HC Energie Karlovy Vary

SLA-KVA 2:3pp: Karlovy Vary začaly soutěž parádně!

HC Slavia Praha - HC Energie Karlovy Vary 2:3pp. (1:0, 0:0, 1:2 - 0:1)

P r a h a - Tak takový začátek čekal málokdo! Po cenném skalpu Liberce dokázala Energie uspět i na ledě pražské Slavie. Dvě minuty před koncem Energie dokonce pomýšlela na plný zisk bodů, výhru sice neudržela, ale Vladimír Machulda těsně před koncem prodloužení přivál do západních Čech druhý bod. V tabulce zatím Karlovým Varům patří čtvrté místo, ale mají za sebou dva zápasy, které papírově patří k nejtěžším.

O2 extraliga, 2., ne 10.9.2006, Zimní stadion Eden
Slavia
Karlovy Vary
2:3p
1:0, 0:0, 1:2 - 0:1
Branky a nahrávky: 15. Sobotka (Divíšek), 58. D. Hruška (Beránek) - 54. Skuhravý (Balázs), 58. Kumstát (Řezníček), 65. Machulda (Kraft). Rozhodčí: Bolina - Šátava, Pešek. Vyloučení: 7:9. Využití: 2:1. Diváci: 2770.
Slavia: Franěk - Kadlec, Pojkar, Graňák, Žižka, Drtina, Špila, Jebavý - D. Hruška, Beránek, Dlouhý - Bednář, Vlasák, Sobotka - Sup, Divíšek, Vondrka - Sklenář, Červenka, V. Růžička ml.
Karlovy Vary: Mensator - Dobroň, Hanzlík, Němec, Řezníček, Mudroch, Duben, Kloz, Ustrnul - Kumstát, Skuhravý, Balázs - Machulda, Kraft, Skladaný - Dvořák, Milan Procházka, Košťál - Tvrdek, Pech, Zaťovič

Komentář k utkání

Slavia začala zápas ve stejném složení, v jakém hrála v minulém kole na ledě Plzně. Hned v úvodu svého soupeře zatlačila a vyslala na hostujícího gólmana mnoho střel. Nejaktivnějším byla v tomto směru druhá útočná pětka a především ostrostřelec Jaroslav Bednář. Slávisté si svou důraznou hrou vynutili dvě přesilovky a na konci té druhé při vyloučení Ustrnula za držení se do obrovské šance dostal mladý útočník Sobotka, když se snažil po Bednářově přihrávce kotouč zasunout do prázdné branky, ale jeho úmysl mu překazil karlovarský obránce, jenž mu puk na poslední chvíli vypíchl. Karlovarští začali hrozit na začátku 9. minuty. Jejich tlak byl dlouho bez vyložených šancí, pak však přišlo vyloučení Žižky a hosté se dostali do několika dobrých střeleckých příležitostí. V druhé polovině přesilové hry již Slávia dostala hru pod kontrolu a především agilní Sobotka ušetřil spoustu času v útočném pásmu. Po návratu Žižky na led se domácí opět vrhli do útoku a dostali hosty pod tlak. Po střele Beránka, které výborně clonil Michal Sup, přišla série faulů. Rozhodčí si nakonec vybral hákování Řezníčka. Tento faul dokázala Slavia potrestat v polovině 15. minuty, kdy si mezi kruhy nabruslil Divíšek a místo střely volil přihrávku, kterou Sobotka dostal zblízka za záda Mensatora. Po gólu přišla možnost další přesilové hry, jež už byla bez gólového vyjádření. Na konci první třetiny si ještě dobré příležitosti vytvořila čtvrtá lajna, postupně se do šancí dostali Sklenář a Růžička, stav se do konce třetiny již neměnil. Slavia byla v úvodu zápasu jasně lepší a nebýt výborného výkonu Mensatora v karlovarské svatyni, bylo by vedení Slavie výraznější.

