HC Energie Karlovy Vary

Liberec připustil komplikace pouze po 40 minut

Bílí Tygři Liberec - HC Energie 6:2 (2:1, 1:1, 3:0)
LIBEREC - Po dvě třetiny naprosto otevřené utkání pro sebe Liberečtí rozhodli až kanonádou v závěrečné třetině. V předchozím průběhu si odvážní energetici počínali v nedobytné aréně velmi dobře, když se brzy Košťálovou zásluhou dostali do vedení a ve 36. minutě ještě snižovali ze Skuhravého hole na jednobrankový rozdíl. U obou tref asistoval Petr Kumstát, čímž potvrdil roli nejproduktivnějšího hráče HC Energie v tomto ročníku. Třetí dějství už ovšem vyšlo parádně domácí útočné armádě, která si třemi zásahy do Sáblíkovy sítě zajistila bezstarostný závěr. Svou extraligovou premiéru si tak v Liberci příliš neužil produktivní junior David Zucker.
O2 extraliga, 27. kolo, ne 26.11.2006, Liberec
Liberec
Karlovy Vary
6:2
2:1, 1:1, 3:0
Branky a nahrávky: 12. Vaic (Kočí), 13. Krstev (Víšek), 23. Jiruš (Novák), 44. S. Procházka (Pletka), 45. Plodek (Víšek), 48. Zíb (Šachl) - 6. Košťál (Kumstát), 36. Skuhravý (Kumstát). Rozhodčí: Šindler - Bláha, Kostka. Vyloučení: 10:7. Využití: 2:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 4324. Průběh zápasu: 0:1, 3:1. 3:2. 6:2.
Liberec: Hnilička - Kočí, Jiruš, Krstev, Čutta, Žabka, Zíb, Rýgl - Vaic, Podkonický, Novák - Klimenta, Plodek, Víšek - Pletka, Šachl, S. Procházka - O. Hruška, Pabiška, Jech.
Karlovy Vary: Sáblík - Dobroň, Duben, Němec, Řezníček, Jiří Hanzlík, Mudroch, Brňák, Kloz - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Dvořák, Kraft, Skladaný - Zucker, Chrenko, Vondrka - Tvrdek, Pech, Zaťovič.

Komentář k utkání

Úvodní minuty patřily aktivnější Energii, která měla více útočných myšlenek. Její tlak vyvrcholil ve čtvrté minutě, kdy musel obránce domácích Kočí sáhnout po zákroku, který byl mimo hranici, která určují pravidla a byl prvním vyloučeným zápasu. V přesilovce mohl otevřít skóre Kraft, který vystřelil z prostoru levého kruhu, Hnilička byl ale na místě. Téměř na konci přesilovky se kolem Jiruše prohnal Jan Košťál a zblízka překonal Hniličku. Celou situaci šel hlavní rozhodčí probrat se svým kolegou u videa a nakonec gól uznal - 0:1.

Domácí, jako by se po inkasované brance probudili, začali více útočit a stávali se nebezpečnějšími. Za zmínku stojí střela Lukáše Zíba, která těsně minula Sáblíkovu klec. Na druhé straně se pokoušel navýšit skóre Michal Dvořák střelou zpoza obránce. Jeho jedovku Hnilička vytěsnil betonem. Poté dostali domácí příležitost zahrát si přesilovku, když sekal Kraft. Osmnáct vteřin před koncem přesilovky domácích šel na trestnou i Miroslav Duben za zdržování hry. Proti třem se ale Bílí Tygři nedokázali prosadit. V následující klasické přesilovce se jim to už podařilo. Kočí od modré tvrdě vypálil a následnou dorážkou zblízka srovnal stav Lubomír Vaic.

O necelou minutu později se opět skóre měnilo. Víšek ve středním pásmu získal puk a po rychlém zavezení do útočného pásma předal v situaci dva na jednoho Angelu Krstevovi, který střelou z první otočil vývoj utkání. V následujících chvílích se na ledě trochu přitvrdilo. Za hákování, které vypadalo dost nebezpečně šel na trestnou lavici Tvrdek. Bílí Tygři sehráli přesilovku dobře, nejnebezpečnější situaci vymyslel Vaic, který křižně přihrával před branku na sjíždějícího Podkonického, ten ale těsně minul.

V osmnácté minutě dostali další příležitost přesilovky hosté, když Čutta zahrál vysokou holí. Pěknou střelu vymyslel od modré Dobroň, Hnilička své betony opět včas sklapl k sobě. Do další šance se hosté dostali, když Dvořák zadovkou našel před brankou Krafta, ten ale Hniličku zblízka ani nadvakrát nedokázal překonat. Na konci první části šel na dvouminutový odpočinek k trestoměřičům domácí Plodek za podražení. Přesilovku rozdělila siréna ohraničující dvacet minut první třetiny.

Druhá třetina začala dohrávkou přesilovky hostí. Hned v úvodu uzamkli hokejisté Energie domácí Tygry v pásmu a vytvořili si velké šance. Nejprve dvakrát zblízka zkoušel překonat Hniličku Řezníček a poté střelou zleva Skladaný. Hnilička byl ale úspěšnější a tak přesilovka zůstala nevyužita. Ve 23. minutě hosté propadli ve středním pásmu a Zíb toho využil tak, že zatáhl puk do pásma a předal před brankou číhajícímu Pletkovi. Sáblík napodobil svého soka v brance Liberce a zamezil útočníkovi domácích ve skórování. Téměř ihned poté vyhrál Novák buly v pásmu, puk se dostal na modrou k Valdemaru Jirušovi, který překonal vše co bylo před ním a vsítil třetí branku Liberce.

