HC Energie Karlovy Vary

Energie vykročila do sezóny pravou nohou

HC Energie Karlovy Vary - Bílí Tygři Liberec 3:1 (0:0, 2:0, 1:1)

K a r l o v y V a r y - Parádní vstup do sezóny má za sebou A-tým HC Energie. V prvním kole těžko odhadovat formu soupeře, přesto přijeli liberečtí Bílí Tygři na západ Čech jako vítěz loňské základní části v roli favorita. K radosti naplněného stadionu se však překvapení konalo. Zpočátku nepříliš pohledné utkání nabralo obrátky na přelomu poloviny hrací doby. Energie ubránila dvě minuty ve třech proti pěti a vzápětí ex-liberecký obránce Jiří Hanzlík otevřel nájezdem z trestné lavice skóre. Vedení už domácí do konce utkání nepustili a zaslouženě si připsali do tabulky první tři body.

O2 extraliga, 1., pá 8.9.2006, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Liberec
3:1
0:0, 2:0, 1:1
Branky a nahrávky: 32. Hanzlík (Kumstát), 36. Kraft (Machulda), 60. Skuhravý (Kumstát) - 45. Plodek (S. Procházka). Rozhodčí: Turčan (Bádal, Pouzar). Vyloučení: 10:10, navíc Balázs - Žabka oba 10 minut. Využití: 1:1. Diváci: 3100. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1.
Karlovy Vary: Mensator - Dobroň, Hanzlík, Němec, Řezníček, Mudroch, Duben, Kloz, Ustrnul - Kumstát, Skuhravý, Balázs - Machulda, Kraft, Skladaný - Dvořák, Milan Procházka, Košťál - Tvrdek, Pech, Zaťovič
Liberec: Hnilička - Moravec, Jiruš, Žabka, Kočí, Krstev, Zíb, Hlavačka, Rýgl - Vaic, Podkonický, Tomajko - Čermák, Šachl, Pletka - S. Procházka, Plodek, Klimenta - Pabiška, Vampola, Víšek

Komentář k utkání

Před začátkem utkání se ve vzduchu vznášely dvě otázky. Potvrdí Liberec pověst týmu, který v Karlových Varech prochází lázeňskou očistnou kúrou, anebo konečně potvrdí roli favorita a odveze si pod Ještěd poprvé tři body? První polovina základní hrací doby toho příliš nenaznačila. Oba soupeři se sice do hry pustili s vervou plni sil z letní přípravy, poté jako by však vypadli z tempa soutěžního zápasu. Jako první prověřil Hniličkův postoj mladý domácí útočník Tvrdek, daleko více si ale promarněnou šanci vyčítal na konci 6. minuty Dvořák. Machulda přesvědčil Hniličku, že bude střílet, pak však překvapivou přihrávkou ke druhé tyči vyzval k premiérovému gólu sezóny Dvořáka. Ten ke svému zděšení minul odkrytou polovinu branky. Hosté odpověděli až ve 14. minutě, kdy v početní výhodě nedokázal Tomajko střelou z prostoru mezi kruhy překonat Mensatora. Tím výčet nebezpečných momentů před brankami v první třetině končí.

Ani prostřední část hry nezačala ve strhujícím stylu, příležitosti Skuhravého nebo Machuldy by musely být podpořeny Hniličkovou chybou, která nepřišla. Postupně však napětí začalo vzrůstat a to díky častým odchodům hráčů na trestnou lavici. Vrchol a "druhý start" do zápasu přišel na přelomu poloviny základní hrací doby. Energie se po chaotické situaci musela odebrat na celé dvě minuty do tří, jenže Bílí Tygři si zapomněli útočný instinkt doma. Jediný Pletka se dvakrát dostal do zakončení zblízka, v obou případech byl proti karlovarský muž s maskou. A co víc, po návratu vyloučených hráčů na led našlápl z trestné lavice naskakující Jiří Hanzlík a úspěšným nájezdem tváří v tvář Hniličkovi naplnil týmovou kasu. Na kolik přijde první gól sezóny a ještě proti svému poslednímu zaměstnavateli, nechť je otázkou pro investigativní žurnalisty psaných i elektronických médií. Tento moment zvedl konečně stavidla a probudil oba celky. O trochu lépe se asi vyspali hokejisté karlovarští, kteří ve 36. minutě poslali faulujícího Pletku z trestné lavice už po 7 sekunách. Machulda od mantinelu přesně našel Milana Krafta a ten ranou z voleje zvýšil už na 2:0.

V úvodu poslední dvacetiminutovky se domácí snažili přetavit nabytou pohodu ve třetí pojistku, jenže Řezníček nadvakrát ztroskotal v přesilové hře na ledově klidném Hniličkovi. Hosty vzkřísila až jejich početní výhoda, která začala ve 45. minutě. Po půl minutě už slavili snížení, když se ve středním pásmu odrazil kotouč k Janu Plodkovi a ten bezchybně provedeným nájezdem nedal Mensatorovi šanci. Najednou byl mužů v bílém plný led a požár hasil až Mensator v brankovišti. Liberečtí převzali iniciativu a zejména Pletkova šance ze 47. minuty zaváněla vyrovnáním. Toho nedosáhl o další dvě minuty ani Podkonický, jemuž na poslední chvíli znemožnil dorážku Řezníček.

Karlovarští se oklepali až v 54. minutě, kdy Stanislav Procházka nabídl chybnou rozehrávkou svému jmenovci Milanovi střelecký pokus na zlatém podnose. Sedící Hnilička se však přesvědčil, že ani zmenšená výstroj není úplně k zahození. Nicméně závěr se hostům nepovedl. Na třičtvrtě minuty dokonce museli do dvojnásobného oslabení, ve kterém snad jen nový druh magnetismu v Hniličkově vyrážečce zabránil gólu z Kraftovy hole. Poslední minuta se nesla v duchu zoufalé snahy hostů o vyrovnání se šesti muži v poli. Domácí však dvakrát vyhráli důležité buly ve svém obranném pásmu a z druhého vytěžil Václav Skuhravý pohodlný gól do prázdné branky na konečných 3:1.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Venera (Karlovy Vary): "Bylo to dnes vítězství bojovnosti a vůle. Rozhodujícím momentem utkání byla neproměněná dvouminutová přesilovka Liberce pěti proti třem ve druhé třetině, v které naše trojice odvedla vynikající práci. Mužstvo se tím semklo a po návratu z trestné lavice tu úspěšnou hru v oslabení korunoval gólem Hanzlík. Pak jsme měli navrch. Po snížení na 1:2 hosté tlačili, podržel nás brankář Mensator."

Josef Paleček (Liberec): "Musím pogratulovat soupeři k prvním třem bodům. Na zápase bylo vidět, že jde o první utkání, bylo v něm víc bojovnosti než hokejového umění. V bojovnosti byly lepší Vary, zvláště ve druhé třetině, kdy daly dva góly. Rozhodující byla nevyužitá přesilovka pěti proti třem. Po naskočení dvou hráčů Karlových Varů na led naše mužstvo udělalo školáckou chybu a soupeř gólem získal větší jistotu."

Související články