HC Energie Karlovy Vary

Domácí série je u konce, Energie podlehla Slavii

Energie - Slavia 2:3 (0:1, 1:2, 1:0)
Tradičně vypjatý a napínavý průběh mělo klání mezi Karlovými Vary a pražskou Slavií. Energie doplatila na pomalejší rozjezd, ve kterém inkasovala první branku, a náskok hostí už přes veškerou snahu ve zbytku utkání nedokázala vymazat ani přes množství velkých šancí. Když ve 48. minutě snížil Petr Kumstát podruhé na kontaktní rozdíl, tlak domácích vygradoval. Při Zaťovičově vyloučení se však Slavia oklepala a přežila i závěrečnou karlovarskou power-play šesti mužů proti čtyřem. Po deseti vítězných utkáních tak skončila úspěšná série Energie, která ale i nadále drží pátou příčku extraligového pořadí.
O2 extraliga, 41. kolo, út 16.1.2007, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Slavia
2:3
0:1, 1:2, 1:0
Branky a nahrávky: 26. Košťál (Dobroň), 48. Kumstát (Skuhravý) - 4. Hlavačka (Beránek), 22. Bednář (Sup), 37. Rataj (Graňák). Rozhodčí: Smeták - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 6:8, navíc Tvrdek (K. Vary) 10 minut. Využití: 1:1. Diváci: 3420. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3, 2:3.
Karlovy Vary: Mensator - Dobroň, Duben, Němec, Řezníček, Jiří Hanzlík, Mudroch, Brňák, Ustrnul - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Dvořák, Skladaný, Milan Procházka - Tvrdek, Pech, Zaťovič - Zucker, Chrenko, Kuběna.
Slavia: Hronek - Kadlec, Drtina, Kolařík, Hlavačka, Graňák, Jass, Vašíček - D. Hruška, Beránek, Tomica - Bednář, Rataj, Sup - Vondrka, Červenka, Doležal - Dlouhý, od 41. navíc Kubeš a L. Havel.

Komentář k utkání

Pomalejší nástup domácích slávisté potrestali již po třech minutách hry. Navrátilce do karlovarské branky Mensatora překonal těžko chytatelnou střelou z levého kruhu Martin Hlavačka. Velký podíl na otevření skóre měl i přihrávající Beránek, který za brankou výborně zhodnotil situaci a rána obránce Pražanů už byla pouze třešničkou na povedené akci.

Probuzené Západočechy posunuli k Hronkovi dvě vyloučení, jenže rychlá kombinace zakončená Procházkou postrádala důraz. Po chvíli bojoval u zadního mantinelu příkladně Tvrdek, ale ani jeho otočka úspěch neslavila. Pohotovou střelou se vytasil opět Procházka, jeho švih přes clonící beky viděl gólman hostí až v posledním okamžiku. Zajímavou individuální akci předvedl také defenzivní obránce Duben, jenž se netradičně protáhl podél hrazení až do zakončení. Jenže i zde byl Hronek na místě.

A Svobodův náhradník byl v předposlední minutě úspěšný i proti dělovce Řezníčka, který si najel k odraženému puku. Vážné příležitosti si vypracovali i hosté. Těsně za modrou napřáhl Červenka a jeho projektil jen o pověstný vlásek minul šibenici Mensatorovy svatyně.

Energetikům se nepodařil ani nástup do druhé třetiny. Hned ve 22. minutě totálně selhala celá domácí pětka a přestože Supovi jeho šanci Mensator ještě skvěle vypíchl, dorážející Jaroslav Bednář už mířil přesně do horního růžku.

Další zaváhání se snažili Západočeši rychle odčinit a brzy dostali příležitost v přesilovce. Dobroň z modré čáry našel mezi kruhy Košťála a ten se příklepem k tyči nemýlil.

