HC Energie Karlovy Vary

Energie urvala z další přestřelky opět tři body

T ř i n e c - Pořádné nervy, devět branek, rvačku náhradního gólmana Čechmánka s Pletkou a hlavně tři body pro Energii přinesl nedělní duel Karlových Varů na ledě Třince. Západočeši zlomili vyrovnaný stav po první třetině zásluhou trefy Lubomíra Hurtaje ze 40. minuty. Pátou branku přidal chvíli po přestávce Milan Procházka a energetici už mohli myslet na body. Jenže přišlo pětiminutové vyloučení Libora Ustrnula, které domácí rychle využili a když na trestnou usedl i Miroslav Duben, tuhla v žilách krev. Jenže Karlovarští dvojnásobné oslabení ubránili i díky výbornému výkonu brankáře Mensatora a po šedesáti minutách se mohli radovat z výhry 5:4, po třetinách 3:3, 0:1 a 1:1.
Tipsport Extraliga, 12. kolo, ne 9.10.2005, Zimní stadion Třinec
Oceláři Třinec
Karlovy Vary
4:5
3:3, 0:1, 1:1
Branky a nahrávky: 6. Pletka (Skořepa), 13. Martynek (Pácal, Polanský), 19. Zbořil (Frolo, Polanský), 54. J. Kudrna (Hunkes, Polanský) - 7. J. Řezníček (Dvořák), 13. Kumstát (Skuhravý), 19. Milan Procházka (Pech), 40. Hurtaj, 45. Milan Procházka (Pech, Bednařík). Rozhodčí: Husička - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 5:5, navíc Ustrnul (Karlovy Vary) 5 minut a do konce utkání. Využití: 2:0. Diváci: 2732.
Oceláři Třinec: Biegl (21. Vojtek) - Kroupa, Frolo, Tesařík, Výtisk, Hunkes, Pácal, od 22. navíc Všetečka, Kudělka - Huna, Skořepa, Pletka - Kudrna, Peterek, Paroulek - Tomas, Petrakov, Vítek - Martynek, Polanský, Zbořil.
Karlovy Vary: Mensator - Ptáček, Duben, Němec, J. Řezníček, J. Polák, Ustrnul - Dvořák, Hurtaj, A. Nedorost - Pavelek, Alinč, Selingr - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Milan Procházka, Pech, Bednařík.

Komentář k utkání

Karlovy Vary odjížděly už v sobotu do Třince s touhou udržet co nejdéle čisté konto a případnými brejky sebrat domácím cenné body. Defenzivní taktika ale asi zůstala na odpočívadle u Lubence, a diváci si tak mohli především v první třetině užívat další brankové hody.

Úvodní nápor Ocelářů ještě zvýraznilo vyloučení Alinče. Skořepovu ránu karlovarský brankář Mensator vyrazil, jenže důrazný Václav Pletka se nadvakrát prosadil přes gólmana i clonícího Ustrnula s Košťálem. Uběhla ale minuta a půl a skóre bylo opět vyrovnané. Zapomenutý Josef Řezníček tečoval těsně před gólmanem Dvořákovu střelu od modré.

Nečekanou ranou zaskočení domácí najednou nevěděli kudy kam a museli si pomoci nedovolenými zákroky. Tresty Huny a Pácala zůstaly nepotrestány. Smolař posledních utkání Petr Kumstát se už v plném počtu radovat mohl, když „doskočil“ za brankou Skuhravého pokus, vyjel před brankoviště a pěkně našel pravý horní růžek. Uběhlo 23 vteřin, od modré vypálil Pácal, jemně tečoval Martynek a v třinecké aréně bylo opět veseleji.

Smolný den karlovarského brankáře potvrdil v 19. minutě Zbořil, kterému se opět podařilo nechytatelně tečovat kotouč do sítě. Nebyl by to ale šílený třinecký podvečer, kdyby vedení dlouho zůstalo na jedné straně. Na světelné tabuli poskočilo osmnáct vteřin, Pech zabojoval u zadního mantinelu, vyjel do kruhu pro vhazování, trefil Biegla a Milan Procházka po důrazné dorážce zvedl ruce nad hlavu na oslavu svého prvního gólu v sezóně.

Na druhou třetinu se do domácího brankoviště postavil Vojtek a se zpožděním se dostavila také zodpovědnější hra v obraně. Přestože se na první pohled hrál rychlý hokej, šancí bylo poskrovnu. Pozorní brankáři dlouho jen rozehrávali. Když už se do zakončení propracoval Skuhravý, secvakly včas Vojtkovy betony, přečíslení Polanského se Zbořilem zase zlikvidoval odvážným pádem do přihrávky karlovarský bek.

Více vzruchu přišlo až v závěru prostřední části. Byli to překvapivě energetici, kdo se tlačil do zakončení. Šikovný Pech svou individuální exhibici trochu překombinoval, exportní kličky Lubomíra Hurtaje však dostaly hosty znovu do vedení.

Jestliže v prvních čtyřiceti minutách bylo na co koukat, závěrečné dějství nabídlo thriller v hollywoodském stylu. Nejprve rozhodčí Husička po konzultacích s videem neuznal pro posunutí branky Karlovým Varů pátý úspěch, který ale záhy stejně přišel. Velký výkon čtvrté formace potvrdil znovu Milan Procházka, když ve 44. minutě zužitkoval Pechovu příhru.

Mohlo se zdát, že je o rozdělení bodů jasno, to by ale nesměl přijít zbytečně důrazný zákrok Ustrnula u mantinelu, za který si obrovitý bek vysloužil trest na pět minut s nemilým přídavkem do konce utkání. Trest přišel už za minutu z Hunkesovy hokejky. A aby toho nebylo dost, za hákování usedl na lavici hanby rovněž Miroslav Duben. Dvouminutové dvojnásobné oslabení Karlovy Vary silou vůle, nezměrnou obětavostí a skvělým výkonem brankáře Mensatora, ubránily.

A když se jim podařilo odolat i závěrečné power-play, přišly na řadu oslavy prvního vítězství z ledu soupeře v letošní sezóně. Závěrečné slovo si vzal ještě dnes náhradní brankář Čechmánek, jenž si pěstně popřál hodně štěstí do dalších zápasů s třineckým provokatérem Pletkou.

Ohlasy trenérů

Jan Neliba (HC Oceláři Třinec): "Celý tým zklamal. V první třetině jsme se dostali rychle do vedení. Nevyšly nám ale ani konce prvních dvou třetin, kdy jsme dostali po gólu. V dlouhé přesilovce pět na čtyři a pak i pět na tři jsme přesto měli šance na vyrovnání, ale už nám nevycházely finální přihrávky nebo jsme to netrefili."

Zdeněk Venera (Karlovy Vary): "Jsme rádi, že se nám v posledních zápasech podařilo zapracovat na střelecké produktivitě. Na druhou stranu by se nám nemělo stávat, abychom jako dneska v první třetině dostali takové tři góly. Ale důležité pro konečný výsledek bylo, že se nám podařilo dát góly v koncích třetin. Ještě, že jsme v závěru ustáli dlouhé oslabení."