HC Energie Karlovy Vary

Junioři připisují druhou výhru v řadě! Týmovým výkonem obrali o body Jihlavu

Na průběhu utkání bylo vidět, že oba týmy si chtějí urvat body z dnešního vzájemného souboje pro sebe. Už v prvních minutách musel karlovarské střelce krotit Filip Sigmund a ani Adam Ebenstreit si na nedostatek práce nemohl stěžovat. Úspěšnější byli nakonec energetici, kteří si vypracovali třígólové vedení. Ve třetí třetině sice inkasovali, ale zbytek utkání si už pohlídali a tak se radovali z druhé výhry v řadě. Díky ní se vyhoupli na druhé místo skupiny, ale stejný počet bodů má i první Třinec a třetí Kometa.
DHL Extraliga juniorů, 17. kolo, pá 26.1.2024, Karlovy Vary, KV Arena
HC Energie Karlovy Vary
HC Dukla Jihlava
4:1
2:0, 1:0, 1:1
Branky a nahrávky: 06:35 M. Váňa (Záhejský, Pelikán; 5/5), 10:55 Pastor (Wardas, Zolnaj; 5/5), 26:44 Varvařovský (Šlechta; 5/5), 59:30 Novotný (Šlechta, Beran; 5/5) – 47:48 Peš (Kudrna, Vandas; 5/4). Rozhodčí: Zubzanda, Glanc – Kokrment, Baxa. Diváci: 133. Vyloučení: 3:2. Využití: 0:1. Střely na branku: 34:32. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1.
Rozhodčí: Zubzanda, Glanc – Kokrment, Baxa
vyloučení2:3
využití0:1
oslabení0:0
střely na branku0:0
zblokované střely0:0
hity0:0
vhazování0:0
diváci133
HC Energie Karlovy Vary: Ebenstreit – Krajčík, Pelikán, Anton, Zolnaj, Postl, Dorot, Beran – Novotný, Adámek, Wardas, Pastor, Šlechta, Čihař, V. Váňa, Steklý, Záhejský, Varvařovský, Šilhan, M. Váňa.
HC Dukla Jihlava: Sigmund – Löffler, Vildomec, Jeletz, Vovsík, Vandas, Chvátal – Klapica, Coufal, Nosek, Jungwirth, Peš, Kudrna, Chlubna, Niederhafner, R. Váňa, Modl.

Komentář k utkání

Velkou šanci měl ve druhé minutě David Varvařovský, který pálil z mezikruží, jenomže puk skončil u Filipa Sigmunda. Ve vlastním oslabení se do šance dostal Tobiáš Pastor, ale ani jeho střela se za jihlavského gólmana nedostala. Následně si do kruhu sjel Andrej Klapica. S jeho střelou si Adam Ebenstreit poradil. V sedmé minutě se o první gól Energie postaral Matyáš Váňa, který zakončil kombinaci Víta Záhejského a Matyáše Adámka. Před Vojtěchem Čihařem, který naskočil na led ze střídačky se objevil puk a tak karlovarský útočník nezaváhal a vydal se k brance, kde si stejně jako jeho spoluhráči vylámal zuby na jihlavském strážci branky.

Dobýt karlovarskou branku se pár sekund před polovinou třetiny vydal Hynek Peš, kvůli svému stínu se až k brance nedostal a tak zkusil nahození, to ale branku minulo. Lepší šance se naskytla Matyášovi Beranovi, jenže tomu se do střely připletla Sigmundova lapačka. Přes dva bránící hráče se k brance nedostal Vít Záhejský, který byl o chvilku později u zrodu akce kterou úspěšně zakončil Tobiáš Pastor. Tomu výborně namazal Viktor Wardas, který v dnešním duelu poprvé nastoupil v juniorském hokeji. „Určitě jsem za tu možnost rád. Kluci mě během zápasu podrželi, a každou třetinu se to zlepšovalo,“ usmívá se mladý útočník a dodává. „Nervozita byla velká, ale tím že mi kluci pomáhali, tak to ze mě rychle spadlo. Povedla se mi asistence, takže čekám, až přijde nějaká pokuta,“ směje se Viktor po vítězné premiéře.

Během zhruba minuty na pozorného jihlavského gólmana narazil znovu David Varvařovský a chvilku po něm Filip Krajčík neuspěl se svou střelou od modré. V patnácté minutě předvedli v početní výhodě parádní kombinaci Matyáš Váňa a Matyáš Adámek, jenomže puk prošel kolem tyčky na špatné straně. Chvilku na to musel Adam Ebenstreit zasáhnout proti střele Roberta Váni, který se k brance dostal ve vlastním oslabení. Následně nebylo k vidění moc střeleckých pokusů, neboť se oba týmy střídaly v držení puku a navíc hráči obou týmů výborně blokovali šance soupeřů. Gól do šatny energetikům málem v čase 19:10 poslal Jáchym Jungwirth, jehož cílem byla bližší tyčka. Jenomže Adam Ebenstreit si ji dobře pohlídal a tak se do kabin odcházelo za stavu 2:0.

