HC Energie Karlovy Vary

První domácí výhra v nadstavbě! Ebenstreit vynuloval jihlavské střelce

Karlovarští junioři se hned v úvodu dostali do vedení, které průběžně nejen navýšili, ale dokázali si ho udržet až do konce. Hostující Jihlava nakonec přes velkou snahu a několik šancí nedokázala najít recept na karlovarského Adama Ebenstreita, který do sítě nepustil ani jeden gól.
DHL Extraliga juniorů, 4. kolo, pá 15.12.2023, Karlovy Vary, KV Arena
HC Energie Karlovy Vary
HC Dukla Jihlava
6:0
3:0, 2:0, 1:0
Branky a nahrávky: 05:30 Záhejský (5/5), 12:11 Novotný (5/5), 18:20 Čihař (Krajčík, Adámek; 5/4), 20:25 Galnor (Pastor; 5/5), 31:45 M. Váňa (Šlechta, Varvařovský; 5/5), 53:10 Čihař (Krajčík; 5/5). Rozhodčí: Zubzanda, Glanc – Belko, Baxa. Diváci: 158. Vyloučení: 6:9. Využití: 1:0. Střely na branku: 21:45. Průběh utkání: 6:0.
Rozhodčí: Zubzanda, Glanc – Belko, Baxa
vyloučení9:6
využití1:0
oslabení0:0
střely na branku0:0
zblokované střely0:0
hity0:0
vhazování0:0
diváci158
HC Energie Karlovy Vary: Ebenstreit – Krajčík, Pelikán, Bulka, Dorot, Holejšovský, Dyk, Vogel – Šilhan, Galnor, Pastor, Šlechta, Čihař, Zeman, Steklý, Záhejský, Varvařovský, Novotný, M. Váňa, Adámek.
HC Dukla Jihlava: Cinka (32. Sigmund) – Löffler, Vildomec, Topol, Jeletz, Vovsík, Vandas, Číhal – R. Váňa, Coufal, Nosek, Jungwirth, Peš, Rauš, Katolický, Kudrna, Chlubna, Niederhafner, Modl, Báťa.

Komentář k utkání

Úvodní minuty hry byly celkem vyrovnané. Oba týmy se střídaly na puku a vytvářely si šance. Skóre utkání se nakonec v 6. minutě podařilo otevřít energetikům. O to se postaral Vít Záhejský, kterému se podařilo z levého kruhu vstřelit puk mezi betony jihlavského brankáře. Půl minuty na to se i poprvé otevřely dveře trestné lavice na hostující straně. K šancím se v přesilovce dostali Matyáš Váňa či Vít Záhejský, ale ani jednomu se nepodařilo zakončit. Až ve 13. minutě zvýšil vedení Energie Matěj Novotný, který se rovnou ze střídačky rozjel s kotoučem na Davida Cinka a kotouč poslal za jeho záda. Tři minuty před koncem úvodní části si šel odpykat trest Hynek Peš a Karlovarští se tak dostali do přesilové hry. Tu v následující minutě využil Vojtěch Čihař, k němuž se dostal odražený puk od Filipa Krajčíka. První jmenovaný na nic nečekal a propálil jihlavského gólmana. Do konce třetiny poté nepustili Karlovarští soupeře k puku.

Do druhé dvacetiminutovky se lépe vrhli energetici, kteří po 25 vteřinách zvýšili svůj náskok. Prosadil se Jakub Galnor, který dostal zpoza branky přihrávku od Tobiáše Pastora a následně rychle a hlavně přesně vymetl levý horní roh branky. Jihlavští se k větší šanci dostali ve 22. minutě, kde mohli využít i přesilovou hru. O štěstí se pokusil Adam Topol, jehož střela od modré jen těsně minula branku. Ale i přes oslabení si Karlovarští hlídali kotouč. V polovině si Jihlava opět zahrála přesilovou hru, která jim přinesla další šance, které ale neproměnila. Naopak další gól přidali Karlovarští. Ve 32. minutě se podařilo položit jihlavského gólmana Matyášovi Váňovi, který poté zakončil do sítě zvednutím kotouče. V té samé minutě došlo ke střídaní brankářů na hostující straně. Davida Cinku vystřídal Filip Sigmund. Do konce této části došlo ještě k dalším vyloučením a šancím na obou stranách, žádná z nich už ale další gól nepřinesla.

Poslední třetinu měli většinou pod kontrolou energetici, kteří se dostali k dalším šancím. Jihlavští hráči se snažil ze všech sil udržet na kotouči, ale domácí tým měl kotouč na hokejkách i ve vlastním pásmu. K větším šancím se dostali Adam Rauž či Hynek Peš. Oba ale jen těsně míjeli branku. Karlovarští však přidali ještě poslední gól. V 54. minutě se po přihrávce Filipa Krajčíka dostal do úniku Vojtěch Čihař, který propálil Filipa Sigmunda. Hned na to se ale Jihlava oslabila trestem Matěje Vovsíka na čtyři minuty, čímž si snížila šanci na vstřelení alespoň jedné branky.

Ohlasy trenérů

Pavel Arnošt (HC Energie Karlovy Vary): Samozřejmě jsme rádi, že jsme zápas dotáhli do vítězného konce. Výsledek byl podložen dobrou taktikou, plněním všech pokynů hráči a produktivitou v utkání. Myslím, že jsme si drželi standard až do posledních minut. Bylo to podpořené výborným týmovým výkonem i tím brankářským.

Michal Broš (HC Dukla Jihlava): Ani nevím, co tady hodnotit. Gratulace soupeři. Řekl bych, že to byl takový "kočka a myš" zápas. Ačkoliv bod číslo jedna přípravy na tento zápas byla koncentrace na první třetinu, tak jsme ji prohráli 0:3. Víceméně po celý zápas jsme se nedostali ke hře. Chvilkové náznaky tam byly, kdy jsme hráli, jinak jsme dnes nebyli důstojným soupeřem. Domácím bych se chtěl omluvit, že jsme jim večer více neztížili.