Čtyřiadvacátá minuta přinesla několik zajímavých situací. Nejprve se na trestnou odebrali společně Řezníček a Klimenta, poté obdržela hráčská lavice Liberce trest za nesportovní chování. Hosté tak dostali dobrou příležitost k změně skóre. Netrvalo dlouho a ke dvěma hráčům domácích na trestné si šel sednout třetí. Byl to Boris Žabka, který vyhodil puk mimo led a jeho trest zněl zdržování hry. Přesilovku proti třem se hostům využít nepodařilo. Ani klasická přesilovka se hostům nepodařila, Liberec dobře bránil a střely od modré, kterých nebylo mnoho si pohlídal Hnilička v brance Tygrů.

Ve dvaatřicáté minutě se za hákování poroučel na trestnou Vondrka. Přecházel tomu asi minutový zámek druhé formace Liberce. Hned na začátku přesilovky ujel bekům Kumstát, po střele skončil v brance on, puku se zmocnili dojíždějící beci domácích. Přesilovka se domácím vůbec nepovedla, ani jednou nevystřelili a díky velmi dobré obraně hostí se hrálo spíše ve středním pásmu. Po skončení této výhody se ve velké šanci ocitl Tvrdek, který byl sám před Hniličkou a měl hodně času a prostoru na to aby mohl skórovat, nakonec se ale sám zamotal do svých kliček a prakticky tak branku Hniličky neohrozil.

Na druhé straně předvedli hezkou souhru Vaic a Novák, první jmenovaný přihrával zpoza branky a Novák trefil horní tyč Sáblíkovy klece. Podle pravidla nedáš – dostaneš se skóre měnilo na druhé straně, hezkou křížnou přihrávkou vyslal Kumstát na steč Václava Skuhravého, ten velmi pěknou střelou zpoza obránce překonal Hniličku podruhé. Sedmatřicátá minuta přinesla vyloučení Václava Nováka za podražení a tím pádem další příležitost hostí, jak změnit skóre utkání. Hned na začátku se první útočná formace ocitla hned několikrát v dobrých šancích. Jejich tlak zastavil až semafor Hniličky, který vystavil střele Dubna. Po konci přesilovky jel sám z trestné naskakující Novák na Sáblíka, jeho střela bekhendem gólmana hostí sice překonala ale mezi tři tyče si cestu nenašla.

Třetí třetina přinesla mírný tlak Liberce, po kterém si vykoledoval dvouminutový trest Němec. První minuta přesilovky se Liberci moc nepodařila, ta druhá se povedla už podle představ libereckých hokejistů Pletka si sjel od mantinelu do prostoru pravého kruhu a vystřelil. Následnou dorážkou se prosadil kapitán domácího celku Stanislav Procházka. Od těchto chvil nevěděla Energie co hrát a spokojila se s vyhazováním puků. To se jí ale vymstilo, když se před brankou zmocnil po chybě obránce puku Víšek, předal najíždějícímu Janu Plodkovi, který nedal svou střelou Sáblíkovi šanci. Jan Plodek si tak dal hezký dárek ke svým narozeninám.

V sedmačtyřicáté minutě šel za hákování na trestnou lavici Jiruš. V přesilovce byl velmi blízko gólu Kumstát, který těsně před brankou nedokázal usměrnit puk do branky. Nakonec to ale byli Bílí Tygři, kteří se dočkali gólu. Po další chybě obránců vybojoval puk za brankou Varů Šachl, předložil na modrou Lukášovi Zíbovi, který dělovkou dal už na 6:2. Sympatické na soupeři domácích bylo to, že ani za tohoto stavu nesložil zbraně a snažil se útočit. Většinou ale ztroskotal na dobré obraně domácích a nebo na výtečně chytajícím Hniličkovi.

V jedenapadesáté minutě šel za vražení na hrazení Jech. Hezkou střelou od modré se prezentoval Dobroň, Hnilička jeho pokus dobře viděl a tak neměl potíž s tím ho zneškodnit. Liberec se v dalších chvílích dobře bránil a Energie se nemohla usadit v pásmu. Další přesilovku hráli hosté v třiapadesáté minutě a povedla se jim oproti té minulé o dost víc. Kýžený gól ale nepřinesla. Hezké momenty pro liberecké fanoušky ještě přichystala dvě minuty před koncem dvojice Šachl – Pletka která vydržela přes minutu a půl na ledě a vytvořila si mnoho hezkých šancí. Poté už si Bílí Tygři vychutnávali skandovaný potlesk publika.

Ohlasy trenérů

Vladimír Čermák (Liberec): "Do utkání jsme vstoupili velmi špatně a naštěstí jsme v úvodu dostali jen jeden gól. Podařilo se nám navíc rychle vyrovnat a jít do vedení. Další šance, které měli hosté, Milan Hnilička pochytal. My jsme přidali další góly a třetí třetina byla už v naší režii."

Zdeněk Venera (Karlovy Vary): "Musí nás mrzet, jak jsme naložili se spoustou našich šancí. Bylo jich opravdu dost, ale jen dvakrát jsme dokázali překonat výborného Hniličku. Hlavně do doby, než se zápas lámal a tím zlomovým momentem byl podle mého názoru čtvrtý gól Liberce. Poté navíc naši hráči udělali dvě chyby před pátým a šestým gólem. Na šance jsme se ale domácím minimálně vyrovnali."