V polovině utkání se šance střídaly na obou stranách. Do přečíslení uprchli hostující Červenka a Doležal, vše musel na posledních chvíli hasit obětavým skokem Košťál. Podobná situace se odehrála i na druhé straně. Finální přihrávka Kumstáta na Skuhravého sice prošla, ale dnešní oslavenec a kapitán Energie ostrý centr přesně netrefil.

Stejná dvojice byla vzápětí jen centimetry od vyrovnání, ale Hronek se opět projevil jako velká opora. Několik střel z bezprostřední blízkosti z holí dvou nejproduktivnějších Karlovaráků bylo vždy zastaveno nejrůznějšími částmi výstroje rozložitého brankáře.

V době rostoucího domácího tlaku přišla pořádně studená sprcha. Série sporných zákroků Slavie zůstala nepotrestána a naopak nenápadný zásah Dobroně nezůstal u přísného Smetáka bez odezvy. Pražané svou výhodu využili zásluhou Rataje, který opět šikovně trefil odkrytý horní růžek branky.

Za minutu už hráli domácí ve dvojnásobné přesilovce. Jenže ta Energii příliš nevyšla. Nadějná byla pouze dělovka Dobroně od modré a v samém závěru početní převahy i několikerá dorážka Dvořáka.

Třetí část byla plně ve znamení karlovarské snahy po vyrovnání. První krok k tomuto cíli udělal po několika nevyužitých šancích Kumstát. Vytáhlý centr byl zcela opomenut Supem a mohl v poklidu dorazit Skuhravého vybídnutí přímo z vhazování.

I nadále se musel pořádně ohánět především Hronek. Chytrou přihrávku podél brankoviště z Procházkovy hole na najíždějícího Zaťoviče za brankáře vyřešila tentokrát už důrazná obrana. Vrcholný zákrok večera si slávistický náhradník schoval na 50. minutu. Duben našel geniální přihrávkou přes celé hřiště najetého Skuhravého. Ten se snažil samostatný únik zakončit mezi betony, Hronek byl však rychlejší a své spoluhráče zachránil od pohromy.

Další horké v obranné třetině hostí následovaly. Pech kouzlil v rohu kluziště a naprosto přesnou příhrou vybídl připraveného Řezníčka. Nejzkušenější hráč extraligy byl ale zblokován a sražená střela zamířila nad horní tyč. Do puku se posléze na modré pořádně opřel i Dobroň, branka byla ale nadále zakletá.

Utkání gradovalo a diváci, přestože jejich většina byla s aktuálním skóre nespokojená, si museli skutečně užívat. O to víc stoupla jejich horečka, když minutu a půl před koncem vybojoval přesilovku Košťál. Vyloučený Tomica pak z trestné lavice sledoval závěrečný nápor Energie, vylepšený odvoláním brankáře. Ve velkém tlaku byl nejblíže srovnání Skuhravý, jeho teč však těsně minula levou tyčku.

Slavia tak ubránila i závěrečný nápor svého soupeře a zejména díky bojovnému výkonu, účinnému napadání a výbornému Hronkovi asi zaslouženě získala i ve druhém zápase na Karlovarském ledě plný bodový zisk.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Venera (K. Vary): "Rozhodla produktivita, my jsme z řady šancí dali jen dva góly. Bohužel Slavia vstřelila první gól a naše mužstvo se ocitlo v situaci, která mu moc nesedí. Největší slabinou jsou už zase problémy s koncovkou, jako předtím ve Znojmě a v Liberci. Proč jsme se rozhodli pro Mensatora? Nerad bych to podrobně rozebíral. Oba naši gólmani jsou kvalitní, za obdržené góly Mensator nemohl."

Jiří Kalous (Slavia): "Pro nás to bylo nesmírně těžké utkání. Ze čtyř zápasů, co jsme se s Karlovými Vary potkali, podaly asi nejlepší výkon a dostávaly nás pod tlak. Přijeli jsme vyhrát, zaměřili jsme se spíš na účelnost a jsme spokojeni, že se nám to povedlo. Brankář Svoboda nechytal, protože měl potíže s dýcháním."

Související články