HC Energie Karlovy Vary

Ano! Energie vyrabovala slávistický hrad

HC Slavia Praha - HC Energie 2:4 (0:1, 1:1, 0:2)
PRAHA - Další parádní představení s napínavým a úspěšným koncem si připsala karlovarská Energie v nejmodernější evropské aréně. Západočeši nepustili domácí Slavii ani jednou do vedení a přestože se Pražanům podařilo dvakrát vyrovnat, na zásah Lukáše Pecha z 55. minuty už Růžičkova eskadra odpověď nenašla. Hru bez brankáře navíc chvíli před koncem ztrestal ještě Petr Kumstát. Za Karlovy Vary se trefili také Michal Dvořák a František Skladaný. Nepříjemnou zprávou je ale zranění Milana Krafta, jenž odstoupil se zraněním ruky.
O2 extraliga, 28. kolo, út 28.11.2006, Zimní stadion Eden
Slavia
Karlovy Vary
2:4
0:1, 1:1, 0:2
Branky a nahrávky: 30. D. Hruška (Žižka), 43. Doležal (Sobotka) - 10. Skladaný (Němec), 37. Dvořák (Řezníček), 55. Pech (Skladaný), 60. Kumstát. Rozhodčí: Bolina - Hejduk, Křivský. Vyloučení: 4:6. Využití: 1:2. Diváci: 3345.
Slavia: Svoboda - Žižka, Kadlec, Hlavačka, Kolařík, Jass, Graňák - Bednář, Beránek, Tomica - Čermák, Rataj, Sup - D. Hruška, Vlasák, Dlouhý - Červenka, Sobotka, Doležal
Karlovy Vary: Sáblík - Dobroň, Duben, Němec, Řezníček, Mudroch, Jiří Hanzlík, Brňák, Kloz - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Dvořák, Kraft, Skladaný - Zucker, Chrenko, Vondrka - Tvrdek, Pech, Zaťovič

Komentář k utkání

První třetina mnoho vzruchu nepřinesla. Přestože měla více ze hry Slavia, byl to soupeř z Karlových Varů, který získal nejtěsnější vedení. Ale postupně. Na úvodní vhazování se tradičně postavil kapitán Josef Beránek se svými křídly Tomicou a Bednářem. Proti němu Václav Skuhravý. Slavia získala puk a mohla tak založit první útočnou akci, na jejímž konci střílel Čermák. Po faulu Košťála hrála Slavia už ve druhé minutě přesilovou hru. Žižkova střela však našla jen připraveného Sáblíka a stejně dopadl i nadějný Bednářův pokus. Obránce Žižka to zkoušel od modré i na konci 6. minuty, o minutu později ho napodobil spoluhráč Jass. Teprve v čase 7:50 byl Adam Svoboda nucen zasáhnout a to proti tvrdé střele z dálky. V čase 8:43 zahákoval Rataj protihráče a byl potrestán menším trestem. Na trestné lavici pobyl jen 70 vteřin. Přihrávku vysokým obloučkem před Svobodu uklidil za jeho záda Skladaný. Za necelou minutu mohl vyrovnat Doležal, ale netrefil dobře přihrávku před brankou. Na konci 12. byl znovu vyloučen Košťál a když za dalších 40 vteřin vyhodil obránce Němec puk mimo ledovou plochu, naskytla se Slavii 80 vteřin dlouhá přesilovka 5 na 3. Tu Slávisté sehráli špatně - největší šancí bylo sólo Bednáře zakončené mimo branku. Domácí se dočkali ještě jedné přesilové hry, to když byl za držení vyloučen Duben. Ani tentokráte si větší šanci nevytvořili. Naopak minutu před koncem prvního dějství Svoboda podržel Slavii výborným zákrokem.