Milimetry dělily v úvodu druhé třetiny od gólu Davida Varvařovského. Po jeho střele puk projel pod betonem, kterým Filip Sigmund zahradil odkrytou část branky a skončil těsně u brankové čáry, kde ho jihlavský gólman sebral do lapačky. Jen těsně minul puk karlovarskou branku po střele Matěje Vovsíka. Sigmundův beton svou dělovkou podepsal Matyáš Váňa. Následně byl v jednom kole Adam Ebenstreit, který v závaru u branky dokonce přišel o hůl. Za pomoci svých spoluhráčů však své čisté konto udržel. Do gólové šance se po uklidnění situace dostal Andrej Klapica, do jeho dělovky však skočil Jakub Anton. V čase 26:44 si pro svůj gól došel David Varvařovský, kterému asistovali Robert Šlechta a Vojtěch Čihař.

Šanci na snížení manka Kevinovi Coufalovi spálil svým zákrokem Adam Ebenstreit, který byl připraven o chvíli později zasáhnout proti akci Tomáše Vandase, ale jeho střela nakonec prošla kolem branky. Stejně dopadla i střela Hynka Peše o chvilku později. Ve třicáté třetí minutě si z výborné pozice z kruhu vzal jihlavskou branku na mušku Matyáš Adámek, jeho střelu však zblokoval Jáchym Jungwirth. Blok zastavil i střelu Filipa Krajčíka. Ve třicáté sedmé minutě se ke karlovarské brance dostali Jakub Modl společně s Andrejem Klapicou, jenomže narazili na pozorného Adama Ebenstreita. Ve čtyřicáté minutě chtěl Marek Chvátal využít mezírku u tyčky, ale Ebenstreit se stihl přemístit. Puk se odrazil před odkrytou část branky, tam však byl pouze hráč v bílém, který ho vymetl do bezpečí.

V úvodu třetí třetiny se hra mírně zklidnila, ale šance byly k vidění na obou stranách. Blok před brankou málem prostřelil ve čtyřicáté osmé minutě Matěj Pelikán. Do jeho dělovky však vletěl Rostislav Nosek. Tomáš Niederhafner neuspěl se střelou kolem tyčky. O čisté konto Adama Ebenstreita v početní výhodě v čase 47:48 připravil Hynek Peš. Ten v předbrankovém prostoru vyfoukl kotouč jednomu z domácích, který se napřahoval k vyhození. Během pár sekund museli do akce oba gólmani. Nejprve u jihlavské branky zvonila tyčka po střele Víta Záhejského a vzápětí zkusil nahození Kevin Coufal. V padesáté čtvrté minutě vpadl Rostislav Nosek do přihrávky energetiků a puk hned poslal na branku. Na poslední chvíli natáhl Adam Ebenstreit beton do odkryté části branky a tak zastavil tutovku Roberta Váni. V odstřelování karlovarské branky pokračoval Marek Chvátal, jehož střela skončila v Ebenstreitově lapačce.

V závěru třetiny se jihlavští mladíci snažili smazat své manko. Jen kousek od branky byl zastaven Matěj Vovsík. Proti střele Matyáše Adámka zasáhl Filip Sigmund, který tak stále držel svůj tým ve hře. V závěrečné power-play se jihlavským střelcům nedařilo vytvořit větší tlak. Jejich naděje zhasly třicet sekund před koncem zápasu, kdy do prázdné branky puk poslal Matěj Novotný, kterému sekundovali Robert Šlechta a Matyáš Beran. Jihlavští tak navzdory bojovnému výkonu zůstali po třech zápasech poprvé bez bodů. K výhře Energie třiceti jedna zákroky přispěl Adam Ebenstreit a Filip Sigmud zastavil třicet střel.

Ohlasy trenérů

Pavel Arnošt (HC Energie Karlovy Vary):

Myslím si, že dnešní zápas jsme měli celou dobu pod kontrolou a do vítězného konce jsme ho dotáhli týmovým výkonem, který byl podpořen velmi dobrým výkonem Adama Ebenstreita. V poslední třetině jsme malinko zaváhali. Podle mého názoru, pokud bychom byli dnes produktivní, tak jsme mohli vyhrát větším rozdílem. Ale určitě jsme s výkonem spokojeni.

Štěpán Moravec (asistent trenéra HC Dukla Jihlava):

Myslím si, že soupeři po tom prvním gólu narostla křídla a určitě se jim hrálo lépe než nám. My jsme tam dotahovali dvou gólové manko. Samozřejmě jsme měli trošku v hlavách, že prohráváme. Celkově jsme dnes měli špatný pohyb. Nebyli jsme agresivní, nehráli jsme vůbec fyzický hokej. Nedařil se nám ani přechod do útočného pásma. To jsme nakonec zlepšili až ve třetí třetině po tom gólu, co jsme vstřelili. Najednou jsme zjistili, že to jde, ale už bohužel bylo pozdě. V power-play se nám nedařilo. Na obou stranách bylo spousta spálených šancí. Myslím si, že kdyby nám tam něco padlo dřív, tak by ten ten zápas vypadal úplně jinak, ale nám se to nepodařilo. Oba gólmani dnes podali parádní výkon a asi bez debat ten náš měl trochu víc práce. Jak jsem říkal, vyložených šancí jsme měli spousty a škoda, že jsme je neproměnili. Bylo vidět, že když jsme dali gól, tak Vary se trošku zatáhly a začaly hrát defenzivně. Nám se hned hrálo lépe a vytvořili jsme si další šance. Bohužel, ale takový je hokej a na ten včerejší výkon na Spartě jsme nenavázali.