedli 3:0, jenomže hráči Komety začali ve druhé třetině z jejich náskoku ukrajovat a srovnání zařídili necelých šest minut před koncem zápasu. Napínavý duel došel až do nájezdů, které přinesly rozuzlení až v šesté sérii a bonusový bod si nakonec přibalili na cestu domů brněnští mladíci.
DHL Extraliga juniorů, 5. kolo, so 16.12.2023, Karlovy Vary, KV Arena
HC Energie Karlovy Vary
HC Kometa Brno
3:4sn
3:0, 0:1, 0:2 – 0:0 – 0:1
Branky a nahrávky: 00:36 Šlechta (Adámek, Krajčík; 5/5), 04:16 Steklý (Čihař, Záhejský; 5/5), 14:05 Krajčík (Čihař; 5/5) – 23:06 Nesvadba (Bůžek, Halačka; 5/5), 49:16 Svoboda (Habermann, Ulbricht; 5/5), 54:07 Boltvan (Svoboda, Otava; 5/4), rozh. náj. Habermann. Rozhodčí: Petružálek, Hlinka – Gerát, Pěkný. Diváci: 93. Vyloučení: 3:2. Využití: 0:1. Střely na branku: 44:51. Průběh utkání: 3:0, 3:3.
Rozhodčí: Petružálek, Hlinka – Gerát, Pěkný
vyloučení2:3
využití0:1
oslabení0:0
střely na branku0:0
zblokované střely0:0
hity0:0
vhazování0:0
diváci93
HC Energie Karlovy Vary: Ebenstreit – Pelikán, Krajčík, Bulka, Dyk, Dorot, Vogel, Holejšovský – Šilhan, Galnor, Pastor, Šlechta, Čihař, Zeman, Steklý, Záhejský, Varvařovský, Novotný, Váňa, Adámek.
HC Kometa Brno: Kavan – Antony, Bůžek, Ulbricht, Čaňo, Pospíšil, Svoboda – Otava, Rakus, Zembol, Bárta, Boltvan, Halačka, Pavlík, Habermann, Chludil, Ekrt, Moravec, Nesvadba.

Komentář k utkání

Už v prvních minutách se do toho oba týmy pořádně opřely a vtáhly oba gólmany do hry. Jako první udeřili ještě v první minutě energetici, když Robert Šlechta v kruhu vyfoukl puk před nosem jednoho z brněnských mladíků a expres ho poslal do branky. U zrodu této akce stáli Matyáš Adámek a Filip Krajčík. V následujících sekundách se pod palbou ocitl Adam Ebenstreit. Hodně nebezpečná byla akce Patrika Ulbrichta, který pálil nebezpečně z kruhu a následně zkoušel dorážku. V páté minutě vyletěly energetikům ruce nad hlavu znovu po akci. Víta Záhejského, Vojtěcha Čihaře a Vojtěcha Steklého, který puk za Kavanovými zády poslal do branky s takovou razancí, že v ní skončil také a branka Komety byla posunuta mimo svou pozici.

V sedmé minutě zvonila po střele Víta Záhejského tyčka Kavanovy branky a na oplátku o chvíli později střela Dannyho Chludila zaduněla na Ebenstreitově betonu. V polovině třetiny v mezikruží zblokoval Kryštof Dyk tutovku Jana Ekrta. Vzápětí spálil Adam Ebenstreit šance Dominika Halačky a Jáchyma Nesvadby. Jen těsně nevyšla akce Jakuba Vogela, který nastřelil Kavanův beton. Brněnský gólman si pohlídal i následnou dorážku Davida Varvařovského. V patnácté minutě se kolem mantinelu protáhl Vojtěch Čihař. Puk po jeho střele do branky dostal Filip Krajčík - 3:0, který skóroval poprvé po návratu na led.

V úvodu druhé části zahájili junioři Komety stíhací jízdu Energie. Nejprve to zkoušel Danny Chludil. Úspěšnější byl ve dvacáté čtvrté minutě Jáchym Nesvadba, který dorazil puk do prázdné části branky. Stejně jako v první třetině se v pobytu před brankou oba týmy střídaly. V polovině třetiny svým betonem odmítl Adam Ebenstreit šanci Antonína Pospíšila. Energetici se do šancí přes bránící hráče nedostávali tak snadno jako v první části a Jana Kavana ohrožovali svými úniky. Stejně tak na bránící hráče Energie a Adama Ebenstreita nevyzráli brněnští mladíci a tak před třetí třetinou byl stav 3:1.