I ve druhé třetině pokračoval vcelku nezáživný hokej a nezměnilo na tom nic ani vyloučení Kolaříka v 25. minutě. Dobroňovu přesilovkovou střelu od modré Svoboda vyrazil bez větších problémů. A stejně tak si poradil i s pokusem Skuhravého v 29. minutě. Na zajímavosti získala hra až v čase 29:36 po vyloučení Mudrocha. Nežli stihl obránce Karlových Varů na trestnou lavici pořádně usednout, bylo vyrovnáno. Ve skrumáži před brankou Sáblíka se nejlépe zorientoval Hruška a ležícího brankáře přehodil – 1:1. Necelou minutu poté mohl početní výhodu využít západočeský tým. Za nedovolené bránění byl potrestán Čermák. Domácí sehráli oslabení dobře a Adam Svoboda si vysloužil potlesk diváků za vyhození puku přes celé kluziště. V 33. minutě mohl jet sám na Sáblíka Bednář, ale nedokázal zpracovat puk. V 35. dostal Vlasák přihrávku na střed kluziště, své sólo zakončil blafákem, puk skončil pod gólmanem hostí. Chystalo se vhazování u branky Sáblíka a na obrazovce nad ledem se objevil záznam celé akce. Diváci se hlasitě začali dožadovat videa, k čemuž přistoupil nakonec i sudí Bolina. Po konzultaci s videorozhodčím rozpažil. V 36. minutě proletěl puk brankovištěm Adama Svobody. O chvíli později byl vyloučen obránce Slavie Hlavačka a karlovarští početní výhodu proměnili znovu ve vedení. Gól to byl poměrně zajímavý: od modré napřáhl Řezníček a při střele zlomil hokejku. Nepříliš prudkou střelu usměrnil za záda Svobody Dvořák. Bednářova střela v závěru již vyrovnání nepřinesla.

Do třetí třetiny vstoupila Slavia aktivně. Už po 21 vteřinách byl Bednář faulován Košťálem a sám pak o minutu později ohrozil Sáblíka. V čase 42:36 bylo opět vyrovnáno! Sobotka po vhazování v útočném pásmu přiťuknul na Doležala a ten z otočky prostřelil Sáblíka. Tento gól jako by povzbudil oba týmy k větší aktivitě. Slavia se více tlačila dopředu, Karlovy Vary oplácely rychlými brejky. A rodily se i šance. Dvě velké zlikvidoval na začátku 50. minuty Adam Svoboda, v polovině 52. nedokázal do branky dorazit puk Sup. Další gól přišel v čase 54:13. Po závaru před brankou Svobody poslal hosty potřetí do vedení Pech. Necelých šest minut tak zbývalo Slavii na zvrat utkání. A jak dlouhá je to doba ukázala předchozí utkání. Slavia uzavřela Karlovy Vary v jejich obranném pásmu a branka Sáblíka byla v permanentním ohrožení. Půl druhé minuty před koncem třetiny odjel brankář Svoboda na střídačku a vhazování v útočném pásmu sledovalo 6 Slávistů. Zhruba minutu se této formaci dařilo udržet puk na svých holích. Pak se však k puku dostal Kumstát a vyhozením přes celé kluziště trefil odkrytou branku.

Ohlasy trenérů

Ondřej Weismann (Slavia): "Čekali jsme těžké utkání, v němž Vary přijedou bránit a budou čekat na brejky, a to se jim povedlo. Dostali jsme dva takové nešťastné góly, oba v oslabení a celé utkání jsme vlastně dotahovali. Pak se nám ve třetí třetině podařilo srovnat, ale po individuálních chybách jsme dostali třetí gól. Asi rozhodly přesilovky, v nichž jsme my byli hrozní."

Václav Baďouček (Karlovy Vary): "My jsme k tomu utkání přijeli s vědomím, že Slavia má za sebou úspěšnou sérii v posledních zápasech. Chtěli jsme se soustředit na dobrou obranu a pokusit se skórovat z brejků, což se nám docela dařilo. Myslím, že klíčová byla první třetina, kdy jsme měli čtyři vyloučené hráče a přežili i téměř minutu a půl dlouhé oslabení tří proti pěti. Dvakrát jsme vedli a jsme rádi, že jsme to dotáhli do vítězného konce. Radost nám kalí pouze zranění Milana Krafta, který má pravděpodobně zlomenou klíční kost."

Související články