HC Energie Karlovy Vary

Energie smolně prohrála zápas v Liberci

Liberec - HC Energie 2:1 (0:0, 1:1, 1:0)
Vary odjíždí ze severu Čech s prázdnou. Na kontě Západočechů ani nemusela být nula. Stačilo by, aby dvakrát v první třetině nezvonila tyč za Hniličkovými zády. Nicméně první, kdo se ujal vedení, byli varští hráči zásluhou Pecha. Liberečtí ovšem zbraně nesložili a o dvě minuty později vyrovnali. Konečný úder si domácí schovali na pět minut před koncem a rozhodli tak celé utkání.
O2 extraliga, 40. kolo, út 9.1.2007, Tipsport aréna
Liberec
Karlovy Vary
2:1
0:0, 1:1, 1:0
Branky a nahrávky: 23.Čermák, 55. Zíb (Žabka) - 21.Pech. Rozhodčí: Rejthar - Kalivoda, Bádal. Vyloučení: 8:9, navíc Skuhravý (Karlovy Vary) 10 min. Využití: 1:1. Diváci: 4139. Průběh utkání: 0:1, 2:1.
Liberec: Hnilička - Jiruš, Kočí, Krstev, Čutta, Zíb, Žabka, Rýgl - L. Čermák, Podkonický, Pletka - Klimenta, Dušek, Víšek - Vaic, Šachl, V. Novák - O. Hruška, Pabiška, S. Procházka.
Karlovy Vary: Sáblík - Dobroň, Duben, Němec, Řezníček, Jiří Hanzlík, Mudroch, Brňák, Ustrnul - Kumstát, Košťál, Skuhravý - Dvořák, Skladaný, Chrenko - Milan Procházka, Pech, Zaťovič - Tvrdek, Baran, Kuběna.

Komentář k utkání

První třetina

Stav na ukazateli skóre se mohl měnit již po necelé minutě hry. Pletka si všimnul mezi kruhy zcela volného Podkonického, kterého si hostující zadáci vůbec nevšímali a stoprocentní šanci Severočechů musel hasit bravurním zákrokem až Lukáš Sáblík. Na druhé straně kontrovala dvojice Zaťovič – Pech a svoje kvality musela ukázat i liberecká gólmanská jednička mezi tyčemi. V 5. minutě to bylo na vyložené šance srovnáno, při signalizovaném vyloučení Zíba se odražený puk dostal k Tomáši Chrenkovi, na kterého domácí obrana zapomněla, ten ale trestuhodně minul tygří klec.

V 8. minutě hráli šelmy první přesilovku, ve které si vypracovali další obrovské příležitosti. Nejprve minul Podkonický polostřílenou přihrávku Jiruše a po něm nepřelstil Sáblíka ani Pletka. Hosté zastavili velký nápor Tygrů pouze za cenu nedovoleného zákroku a Tygři měli velkou možnost v podobě přesilovky pět na tři. Šance z kategorie stoprocentních v ni spálil Čermák a především Andrej Podkonický, který si přesný pas od Čermáka ještě mezi kruhy zpracoval, ale výtečný Sáblík zmařil jeho gólovou radost.

První třetina byla ve znamení přesilových her a bravurních zákroků obou brankářů. Liberečtí v první části hry velmi dobře bruslili, přestříleli hosty v poměru 15:8, zadáci Energie si museli mnohdy pomáhat jen za cenu faulu. Liberečtí však žádnou z nabídnutých možností nedokázali využít a tak názornou ukázku, jak se mají využívat početní výhody, mohla ukázat v plné kráse karlovarská Energie. Severočeši přežili minutovou dvojnásobnou přesilovou hru hostí jen s notnou dávkou štěstí, dělovka Dobroně zazvonila o horní tyč a další dobré pokusy lapil Hnilička. V 18. minutě mohl otevřít skóre Víšek, ale v dobré pozici po ledě minul branku a když se na druhé straně neujaly ani dorážky Zaťoviče a Procházky, skončila první část hry bez branek.

