HC Energie Karlovy Vary

Tradice prodloužena, i když až v prodloužení

HC Energie Karlovy Vary - Bílí tygři Liberec 3:2pp (1:0, 1:1, 0:1 - 1:0)

K a r l o v y V a r y - Karlovarští hokejisté neporušili tradici a na domácím ledě porazili Liberec 3:2 v nastaveném čase. Druhý tým tabulky přijel na západ hrát urputný hokej, ve kterém však domácí v ničem nezaostávali a dokázali si v záplavě trestů vypracovat více brankových příležitostí. Liberec ale dvakrát náskok Energie smazal, a tak si vítěznou trefu schoval Michal Dvořák až na prodloužení.

O2 extraliga, 14. kolo, pá 13.10.2006, KV
Karlovy Vary
Liberec
3:2p
1:0, 1:1, 0:1 - 1:0
Branky a nahrávky: 8. Milan Procházka (Machulda), 38. Kumstát (Skuhravý), 62. Dvořák (Němec) - 23. Plodek z trestného střílení, 44. Klimenta (Plodek). Rozhodčí: Ravodin - Charvát, Kalivoda. Vyloučení: 12:11, navíc Čutta (Liberec) 5 minut a do konce utkání. Využití: 1:2. Diváci: 2920. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 3:2.
Karlovy Vary: Sáblík - Mudroch, Duben, Němec, Řezníček, Dobroň, Hanzlík, Kloz, Ustrnul - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Dvořák, Pech, Skladaný - Machulda, Milan Procházka, Chrenko - Balázs, Jan Bauer, Zaťovič
Liberec: Hnilička - Moravec, Zíb, Žabka, Kočí, Krstev, Čutta, Holub - Pletka, Podkonický, Šachl - Klimenta, Plodek, Víšek - O. Hruška, Vampola, S. Procházka - Pajič, Pabiška, Dušek

Komentář k utkání

Karlovarští hokejisté vybojovali v předchozím kole ve Znojmě plný bodový zisk, stejně úspěšný byl i Liberec doma s Plzní. A zdravé sebevědomí bylo rozhodně vidět už od prvních minut na obou stranách. Příkladné bylo i nasazení a bojovnost všech aktérů pátečního souboje. Velkou odvahu prokázal už v první minutě hostující Víšek, jenž si lehnul do dělovky Dubna od modré.

Pro celé utkání byla zcela příznačná ještě jedna skutečnost, a to téměř soustavné vylučování. Rovný ale přísný metr ruského sudího Ravodina posílal na trestnou lavici jednoho hráče za druhým. Při jedné přesilovce už viděl Krstev kotouč v brance, bleskurychlý Sáblík však jeho střelu vykryl. První gól zápasu ovšem padl v plném počtu.

Velmi aktivní Machulda se dokázal propracovat zpět ke své odražené střele, místo dalšího pokusu chytře našel před brankou úplně osamoceného Milana Procházku, jenž příklepem trefil přímo pod horní tyčku.

Vladimír Machulda byl blízko i druhému úspěchu domácích. Zkušený forvard se protáhl po pravém křídle do pásma a křižnou střelou protáhl Hniličku. Kotouč poskakující na brankovišti nakonec odpálil pohotový obránce Moravec. Rušný hokej se hrál i na druhé straně. V takřka totožné pozici se ocitl střílející Čutta.

Jednobrankové vedení udrželi energetici až do první přestávky. Hned po jejím skončení se ovšem nevyvarovali několika kritických chyb. Nejprve byl vyloučen Kloz, i přesto se ale do útoku vydal obránce Duben. Karlovarskému bekovi pak chybělo několik kroků k tomu, aby pohodlně zachytil unikajícího hráče hostí. Nezbylo než zkusit skok poslední naděje, ten se však úplně nepovedl a trestné střílení bylo jasným výsledkem.