Karlovy Vary začínaly druhou třetinu přesilovkou a několikrát se dostaly ke střelbě. Poté se hra přelévala z jedné strany na druhou, kdy nejprve v obraně zaváhal Drtina a ten stejný hráč se po chvilce dostal k nebezpečné střele na druhé straně. Pak to s důrazem přehnal Červenka ze čtvrtého útoku a poroučel se na trestnou lavici za hákování. Toho málem hned využil hostující Machulda, který si krásně najel do střelecké pozice, ale Fraňka na dvakrát nepřehodil. Tyč nastřelil v 27. minutě Vlasák, když se objevil sám před brankou. O dvě minuty později ujel všem Kumstát a tváří v tvář domácímu gólmanovi neprotlačil puk mezi jeho betony. Na nové pravidlo o zdržování hry doplatil Milan Kraft a za vyhození kotouče dostal menší trest. V 38. minutě byl před hostujícím brankářem zezadu faulován Dlouhý a sudí Bolina nařídil trestné střílení. K tomu se postavil tradičně Tomáš Vlasák, zkoušel udělat kličku do forhendu, ale Mensator si pravou tyčku betonem pohlídal. Pak ještě zkoušel na konci třetiny tvrdou střelu po zemi Skladaný, Franěk tým podržel. V druhé části se hra vyrovnala, přesto měli vyloženější šance slávisté. Na jejím konci se ovšem Energie dostávala častěji do zakončení.

Třetí část začali energetici náporem, který přibrzdilo přísné vyloučení Procházky. Velkou šanci si však vypracovali Karlovarští a to po chybě Kadlece, jenž ztratil puk u hrazení ve středním pásmu a Kumstát jel úplně sám na branku. Zkoušel střelu do pravého horního rohu, ale Fraňkova lapačka byla na místě. V dalším pokračování zápasu hrála Slávia velice vlažně a hostující cítili možnost k vyrovnání. Z tlaku se domácí vymanili až na začátku 51. minuty a když se zdálo, že mají opět hru pod kontrolou, přišel gól na 1:1, který dal střelou po zemi zpoza obránce k pravé tyči od modré čáry Václav Skuhravý. Hned potom byl za hrubost vyloučen Divíšek a Energie trestala. Na konci přesilovky ujel po levé straně Kumstát a jeho nahození před branku si do vlastní sítě srazil nešťastně Žižka. Hosté se však neradovali příliš dlouho a po Košťálově vyloučení se z mezikruží pod padajícím obránce trefil Mensatorovi mezi nohy David Hruška a vynutil si prodloužení. Slavia si vyrovnání za první desetiminutovku zasloužila, ale bylo paradoxní, že přišlo v době, kdy se opět dostávala do šancí. Remíza po základní hrací době ji mohla především mrzet za neproměněné šance z první poloviny zápasu a zmařené trestné střílení.

Prodloužení se hrálo aktivně s šancemi na obou stranách. V době, kdy se už všechno schylovalo k samostatným nájezdům přišel rozhodující gól z hole Machuldy, který si najel před branku a bekhendem zajistil prémiový bod Energii. Vyzdvihnout je potřeba výkon hostujícího brankáře, jenž tým několikrát výrazně podržel.

Ohlasy trenérů

Ondřej Weissmann (Slavia): "První polovina utkání byla z naší strany na začátek sezony velice dobrá. Dobře jsme kombinovali a vytvořili jsme si spoustu šancí, ale velkou překážkou byl pro nás Mensator. V druhé polovině jsme přestali bruslit bez kotouče a drželi jsme moc puk. Umožnili jsme Varům, aby utkání vyrovnaly a v prodloužení vyhrály. V prodloužení byla smůla, že Žižka při návratu z útočného pásma zlomil hokejku, došlo k přečíslení a dostali jsme takový nešťastný gól."

Václav Baďouček (Karlovy Vary): "Za bojovnost a průběh utkání jsme si dva body zasloužili. Přestáli jsme první třetinu, kdy mohli domácí jednoznačně rozhodnout ve svůj prospěch. Podržel nás brankář Mensator. Od druhé třetiny začali být domácí asi zbytečně pasivní a nám to přineslo výhru."

Fotogalerie

Související články