Druhá třetina

Karlovy Vary nečekaně udeřily po devíti sekundách druhého dějství. Lukáš Pech přihrával zpoza branky před domácí klec a puk k překvapení všech skončil za Hniličkovými zády. S Tygry však inkasovaný gól nijak nezatřásl a vyrovnat mohl vzápětí Podkonický, Sáblík však vyrazil. Co se nepodařilo Podkonickému, to se povedlo ve 23. minutě Leoši Čermákovi. Kumstát nevyhodil z obranného pásma, puku se v prostoru mezi kruhy zmocnil liberecký útočník a chladnokrevně překonal Lukáše Sáblíka. Liberečtí se nechtěli spokojit pouze s vyrovnáním a při vyloučení Tvrdka mohl dostat Tygry poprvé v zápase do vedení opět Leoš Čermák, Sáblík byl však v duelu tentokrát úspěšnější.

Energie se vymanila z tlaku až ve 28. minutě, kdy byl za držení vyloučen Pletka, kterého po minutě a půl doprovodil za katr Zíb a tým z lázeňského města měl podruhé možnost dvojnásobné početní výhody. V té domácí dobře bránili a už v oslabení čtyř proti pěti mohli dokonce sami udeřit. Čermák našel ve středním pásmu najetého Pletku, toho ale Sáblík vychytal a bravurně si poradil i s dorážkou Čermáka. Liberečtí se mocně snažili o druhou branku, proti byl ale Sáblík, který se znamenitě rozchytal a ničil domácí střelce skvělými zákroky. V ojedinělé šanci hostí ve druhé třetině tečoval těsně mimo Němcovu střelu Dvořák. Ve 38. minutě měli domácí další tutovku. Podkonický vypíchnul ve středním pásmu puk, předal ho Vaicovi, který mu černý nesmysl za moment vrátil, slovenský obr nasadil k blafáku a při Sáblíkovi tentokrát stáli všichni svatí.

Třetí třetiny

Začátek třetí třetiny se nesl ve znamení pokračujícího tlaku domácího týmu, který se všemožně snažil o vedoucí branku. Hostující obrana na čele s Lukášem Sáblíkem pracovala bezchybně. Ve 46. minutě byli Bílí Tygři velmi blízko, když Podkonického střelu zastavila tyč Sáblíkovy branky! O minutu později našel Podkonický zpoza branky před brankou nikým neatakovaného Pletku, který ranou z první o milimetry minul Sáblíkovu branku. V polovině závěrečného dějství se dokonce mohli radovat hosté. Tvrdek však nedokázal propasírovat puk za Hniličkova záda.

Sedm minut před závěrečným hvizdem si něco málo přes čtyři tisíce diváků mohlo zakřičet gól po tvrdé střle Vaice, ta skončila ke smutku domácích fanoušků těsně vedle. V 53. minutě se v obrovské šanci zjevil před Hniličkou osamocený Pabiška, kterého do zakončení nepustil jen za cenu faulu exliberecký Jiří Hanzlík. V přesilovce měl hodně blízko k úspěchu Čermák a poté už Tipspot arena explodovala nadšením.

Touhy všech libereckých fanoušků naplnil v 55. minutě obránce Lukáš Zíb, který dělovkou, která málem protrhla síť, rozradostnil všechny domácí příznivce. Poslední šance na vyrovnání se naskytla Energii dvě minuty před koncem, nebezpečný pokus Skladaného Hnilička vyrazil betonem. K power play se Karlovarští nedostali, naopak mohli ještě jednou inkasovat, ale závěrečnou příležitost Vaice lapil výborný Sáblík.

Ohlasy trenérů

Vladimír Čermák (Liberec): "Připravovali jsme se na soupeře s dobře organizovanou obranou a ten tuto pověst potvrdil. Zápas byl vyrovnaný. Ve druhé třetině jsme sice soupeře přestříleli, ale šance jsme nevyužili a jsme rádi, že v poslední třetině jsme z přesilovky dali vítězný gól. Vyměnili jsme střední útočníky Šachla a Podkonického, kteří hrají momentálně v jiných útocích než předtím a slibujeme si od toho zvýšení údernosti. Zápas jsme dohrávali bez zraněného Klimenty, který má problémy s kotníkem a i proto bylo pro nás utkání dost těžké."

Zdeněk Venera (Karlovy Vary): "Dlouho jsme drželi naději na dobrý výsledek. Přesto, že domácí měli více šancí, i my jsme tam měli situace, které byly takřka tutové. Pokud však chceme proti tak silnému soupeři jako je Liberec bodovat, musíme každou jeho chybu potrestat. V závěru rozhodlo, že domácí mají širší kádr, protože my jsme v klíčových momentech dohrávali jen s pár lidmi."