HC Energie Karlovy Vary

Zápas nervů zvládla lépe Slavia

HC Energie Karlovy Vary - HC Slavia Praha 2:4 (2:1, 0:1, 0:2)

K a r l o v y V a r y - Karlovarští diváci i hokejisté se v neděli večer přesvědčili, že Slavia sice okupuje poslední místo tabulky, ale slovo krize už není na místě. V utkání překypujícím důrazem a osobními souboji dokázala Energie smazat její úvodní náskok, když bleskově vyrovnal Vladimír Machulda a po něm využil Fraňkovy chyby k obratu František Skladaný, to však bylo ze strany domácího týmu vše. Vyčítat si může především dvě nevyužité dlouhé dvojnásobné početní výhody. Ty hosté ubránili a trpělivě dokráčeli k dalšímu zvratu ve skóre a důležitým třem bodům.

O2 extraliga, 15. kolo, ne 15.10.2006, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Slavia
2:4
2:1, 0:1, 0:2
Branky a nahrávky: 13. Machulda (Dobroň), 17. Skladaný - 13. Hruška (Tomica), 32. Bednář (Vlasák), 51. Rataj (Hlavačka), 60. Žižka (Čermák). Rozhodčí: Husička - Čech, Chytil. Vyloučení: 7:11, navíc Kolařík (Slavia) 5 minut a do konce utkání. Využití: 1:2. Diváci: 3180. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:4.
Karlovy Vary: Sáblík - Mudroch, Duben, Dobroň, Hanzlík, Němec, Ustrnul - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Dvořák, Pech, Skladaný - Machulda, Procházka, Chrenko
Slavia: Franěk - Kadlec, Žižka, Hlavačka, Kolařík, Turoň, Graňák - D. Hruška, Beránek, Tomica - Čermák, Rataj, Sup - Bednář, Vlasák, Sobotka - Dlouhý, Červenka, Doležal

Komentář k utkání

V opatrnějším úvodu utkání zaujala pouze individuální akce domácího Dvořáka, který velmi dlouho držel kotouč na své holi za Fraňkovou brankou a nakonec překvapivě nalezl zpětnou přihrávkou dobře najetého Skladaného. Ten ztroskotal na rychlém povyjetí slávistického gólmana.

S přibývajícími minutami byli hosté stále více vidět před Sáblíkem, jejich tlak byl ale spíše platonický. Přesto jej Pražané dokázali přeměnit ve vedení. Ve třinácté minutě zkoušel domácí Kumstát ujet všem ve vlastním oslabení. To se mu podařilo pouze částečně, protože jej v poslední chvíli zadržel podezřelým zákrokem Bednář. Vysoký útočník pak chyběl na druhé straně, kde nejprve nebezpečně pálil navrátilec do sestavy Tomica a následně pohodlně do prázdné brány dorážel David Hruška.

Vyrovnání přišlo záhy. Hned po vhazování ve středovém kruhu dostali početní výhodu i Západočeši. Vladimír Machulda pak dokázal v nelehké situaci v mlýnici před brankou vystřelit a posléze i skákající puk dorazit za ležícího Fraňka.

Branka přišla domácím vhod a dále se tlačili do útoku. Ne úplně ideální pohodu v týmu finalisty loňské extraligy dokumentovala v 17. minutě dvojice Franěk – Graňák. Hostující brankář se snažil za brankou rozehrát kotouč pro své spoluhráče, vyrušil ho však František Skladaný. Fraňkovi pak v urychleném návratu do branky zabránil právě Graňák, který se k celé situaci smolně připletl. Slovenský forvard Skladaný následně z velkého úhlu prokázal hodně šikovnosti i dostatek střeleckého štěstí.

Nečekaná střelecká efektivita Karlovarských se však do dalšího průběhu utkání nepřenesla. Uprostřed druhé třetiny dostali domácí více než minutovou výhodu dvojnásobné přesilovky, dvakrát se energetikům podařilo soupeřovu trojici velmi pěkně vyšachovat, jenže Pech, stojící pokaždé na konci kombinace, nedokázal odkrytý kout branky trefit.

Trest byl bleskový. Sobotku ještě vychytal pozorný Sáblík, pak se ale ke kotouči vrátil Vlasák, který naservíroval pěknou skákavou přihrávku ke vzdálenější tyči. Zde už se natahoval Jaroslav Bednář a jemnou tečí usměrnil puk nad brankářův beton. Šanci na reparát měli v další dlouhé dvojnásobné početní výhodě domácí v závěru prostřední části hry. Na konci trochu kostrbaté kombinace tentokrát stál Chrenko, jenže pálil nad.

Jestliže měla Slavia v předchozích kolech problémy v závěrech zápasu, v neděli tomu bylo úplně jinak. Třetí dějství totiž patřilo svěřencům kouče Růžičky. Vlasák už zvedal ruce nad hlavu, když puk dlouho poskakoval před karlovarským brankovištěm. Dlouhý se hbitě protáhl od zadního mantinelu až před Sáblíka. Sup s Ratajem neohroženě kombinovali mezi kruhy, puk za výborného Sáblíka nedorazili v přesilovce ani důrazní Kadlec s Beránkem.

Slávisté se ale nakonec dočkali. V 51. minutě měl příliš prostoru k několikeré dorážce Igor Rataj. Celá situace byla zapříčiněna neschopností domácích vyhodit puk z obranného pásma.

Největší šanci srovnat vypracoval karlovarský bek Hanzlík. Zkušený hráč objel branku a zpětnou přihrávkou vtipně hledal najíždějícího Dvořáka. Tomu k zakončení chybělo půl kroku. O možný závěrečný tlak se domácí zdánlivě připravili sami, když Němec přidal k soupeřově zákroku kolenem i něco ze skokanské průpravy. Vzápětí ale nesmyslně udeřil Kolařík do hlavy Dobroně a síly na ledě se vyrovnaly. Hostující obránce si vysloužil pětiminutový trest.

Bojující Energie ovšem dostatek klidu na založení posledního útoku nenalezla. Naopak to byl přesně střílející Tomáš Žižka, jenž v poslední minutě ukryl za hromadu těl definitivní pojistku slávistické radosti.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Venera (Karlovy Vary): "Za stavu 2:1 jsme nedokázali Slavii zlomit ani v přesilovce pět na tři a odskočit na 3:1. A když se Slavia dostala do vedení, neměli jsme už sílu utkání otočit. Slavia dokázala, že má kvalitní kádr. Našemu mužstvu toho nemůžu moc vytknout, hráči bojovali a rozhodně utkání nevypustili."

Jiří Kalous (Slávia Praha): "Opravdu vydřené vítězství. Trochu jsme dnes vystrčili drápky a ukázali sílu, která v mužstvu dřímá. Bylo to hodně těžké, ale na naší straně stálo i štěstí. Návrat Tomici, který nám zkompletoval první pětku, znamenal obrovský impulz pro celý tým."

Fotogalerie

Související články