HC Energie Karlovy Vary

Fantom Frodl vychytal Spartu a Energie slaví první výhru sezony

Karlovarští hokejisté se ve 3. kole Tipsport extraligy střetli s pražskou Spartou. Gólový půst po 153 minutách prolomil Tarmo Reunanen. Jednobrankový náskok Energie navýšil ve třetí třetině Dávid Gríger, který se prosadil v přesilovce. Ač se Dominik Frodl už natahoval po vychytaném čistém kontu, nakonec ho o něj připravil Kryštof Hrabík. Přesto karlovarský gólman předvedl fantastický výkon a pomohl Karlovým Varům k další výhře nad Spartou. Energie tak vyhrála už čtvrtý z posledních pěti vzájemných duelů.
Tipsport extraliga, 3. kolo, ne 22.9.2024, Praha, O2 arena
HC Sparta Praha
HC Energie Karlovy Vary
1:2
0:0, 0:1, 1:1
Branky a nahrávky: 58:49 K. Hrabík (Kemiläinen, Krejčík; 5/5) – 33:39 Reunanen (Šalda, Černoch; 5/5), 47:08 Gríger (Reunanen, Salsten; 5/4). Rozhodčí: Hribik, Sýkora – Svoboda, Klouček. Diváci: 8539. Vyloučení: 1:4. Využití: 0:1. Střely na branku: 34:15 (9:6, 11:3, 14:6). Zblokované střely: 11:7. Hity: 5:3. Vhazování: 30:30. Průběh utkání: 0:2, 1:2.
Rozhodčí: Hribik, Sýkora – Svoboda, Klouček
vyloučení1:4
využití0:1
oslabení0:0
střely na branku34:15
zblokované střely11:7
hity5:3
vhazování30:30
diváci8539
HC Sparta Praha: Kořenář – Mašín, Kemiläinen, Krejčík, Moravčík, Kempný, Irving, Tomek – Hyka, Horák, Chlapík – K. Hrabík, Najman, Kousal – Salomäki, Lajunen, Forman – Ton, O. Hrabík, Vitouch.
HC Energie Karlovy Vary: Frodl – Reunanen, Mikyska, Moravec, Jaks, Mamčics, Šalda – Gríger, Salsten, Beránek – Jiskra, Černoch, Procházka – Čihař, Ilomäki, Koffer – Redlich, Šír, Sapoušek.

Komentář k utkání

Energetici vyrazili do hlavního města s jasným cílem - skórovat a přivézt body. Úvodní velkou šanci měla domácí Sparta, když Horák unikl sám na Frodla, ale i přes efektní kličku karlovarského gólmana nepřekonal. Vzápětí zahrozili i hosté, když se do přečíslení dostali Gríger se Salstenem, jejich kombinace však nebyla dotažena do gólového konce. V 15. minutě se sparťanská aréna sice radovala po teči Kryštofa Hrabíka, který usměrnil puk za Frodla, trenér Energie však využil možnosti výzvy. Ta potvrdila, že se autor gólu pohyboval v brankovišti, a tak rozhodčí branku neuznali. Skóre tak zůstalo bezbrankové až do konce úvodní dvacetiminutovky.

Ve druhé třetině energetici konečně prolomili střeleckou smůlu a po 153 minutách ukončili gólový půst. Tomu předcházelo několik solidních šancí na straně domácího celku, ale výtečný Frodl si se všemi pokusy sparťanských útočníků poradil. Ve 34. minutě se blýskl nováček v karlovarském dresu Tarmo Reunanen. Finský obránce předvedl povedenou kličku a prostřelil domácího gólmana. Jeho premiérová trefa v novém působišti se zároveň stala prvním gólem Energie v letošní sezoně. Sparta se natahovala po vyrovnávacím gólu, David Vitouch se ocitl v mezikruží a tvrdou ranou prověřil brankáře Energie, který byl znovu stoprocentní a udržel čisté konto až do konce druhého dějství, čímž poslal Karlovarské do kabiny radostnější.

Úvod závěrečného dějství patřil Vítu Jiskrovi, jehož střela z mezikruží však Kořenáře nepřekvapila. Ve 46. minutě se Energie konečně dočkala první přesilovky. V ní se naskytla ideální šance Jiřímu Černochovi, který po ukázkové souhře mířil do odkryté branky, ale v rozhodujícím momentu selhal. Energetici však početní výhodu nakonec přece jen využili. Opět předvedli krásnou kombinaci, kterou tentokrát přesně zakončil Dávid Gríger. Sparta dostala ideální příležitost vrátit se do zápasu v 52. minutě, když se nedovoleného zákroku dopustil Mikyska a brzy poté i Tomáš Redlich. Pražané tak měli k dispozici minutu dlouhou dvojnásobnou přesilovou hru. Tu však nedokázali zužitkovat, především díky famóznímu výkonu Dominika Frodla. Karlovarská brankářská jednička sice inkasovala tvrdou ránu do oblasti třísel, ale po komerční přestávce se vrátila mezi tři tyče. V závěru Sparta vsadila vše na jednu kartu a odvolala brankáře. Riskantní taktika se vyplatila, když Kryštof Hrabík z předbrankového prostoru a připsal Frodla o čisté konto. Karlovy Vary dovedly napínavý závěr utkání do vítězného konce a energetici si připisují první výhru v letošní sezoně.

Související články

Preview k zápasu | so 21.9.2024

O první body vyráží Energie bojovat na Spartu!