K němu se rozjel nově objevený liberecký kanonýr Plodek, který svůj dobře provedený forhendový blafák zakončil střelou pod Sáblíkovým betonem. Povzbuzení Severočeši pak neměli daleko k vedení. Stanislav Procházka se protlačil až do zakončení, bekhendovou kličku mu ovšem gólman pohybem vykryl.

Určitý zlom v celém utkání přišel minutu před polovinou duelu. Ve vlastním oslabení si Milan Procházka neuvěřitelně drze pohrával s trpělivostí soupeře, když za Hniličkou držel snad dvacet vteřin puk na holi a sbíral důležitý čas. Čutta pro soupeřovy kousky ovšem pochopení neměl a trochu nepochopitelně poslal Procházku hlavou proti mantinelu. Ruský sudí vykázal beka se zámořskými zkušenostmi předčasně ze hřiště. A i když Vary pětiminutovou přesilovku nesehrály nejlépe, postupně začaly přebírat aktivitu na svoje hole.

Hosté si později své šance vypracovávali především v přesilových hrách. Dokonce při dvojnásobné převaze vychytal Klimentu neuvěřitelný zákrok betonem, který Sáblík vytrčil v poslední možné chvíli.

Zpět do vedení se tak asi zaslouženě vrátili Západočeši. Při přesilovce si luxusu několikeré dorážky užívala dvojice Skuhravý - Kumstát. Snad až třetím pokusem byl úspěšný druhý jmenovaný hráč.

Liberec ještě málem z ničeho nic srovnal, když zdánlivě neškodné nahození ze středního pásma Sáblík minul a puk rozezněl jeho levou tyčku.

Hosty zdobily nástupy do třetin. Stejně jako v prostředním dějství, i ve třetí části dokázali Palečkovi svěřenci skórovat. Nejprve však museli ubránit dvouminutové oslabení tří proti pěti, po chvíli se stejná výhoda naskytla jim samým. Karlovarský brankář ještě dokázal zastavil Plodkovu střelu, Klimenta už ale odkrytou klec nemohl minout.

Vyrovnání překvapivě nabudilo spíše domácí borce. Ti byli několikrát v ideálních střeleckých pozicích. Do samostatného úniku se dvakrát prodral Petr Kumstát. Poprvé střelou švihem těsně minul Hniličkovu branku, podruhé bylo konečnou stanicí domácích nadějí rameno reprezentačního gólmana. Po chvíli už si Kumstát střelbu rozmyslel a hledal přihrávkou lépe postaveného Dvořáka, ten úspěšné zakončení ještě odmítl. Ve velmi dobrém světle se představil i Tomáš Chrenko, který Energii posílil teprve včera. Rychlou střelu z Procházkovy chytré přihrávky od zadního mantinelu opět lapil Hnilička.

Karlovy Vary nedokázaly zužitkovat ani svou druhou dvojnásobnou přesilovku v samém závěru, a tak duel musel pokračovat i po šedesáti minutách.

Až na trestná střílení se ovšem nedostalo. V 62. minutě zachyboval Hnilička v rozehrávce za brankou, domácí vytvořili v útočném pásmu zmatek, Němec místo naznačené střely našel úplně samotného Michala Dvořáka, jemuž nedělalo problémy zamést kotouč do opuštěné branky.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Venera (Karlovy Vary): "Dělba bodů v poměru dva ku jedné je spravedlivá. Měli jsme dostatek šancí, ale nedokázali to vyjádřit střelecky. Ani když jedeme sami na brankáře, ani v přesilovce pět na tři. Po zásluze jsme však byli šťastnější v prodloužení. Jsme oslabeni a tyto dva body se nám moc hodí."

Josef Paleček (Liberec): "Když se podívám na průběh utkání, můžeme být rádi za získaný bod. V první třetině jsme sice měli dvě šance, pak jich ale měli více domácí. Za stavu 2:2 naše mužstvo udělalo hrubé chyby a soupeř to zákonitě potrestal, byť až v prodloužení. Bojovný styl Karlových Varů nám dělá na jejich ledě potíže."

Fotogalerie

Související články