Ani v poslední části utkání tempo obou týmů neubralo na obrátkách a celou třetinu se hrálo na obě branky. Ve čtyřicáté čtvrté minutě bylo před karlovarskou brankou pěkně horko. Hodně nebezpečný byl Roman Otava, kterému zdárně sekundoval Adam Boltvan. Ani jeden z brněnských sniperů puk přes Ebenstreita nedostal. Jeden proti dvěma, tak to byla akce Vojtěcha Čihaře, který však těsně před brankou kvůli jednomu z bránících hráčů nemohl dát do své střely potřebnou sílu a tak měl Jan Kavan snadnou práci. O chvíli později zastavil i rozjetého Tobiáše Patora, kterému neprošly ani následné dorážky.

Další zákrok si brněnský gólman připsal po střele Roberta Šlechty. V polovině třetiny se Kometa dostala na dostřel jednoho gólu díky Denisovi Svobodovi. Vzápětí nedovolil karlovarský gólman srovnání Denisovi Bártovi. Po několika střeleckých pokusech se brněnští mladíci přece jenom v padesáté páté minutě dočkali srovnání díky Adamovi Boltvanovi. Ve zbývajícím čase se hráči obou týmů snažili získat vedení na svou stranu, ale zároveň si dávali pozor, aby sebemenší chybičkou nedali šanci soupeři. Stav zůstal nezměněný a tak přišlo na řadu prodloužení.

V tom dvakrát nebezpečně zahrozil Jan Ekrt, ale Adam Ebenstreit svůj tým udržel ve hře. Vít Záhejský měl nastartováno do úniku, ale celá trojice brněnských hráčů ho obklíčila a jeho šanci mu zmařila. Střelu Ondřeje Dorota z kruhu Jan Kavan vyrazil rukojetí své hole. Prodloužení nakonec skóre nezměnilo a tak se pokračovalo nájezdy. V těch za Energii uspěli Ondřej Dorot a Vojtěch Čihař. Za Kometu pak Denis Bárta a Jindřich Habermann, který proměnil oba své nájezdy a tak v šesté sérii rozsekl utkání ve prospěch Komety.

Ohlasy trenérů

Pavel Arnošt (HC Energie Karlovy Vary):

Zápas měl obrovskou kvalitu. Myslím si, že v první třetině to byl možná nejlepší hokej sezony. O to víc jsme zklamaní, že jsme zápas, kdy jsme měli rozehraný takový stav 3:0, nedotáhli do vítězného konce. Obzvlášť, když jsme ve druhé třetině měli tři samostatné nájezdy a jednu velkou šanci, kdy jsme to mohli rozhodnout na 4 nebo 5:1 a asi by se zápas vyvíjel jinak.Za stavu 3:2 jsme byli více pasivní. Když soupeř vstřelil branku na 3:3, tak nás to nastartovalo a začali jsme hrát intenzivnější hru. Samozřejmě nás mrzí ty nájezdy, protože jsme to už opakovaně nezvládli. Je to zklamání, protože jsme ten zápas měli vyhrát v základní hrací době, a když už jsme promarnili tu šanci v základní hrací době, tak jsme měli alespoň vyhrát v nájezdech.

Karel Beran (HC Kometa Brno):

Bylo to jako včera. My jsme špatně vstoupili do zápasu. První třetina byla hrozivá 0:3. O přestávce jsme si v kabině řekli, že prostě chceme nějaký kontaktní gól a nepatrně jsme změnili hru a dali jsme gól na 3:1. O druhé přestávce jsme si říkali, že když už jsme dali gól a dostali jsme se do hry, pojďme dát ještě jeden. Podařilo se nám dát dva. Řekl bych, že jsme dneska zahráli hodně slušně prodloužení. Na nájezdy, které se nám včera nepodařily jsme dali jiné hráče a dali jsme tři góly ze šesti. Myslím si, že snad za to prodloužení, snad za ten závěr nebo za to že jsme to nevypustili za stavu 3:0, jsme si zasloužili ten bod navíc. Domácí hráli výborně a myslím si, že to bylo vyrovnané. Včera jsme nebyli šťastnější, ale dnes ano. Bylo to o tom jednom gólu v nájezdech.